1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YILANLARI SAKIN ÖLDÜRMEYİN
YILANLARI SAKIN ÖLDÜRMEYİN

YILANLARI SAKIN ÖLDÜRMEYİN

Yetkililer ve uzmanlar, içinde bulunduğumuz yaz aylarında sıkça görülen yılanların yasayla koruma altında olduğunu anımsattı:

A+A-

Doğal dengenin korunması açısından yılanların koruma altında olduğunu ifade eden yetkililer ve uzmanlar, yaz aylarında gölge ve sulak yerlerde görülebilecek yılanlara zarar verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Doğada her canlının bir düşmanı bulunduğunu belirten yetkililer ve uzmanlar, yılanların insanlar tarafından öldürülmesi sonucu fare popülasyonunun kontrolden çıkarak kimyasallara muhtaç kalındığını vurguladı.

Sarpten: Doğal denge insan eliyle bozuldu
Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkan Hasan Sarpten, insanların özellikle Kıbrıs Engereği (Gufi- Sağır yılan) türü yılanları öldürdüğünü ve bunun kahramanlık örneği gibi görülerek basında yer aldığını söyledi.

Ülkede tespit edilen 11 tür yılan bulunduğunu ve bunlardan sadece Kıbrıs Engereği’nin tehlikeli olabilecek kadar zehri bulunduğunu söyleyen Hasan Sarpten, bugüne dek yılan ısırmasından ölen olmamasına rağmen arı sokmasından birçok kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Yılanların öldürülmesinin yasak olduğunu ifade eden Sarpten, yılanların öldürülmesi sonucunda doğal dengenin insan eliyle bozularak fare ve benzeri zararlıların sayısının arttığını belirtti.

Yılanların yaz aylarında gölge ve sulak yerlerde görülebildiğini anlatan Sarpten, vatandaşlarımızın insanlardan çok korkan yılanları rahatsız etmemelerini, görüldükleri yerden uzaklaşmalarını istedi.

Aydeniz: Fare ve sıçanlar arttı
KEMA Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, doğada biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini söyleyerek, doğal dengenin bir parçası olan yılanların öldürülmemesi gerektiğini vurguladı.

Doğada her zararlı canlının bir düşmanı bulunduğunu ifade eden Aydeniz, fare ve sıçanların en büyük düşmanının yılanlar olduğunu söyledi.

Fare ve sıçanların ekonomik değeri olan ağaçlar ile tahıl alanlarını büyük zarara uğrattığını anlatan Orhan Aydeniz, yılanların insan tarafından öldürülmesi neticesinde fare ve sıçanların son yıllarda aşırı şekilde çoğaldığını belirtti.

Fare ve sıçanlarla mücadelede kimyasal madde kullanmak zorunda kalındığını ifade eden Aydeniz, zaten öldürülmesi yasada suç olan yılanların korunması gerektiğini vurguladı.

(kıbrıs)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.