1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YIĞILMA VAR YAVAŞ İLERLİYOR
YIĞILMA VAR YAVAŞ İLERLİYOR

YIĞILMA VAR YAVAŞ İLERLİYOR

Rum yönetimi Denizaşırı ve Dini Gruplarla İlişkiler Komiseri Katherine Klerides, anne veya babası Türkiyeli olan Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının tamamen durdurulduğu iddialarını yalanladı:

A+A-

Rum makamlarının annesi veya babası Türkiyeli olan Kıbrıslı Türklere uzun bir aradan sonra “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı vermeye başlaması ve birçok kişinin bu haktan yararlanmasının ardından süreçte yeniden tıkanma oldu. 

 “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı almaya giden Kıbrıslı Türkler, Rum yetkililerin kendilerine “Anne veya babası Türkiyeli olanlara vatandaşlık vermeyi resmen durdurduk” dediğini, iddia etti. Rum hükümetinin hazır olan son iki listeyi onaylamaması ve hak sahiplerinin aylardır vatandaşlık hakkı alamaması yasada değişiklik yapıldığı şüphesini güçlendirdi.

Konu ile ilgili olarak konuşan Rum Yönetimi Denizaşırı ve Dini Gruplarla İlişkiler Komiseri Katherine Klerides, iddiaları yalanladı. Mevcut vatandaşlık yasasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Klerides, vatandaşlık başvurularının yığıldığını ve ilgili kurumun yavaş çalıştığını söyledi. 

Katherine Klerides, hak sahibi Kıbrıslı Türklerin biraz geç olsa da vatandaşlık alabileceğini vurguladı. 2003’ten Temmuz 2009’a kadar annesi veya babası Türkiyeli olan çok sayıda Kıbrıslı Türke vatandaşlık verilirken, bu tarihten sonra tıkanma yaşanmış, kısa bir süre önce de sorunun çözümlendiği açıklanmıştı.

Yine durduruldu iddiası

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, anne veya babasından biri Kıbrıslı diğeri Türkiye kökenli olanlara vatandaşlık vermeyi tamamen durdurulduğu iddia edildi. 

Adının gizli tutulmasın isteyen bir kaynak, 2003 ile Temmuz 2009 arasında annesi veya babasından biri Türkiye kökenli olanlara vatandaşlık verildiğini, şimdiye kadar bu durumda olan 800-900 civarında kişinin “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olduğunu söyledi. 

“Kıbrıs Cumhuriyeti, anne veya babası Türkiye kökenli olanlara vatandaşlık vermeyi resmen durdurdu” diyen kaynak, bunun sebebini ise, Kıbrıslı Türklerin kimliklerini 3-5 bin Euro’ya Türkiye kökenlilere satması, KKTC kimliği alan Türkiye kökenlilerin de güneye geçip vatandaşlık almaya çalışması olarak gösterdi.

Listeler onaylanmıyor
   Güneydeki Muhaceret Dairesi’nin, geçmişte, ebeveynlerinden biri Türkiye kökenli olan ve vatandaşlık almaya hak kazanan Kıbrıslı Türklerin listesini yayınladığını aktaran kaynak, bu listenin hükümet tarafından onaylandığını ancak son zamanlarda çıkan iki listenin hiçbirinin onaylanmadığı iddia etti. 

“İlk zamanlarda, her iki ayda bir anne veya babası Türkiye kökenli olan 300-500 arasında Kıbrıslı Türk vatandaş yapılırdı. Bu rakam yıllar geçtikçe düştü” diyen kaynağın verdiği bilgiye göre, güneydeki yasaya göre babası Kıbrıslı olanların doğrudan Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olmaya hakkı var.

“Kıbrıs Cumhuriyeti”nin binlerce potansiyel vatandaşı var
   Öne sürülen iddialara göre, şu anda Türkiye’de yaşayan 450 bin Kıbrıs kökenli insan var ve bunun yanında annesi veya babasından biri Türkiye kökenli olan veya bir Kıbrıslı Türk ile evlenen toplam 5 bin- 6 bin civarında kişi bulunuyor. Yurt dışında doğan ancak babası veya annesi Kıbrıslı Türk olanların sayısı ise 2 bin- 3 bin civarında.

“Aileler çocuklarını Avrupa’da ucuza okutmak istiyor”
   KIBRIS’a konuşan kaynak, “Anne veya babası Türkiye kökenli olup 2000 yılından sonra Kıbrıs dışında doğanlara otomatikman vatandaşlık veriliyordu. Ancak son bir buçuk yıldır bu kategoride olanlara vatandaşlık verilmiyor” diyerek, ailelerin özellikle çocuklarını Avrupa’da daha ucuza okutmak için “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığına başvurduğunu anlattı.

“Ombudsman’ın yaptırım gücü yok”
   Güneydeki Muhaceret Dairesi yetkililerinin hiçbir zaman vatandaşlıkların durdurulduğu konusunda bir açıklama yapmadığını kaydeden kaynak, konuyu güneydeki Ombudsman’ın gündemine getirdiklerini ancak onun da bu konuda herhangi bir yaptırım gücü olmadığını ifade etti.

2008’de müracaat ettiler
   Kaynak, babası Baf doğumlu olan ancak 17 yaşında Türkiye’ye göç eden bir Kıbrıslı Türk’ün oğlunun otomatikman vatandaş olması gerektiğini ancak bunun bir türlü gerçekleşemediğini anlattı. 

Diğer yandan Ankara’da yaşayan Engin Meriç, eşinin ve çocuklarının Kıbrıs kökenli olduğunu, 2008’de Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu almak için müracaat ettiklerini ancak kendilerine vatandaşlık verilmediğini kaydetti.

Altı yıldan beridir bekliyor
   Adının gizli tutulmasını isteyen R.A. ise, babasının doğum kağıdının güneyde bulunamadığını ancak annesinin bulunduğunu, babası Türkiye kökenli olan bir iş arkadaşının vatandaşlık aldığını ancak kendisine vatandaşlık verilmediğini söyledi. R.A., güneye geçmekte herhangi bir sıkıntı yaşamadığını, hakkı olan vatandaşlık için altı senedir beklediğini ifade etti. 

(kıbrıs)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.