1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YETKİSİZ YETKİLİLER
YETKİSİZ YETKİLİLER

YETKİSİZ YETKİLİLER

Yetkisiz yetkililer

A+A-

 

Ülkedeki dere yataklarından sorumlu merci olan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Lefkoşa’da yaşanan sel taşkınları konusunda büyük bir projeye ihtiyaç olduğu ve taşkına neden olan dere yakınlarındaki özel mülklerin istimlâk edilmesi gerektiğini belirtiler.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, dere yataklarında çeşitli tedbirler alınması için büyük bir projeye ihtiyaç olduğunu belirtirken; İçişleri Bakanlığı İskân Müsteşarı Salih Tacan Ersümer ise, “özel mülk sahiplerinin tepkisinden doğrusu tedirginiz. Özel mülk üzerinden nasıl bir çözüm üretebileceğimiz konusunda, tüm birimlerin bir araya gelip bir konsensüse varılması lazım” dedi.

Başkent Lefkoşa’yı tehdit eden sel taşkınları konusunda Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu da, dereleri tehdit eden ve taşkınlara neden olan dere yatakları yakınlarındaki binaların istimlâk edilerek yıkılması, bunun yanı sıra boşta olan mevcut dere yataklarına bundan sonra inşaat yapılmaması için gerekli kararların alınması gerektiğini söyledi.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı ise, Lefkoşa’da önceki gün yaşanan felaketin dere felaketi olduğunu belirterek, baraj veya gölet yapılarak, şehri basan suyun kontrol altında tutulması için önlem alınması ve taşkınların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI: BÜYÜK BİR PROJE OLMASI GEREKİR

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, “Mühendislerin bir plan üretmesi gerekir. Lefkoşa’nın sel sorunu bir takım tedbirler alınmalı ancak bunun ötesinde köklü çözümün mühendisler tarafından planlanması gerekmektedir. Ne bürokrasi ne de siyasetle çözülebilir, mühendis aklına ihtiyaç vardır. Belli oldu ki yağış rejimlerinde bir değişiklik oldu. Artık yağışlar daha kısa sürede ve daha yoğun oluyor. Dolayısıyla bu çerçevede alt yapı yetersiz kalıyor. Geçmiş yıllarda sorun olmayan dereler artık sorun olmaya başladı. Dere yataklarında çeşitli tedbirler alınarak, risk arz eden felaketlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Ama bunun dışında büyük bir projenin olması gerekir. Yeni bir kanal veya farklı uygulamalar mühendis görüşleri çerçevesinde yapılabilir” dedi.

İSKÂN MÜSTEŞARI: ÖZEL MÜLK SAHİPLERİNİN TEPKİLERİNDEN TEDİRGİNİZ

İçişleri Bakanlığı İskân Müsteşarı Salih Tacan Ersümer ise, sel taşkınlarına karşı köklü çözüm için bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorumuz üzerine, “şuan için vardır diyemem ancak, daha çok yeşil, daha çok ağaç, daha çok toprak alanı yaratılması için düşünülen öneriler vardır. Ama yatırımcılar veya mülk sahipleri yani inşaat yapacak olanların bu konuda ne düşündüğü konusunda doğrusu tedirginiz. Tüm birimlerin bir araya gelip bu konuda bir konsensüse varılması lazım. Özel mülk üzerinden nasıl bir çözüm üretebiliriz. Şuanda imar planı veya emirnamelerle yüzde 20 veya yüzde 50 kat sınırlaması yapılarak, bazı çözümler üretiriz ama bu devamlı itiraz konusudur. Bu bilindiği gibi ekonomik konulardır. Mevsimlerin değişmesiyle ani düşen suyun kontrolü yönünde bazı önlemler almak gerekecek” dedi.

“DERENİN KENARINDAKİ ÖZEL MÜLKLERDE SIKINTI VAR”

Lefkoşa bölgesinde dere yatağında ne kadar özel mülk olduğu yönündeki sorumuza karşılık ise Müsteşar Ersümer, “Tüm derelerin boyu kadar. Miktar olarak tam bilemem. Bazı yerlerde dere yatağına kadar sınır uzanabildiği gibi, bazı yerlerde derenin içine kadar arsa sınırı ulaşabiliyor. Derenin kenarındaki özel mülklerde sıkıntı var. Özel mülkler ya kamulaştırılmalı ya da kamuya yaklaşmasına izin verilmemelidir. Biz de yasa ile kamusal alan bırakılması uygulamasını uyguluyoruz. En iyi çözüm bence, dere kenarlarının her iki tarafının kamulaştırılmasıdır. Hangi dere taşkın yapıyorsa, derenin iki yanındaki özel mülkler kamulaştırılabilir” diye konuştu.

LEFKOŞA KAYMAKAMI: DERE YATAKLARI İSTİMLÂK EDİLMELİ

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Başkent Lefkoşa’yı tehdit eden sel taşkınları konusunda, dereleri tehdit eden ve taşkınlara neden olan dere yatakları yakınlarındaki binaların istimlâk edilerek yıkılması, bunun yanı sıra boşta olan mevcut dere yataklarına bundan sonra inşaat yapılmaması için gerekli kararların alınması gerektiğini söyledi.

“CUMA’YA NE KADAR YOL ALIRIZ BİLMEM” 

Başkent Lefkoşa’da yaşanan su taşkınları ile ilgili önlem alınmasının düşünülüp düşünülmediğinin sorulduğu Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, “Mutlaka önlem için elimizden geleni yapacağız. Tabi bu kısa sürede Cuma gününe yağış bekleniyor, dolayısıyla ne kadar çok yol alırız, çok emin değilim. Ama en azında riskli olan bölgelerde belli çalışmalarımız olacak” dedi.

“DERE YATAĞINA İSTİMLÂK ENGELLENECEK”

İnşaat Mühendisleri Odası’nın, ‘lokal çözümlerle bir yere varılamayacağının ortaya çıktığı, köklü çözüm gerektiği, bunun için de Lefkoşa bölgesinde taşkınların önlenmesi için proje hazırlandığı’ yönündeki açıklamasının belirtilmesi üzerine ise Kaymakam Alkan Değirmencioğlu şöyle konuştu:
“Biz payımıza düşen adımları attık, atacağız da… Gönyeli Belediyesi ile bir çalışma başlattık. Gönyeli istikametinden gelen ‘Kanlıköy istikametinden Miraj yönüne gelen ve sürekli taşan derenin’ sağının, solunun istimlâk edilip dere yatağının daha rahat akışını sağlayabilecek ve yapılaşmayı engelleyecek bir çalışmamız var. Dere yatağında bina varsa, oradaki geçiş nasıl olacak ama en azından bina yapılmayan ve boşta olan dere yatakları var. Bundan sonrası için de dere yakınlarına inşaat yapılmaması ve dere yataklarına müdahale edilmemesi için derenin iki taraflarına belli alanlarda istimlâk yapılması önerisiyle, Gönyeli Belediyesi ile görüştük.” dedi.

“DERE ISLAH ÇALIŞMASI YAPIYORUZ” 

Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, yaşanan taşkınlar konusunda şunları söyledi: “Karayolları ve belediyelerin desteği ile son sel baskınından sonra ciddi bir çalışma yaptık. Dere ıslah çalışması yapıyoruz. Levent Koleji’nden sonraki binaların sonuna kadar dere ıslah çalışmasını tamamladık. Dün de (önceki gün) ondan sonraki bölümün çalışması başladı ve yağışlar oldu. 7-8 gün süre içerisinde de Devpa Köprüsü istikametine geçiş yapılacak ve çalışma devam edilecek. Tabi bu kısa vadeli bir çözümdür, tam çözüm değildir. Ama en azından o yaptığımız çalışmadan ötürü birçok eve su basmasından kurtardık. Biraz daha ilerleyebilirsek bu taşkınların olmasını önleyeceğiz diye düşünüyoruz.”

“BİNALARIN YIKILMASI KARARI ALINMALI”

“Dere yataklarında dereyi tehdit eden ve taşkınlara neden olan bina varsa binaların istimlâk edilerek yıkılması kararı bence de alınması gereken bir karar. Bunu gerekli yerlerle de görüşürüz, tartışırız, olması için de mücadele veririz. Ancak onları da yaparken, en azından mevcudu korumamız için, derenin şuan ki mevcut pozisyonunda sağının solunun istimlâk edilmesi gerekiyor. Dereler normal şartlarda Kaymakamlığın sorumluluğunda ama bu ülke sorunu haline geldi. Gerçekten köklü çözümlere ihtiyaç duyulan bir mesele oldu. Sıkıntılı noktalar belli, çözümü de belli. Bunların biran evvel toparlanıp tek bir proje halinde çözülmesi gerekir. Bu da biraz maddiyata dayalı ama mutlaka yapılması lazım.”

“HEPİMİZ ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ”

“Lefkoşa’nın alt yapısı ise çok yeterli değil. Belediyenin de imkânlarını da biliyoruz ama onlar da belli alanlarda araçların sıkışması, suyun baskınlarının önlenmesi için, hepimiz el birliği ile Belediye de hükümet de elini taşın altına koyması lazım. İlgili paydaşların ve vatandaşlarımızın da dahil, bu kararın altına imza koyup birlikte hareket etmesi lazım.

HARMANCI: İstimlâk edilecekse ben hazırım

Başkent Lefkoşa’da yaşanan su taşkınları ile ilgili gazetemize konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, derelerden şehir içine gelen suların önüne geçilebilmesi için İçişleri Bakanlığı ile Kaymakamlık tarafından radikal kararlarla köklü çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

“DERE FELAKETİYDİ”

Lefkoşa’da önceki gün yaşanan felaketin dere felaketi olduğunu işaret eden Mehmet Harmancı, “yağmurdan 3 saat sonra inanılmaz derecede dere geldi. Saat 15.00’e kadar kapalı yol yoktu. Ondan sonra dere gelince film bitti” dedi.

“RADİKAL KARAR ALINMALI”

“Ya bu suyu toplamak için derenin önüne baraj oluşturulması gerekiyor. Ya da dereye tecavüz edilen noktaların İçişleri ve Kaymakamlık tarafından radikal kararlarla önüne geçilmesi gerekiyor” diyen Mehmet Harmancı, Başkent Lefkoşa’da yaşanan su taşkınları ile ilgili gazetemize şöyle konuştu:

“40 YILIN BİR SORUNUDUR”

“Zamanında inşaat izinleri alınarak ev veya okullar yapıldı. Şimdi bu evleri yıkalım mı? Bu yüzden radikal karar gerekir diyorum. Bu evlerin istimlak edilmesi ve dere yataklarının boşaltılması gerekiyor ama bu 40 yılın bir sorunudur.”

“TÜM BİNALARI YIKACAKLARSA BİR SIKINTIM YOK”

“İstimlak kararı ile ilgili bir irade gerekir. Eğer bu mecalde bir şey yapılacaksa bizim bir sıkıntımız yok. Ya da onun dışında bir baraj yapılacaksa baraj yapılsın. Bunun ötesi yoktur. Yağmur yağacak yani, yağmurun önüne geçilemez. Dere yataklarına tecavüz eden tüm binaları istimlak edip yıkacaklarsa ben hazırım, bir sıkıntım yok.”

“BÜTÜNLÜKLÜ BİR POLİTİKA GEREKTİRİR”

Baraj veya gölet yapılarak, şehri basan suyun tutulması için önlem alınması ve taşkınların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Harmancı, “suyun taşma seviyeleri belirlenerek, bunun önüne geçilebilir. Ama bunlar bütünlüklü bir politika gerektirir. Kanlıköy’e bir baraj mı yapılacak, bir gölet mi yapılacağının belirlenmesi ve gerekli köklü çözümün bulunması gerekiyor” dedi.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.