1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YIKIK DÖKÜK TARİH
YIKIK DÖKÜK TARİH

YIKIK DÖKÜK TARİH

Turistlerin uğrak mekanı Barış ve Özgürlük Anıtı bakımsızlık içinde;

A+A-

Girne-Alsancak arasında yer alan ve bir zamanların şirin, temiz, güzel Barış ve Özgürlük Anıtı ilgi bekliyor. Hemen hemen her gün yerli ve yabancı turistlerin uğradığı Barış ve Özgürlük Anıtı, eski halini adeta mumla aratıyor.

Anıtı ışıklandıran lambaların kırık olduğu gözlerden kaçmıyor. Yer mermerlerinin kırıldığı Özgürlük Anıtı’nın bazı bölgelerindeki sıvaların döküldüğü ve içinden demirlerin çıktığı gözlemleniyor.Hemen hemen her gün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Barış ve Özgürlük Anıtı, 1974 Mutlu Barış Harekatı’nı simgeliyor. Anıt, Türkiye ve Kıbrıs için barış ve özgürlüğün önemini ifade ediyor. 20 Temmuz 1978 günü açılan ve eni 41, boyu 75 metre olan anıtın kuzey yönü esas alınarak yerleştirilen yüksek kitle Türk Ordusunu ve onun gücünü disiplinini ve dinamikliğini, gittikçe, yükselen ve elemanı kucaklayıp onun hareketine katılan kitle ise Kıbrıs Türk toplumunu ve onun ezilmiş durumdan güçlenerek mücadele edişini, anavatandan gelen güç ile birleşerek özgürlüğe doğru yükselişini, birbiri ile kucaklaşan iki kitle arasındaki boşluk Kıbrıs’tan anavatana açılan ümit kapısını simgeliyor.

Barış ve Özgürlük Anıtının ana gövdesi 11 adet sütunun birleşmesinden oluşturulmuş. 11 adet sütun Kıbrıs Türk’ünün 1963-1974 yılları arasında, 11 yıl çektiği acıları simgeliyor. Anıttaki resimler Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında çektiği sıkıntıları 1974’deki Barış Harekatıyla huzura kavuşmasını ve Kıbrıs’ta Harekat sayesinde ulaşılan barışı simgeliyor.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.