1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “Yetkilerin desantralizasyonu başka, gevşek federasyon başka"
“Yetkilerin desantralizasyonu başka, gevşek federasyon başka"

“Yetkilerin desantralizasyonu başka, gevşek federasyon başka"

Nikos Anastasiadis, Güney’de tartışma konusu olan desantralize federasyon fikrini Rum halkına anlatmak için basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney’de tartışma konusu olan desantralize federasyon fikrini Rum halkına anlatmak için basın toplantısı düzenledi.

Rum Başkanlık Sarayı’nda yer alan basın toplantısında konuşan Anastasiadis, sözlerine müzakerelerin bir an önce yeniden başlaması gerektiğini vurgulayarak başladı.

Kendilerini işlevsel bir devlete götürmeyecek bir çözümü kabul etmeyeceklerini söyleyen Anastasiadis, gevşek federasyon fikrinin iki kurucu devlete daha fazla yetki verilmesi olduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin ancak hayati çıkarlarını etkileyecek kararlarda oy kullanabileceklerini söyleyen Rum lider, oluşacak bu sistemle Kıbrıslı Türklere güvenceler verileceğini savundu.

Anastasiadis “Yetkilerin desantralizasyonu başka, gevşek federasyon başka…Yetkilerin tümüyle merkezi hükümette toplanması, devletin işleyişini ve yaşayabilirliğini doğrudan tehlikeye sokar” ifadelerini kullandı.

Türk devletçiğine geniş özerklik verileceğini de ifade eden Anastasiadis, güçlü bir merkezi hükümetin çözüme yardımcı olmayacağını vurguladı.

Türklerin tüm organlarda oy kullanmasının devleti çalışamaz hale getireceğini ileri süren Anastasiadis, bu sistemle Kıbrıslı Türklere güvenlik açısından garantilerin verileceğini söyledi.

Gevşek federasyon çözümünün her iki tarafın da endişelerini giderecek bir çözüm şekli olduğunun altını çizen Rum lider, müzakerelerin başarısızlığa uğramasının nedeninin Türk tarafının uzlaşmaz tavrı olduğunu iddia etti.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda yetkilerin federal hükümetten uzaklaştırılması fikrine açıklık getirerek, önerisinin Kıbrıslı Türklerde güvenlik duygusu yarattığını,Türkiye’nin garanti ve müdahale haklarının korunması ile ilgili bahanelerini çürüttüğünü, aynı zamanda Kıbrıslı Rumların işlevsellik ve sürdürülebilirlik ile ilgili endişelerine de bir cevap oluşturduğunu savundu.

Rum lider Anastasiadis, 12 Kasım Pazartesi günü de Ulusal Konsey’i bilgilendirecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.