1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "YIL SONUNA KADAR 237 MİLYON TL AÇIK ÖNGÖRÜYORUZ!"
"YIL SONUNA KADAR 237 MİLYON TL AÇIK ÖNGÖRÜYORUZ!"

"YIL SONUNA KADAR 237 MİLYON TL AÇIK ÖNGÖRÜYORUZ!"

“Yıl sonuna kadar 237 milyon TL açık öngörüyoruz”

A+A-

BRT'de yer alan habere göre; Maliye Bakanı Serdar Denktaş, BRT’de yayımlanan 2’ye 1 programına katıldı, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.Denktaş, bu yılın zor bir yıl olacağını daha önceden de söylediğini ifade ederek, bütçenin meclisten geç geçmesi nedeniyle bunun yaşanacağını belirttiğini anımsattı…

Gelinen aşamada dövizdeki yükselişin sürdüğünü anımsatan Denktaş, bütçenin gecikmesi nedeniyle 73 milyon açık öngördüklerini, HP’yi ilk 6 ayda 5 civarında beklerken, 12.11 seviyesine çıktığını anımsattı.

Yıl sonuna kadar 73 milyon açık beklerken, şu an için 237 milyon açık öngördüklerini kaydeden Denktaş, dövizdeki artışın devamı halinde açığın 300-350 milyona yükselebileceğini açıkladı.

Denktaş, “2 yıl geriye döndük. Müsebbibi biz değiliz” dedi.

Alınması gereken tedbirler bulunduğunu, ellerinde iki üç mekanizma bulunduğunu belirten Denktaş, bunlardan birinin FİF olduğunu ve bunun kullanımı konusunda son noktaya geldiklerini açıkladı…

42 ülke içerisinde asgari ücret açısından 17, akaryakıt fiyatları açısından da 3’üncü sırada olunduğunu belirten Denktaş, pahalılığı engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi…

Tasarruf tedbirleri konusunda da bilgi veren Denktaş, ek mesailer konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı…

Milletvekilleri, bakanlar ve Cumhurbaşkanının aldığı maaşın yaptıkları iş ve sorumluluğa bakıldığında çok düşük olduğunu kaydeden Denktaş, maaşlar arasındaki farkın azaltılması ve alt bareme daha fazla artış yapmak için milletvekili maaşlarına son HP’yi yansıtmama yoluna gittiklerini belirtti…

Alım gücünün düşmesi nedeniyle Türkiye’den ek bir kaynak çıkarılabilir mi gibi konularda Türkiye’den randevu talep edildiğini belirten Denktaş, “Kendi çarkımızdan ortaya çıkan kaynaklarla kendi kendimizi öder noktaya ulaşmıştık. Beni üzen nokta bunu son gelişmelerle kırmış olduk” dedi.

“Ümitsiz vaka mıyız. Hayır. Bunun altından kalkabiliriz” ifadelerini kullanan Denktaş, insanların özel sektörde çalışmanın da iş olduğunu bilerek yaşamasının yolunun bulunacağını aktardı…

Tasarruf tedbirlerinin yanısıra gelir artırıcı tedbirlerin de gündemlerinde olduğunu belirten Denktaş, kriz döneminde piyasaya para pompalayarak krizi önlemek gerektiğini ancak bunun için de kasanın doldurulması gerektiğini anlattı…

Turizmde belli bir süre vergi almayarak yatırımı desteklediklerini, bunun üniversiteler için de geçerli olduğunu belirten Denktaş, belli bir kapasitenin üzerine çıkan tesis ve üniversitelerden vergi aldıklarını söyledi…

Maliye Bakanı Denktaş, mevcut imkanlar ve kısıtlamalar içinde yapılması gereken ne varsa yapmayı göze aldıklarını kaydederek, hükümetin siyaseten beklentisi olmaksızın gerekli tedbirleri alma kararlılığında olduğunu ifade etti.

Denktaş, tedbir gündeme geldiğinde ilk tepkinin bürokrasiden geldiğini de belirtti.İç borçlanma konusunda da Denktaş, bütçeyi yaparken hedeflerinin ödemeleri hemen başlatmak olduğunu, her türlü sıkıntıya rağmen bu borcu ödemek zorunda olduklarını anlattı…

Denktaş, bu yıl minimum 100 milyon yatıracaklarını, Türkiye ile görüşmelerinde bu konunun da olacağını, sadece para olarak değil Tahvil olarak da yatırım yapılabileceğini gündeme getireceklerini söyledi…

Denktaş, son Ankara ziyaretinde dönemin Maliye Bakanı ile konuyu görüştüklerini, verilecek randevuyla birlikte konuyu son aşamaya getirmeyi hedeflediklerini belirtti…

Kredi itibarlarının yüksek olduğunu, şu anda yeni krediye gerek duymadıklarını, ihtiyaç duyulursa belki kısa vadeli kredi alınabileceğini belirten Denktaş, soru üzerine maaşların ödenmesi konusunun artık gündemlerinden çıktığını söyledi…

Ödemelerin günü gününe yapıldığına işaret eden Denktaş, maliyede neyin ne zaman ödeneceğinin belli olduğunu aksamaların sadece dairelerden gelen belgeler nedeniyle yaşanabildiğini ifade etti.

Denktaş, 13’üncü maaş ödenecek mi gibi bir sorunun artık gündeme gelmemesi gerektiğini anlattı.

Dövizin etkisinin ne isterse olsun hissedildiğini, Euro’ya geçilse dahi aynı sıkıntıların yaşanacağını belirten Denktaş, Türkiye’nin de mevcut durumdan etkilendiğini ancak elindeki enstrümanlar nedeniyle olumsuzluğun daha az hissedildiğini söyledi.

Denktaş, tüm yaşanan ekonomik gelişmelere rağmen pek çok ülkeye göre ülkemizdeki hayat standardının yüksek olduğuna değindi.

Bir soru üzerine ise böylesi dönemlerde Meclis’in kapalı olmaması gerektiğini ancak Anayasa’nın ilgili hükmünün bu yönde olduğunu belirten Denktaş, acil konularda Kanun Hükmünde Kararname çıkaracaklarını, daha sonra meclis açılınca yasalaştırma hedefinde olduklarını anlattı.Denktaş yasaları geçirmek kadar uygulamanın da önemli olduğunu anlattı.

Asgari Ücret konusunda da Denktaş, maliyenin Asgari Ücrete endeksli birçok konusu bulunduğunu, bu dengeyi artık bozmaları gerektiğini kaydetti..

Denktaş, asgari ücretin iş koluna göre belirlenmesi ve insanların buna yönlendirilmesi gerektiğini belirtti…

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun önümüzdeki hafta toplanacağını ve yeni asgari ücretin belirleneceğini açıklayan Serdar Denktaş, tarafların çekince fikirlerini ortaya koyduğunu anlattı.

Kıbrıs Türk halkı arasında özel sektörde çalışma yönünde çok fazla eğilim olmadığını, bu eksikliğin düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirten Denktaş, işini yapanın kapı önüne konulmayacağı bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Asgari Ücret belirlenince bir tarafın mağdur mu olacağı sorusuna Denktaş, “Kamu maliyesi” yanıtını verdi.

Yerel istihdamın desteklenmesi konusunda da Denktaş, yurt dışından işçi getirmenin işverenin de işine geldiğini, bu konuyu orrantılı teşvikler ile takip etmek gerektiğini belirtti.

Ülkedeki işsizliğin sorun olmaktan çıkacağı bir sistem için uğraş verdiklerini kaydeden Denktaş, teşviklerin belli bir süre rekabet gücünü sağlamak için verildiğini ilanihaye olamayacağını belirtti.Denktaş, yeni iş açanlara teşvik verilmesi gerektiğini kaydeti…

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.