1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. "YILDA 10 BİN HASTA"
"YILDA 10 BİN HASTA"

"YILDA 10 BİN HASTA"

"YILDA 10 BİN HASTA"

A+A-

GÜLLE: “DİYABET MERKEZİ YARINDAN İTİBAREN YENİLENEN ÇEHRESİYLE HİZMET VERECEK”

“MERKEZ YILDA 10 BİN HASTAYA HİZMET VERİYOR”

 Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Servisi’ne bağlı hizmet veren Diyabet Merkezi’nin, 3 endokrin uzmanı hekim ve uzman diyabet hemşireleri ve sağlık çalışanlarının da katkılarıyla yılda yaklaşık 10 bin hastaya hizmet verdiğini açıkladı.

Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla mesaj yayımlayan Gülle, 11 yıldan bu yana hizmet veren Diyabet Merkezi’nin, ciddi bir tadilattan geçirildiğini ve çağdaş bir çehreye kavuşturulduğunu bildirdi.

Diyabet Merkezi’nin tadilatına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara, Kıbrıs Türk İç Mimarlar Odası’nın gönüllü ve ücretsiz katkı koyduğunu da dile getiren Gülle, merkezin yarından itibaren yenilenmiş şekliyle hizmet vermeye başlayacağını kaydetti.

Diyabet Merkezi’nde ‘Beslenme ve Diyet Ünitesi’, ‘Göz Ünitesi ve ‘Ayak Bakımı Ünitesi’nin yer aldığını ifade eden Gülle, gebe diyabetiklerinin tetkiklerinin, tüm şeker yükleme testleri ve özel endokrin testlerinin merkezde yapılmakta olduğunu belirtti.

SERTİFİKALI UZMAN DİYABET HEMŞİRELERİ HASTALARA EĞİTİM VERİYOR

Sertifikalı uzman diyabet hemşirelerinin ‘İnsülin Kalemi’ ve ‘Kendi Kendine Takip’ eğitimleri de verdiğine değinen Gülle, Diyabet Merkezi’nin Sağlık Bakanlığı’nın destekleriyle hasta ve hasta yakınlarına yönelik eğitsel ve bilimsel çalışmalar ile diyabet- obezite taramaları da gerçekleştirdiğini ifade etti.

ENDOKRİN UZMANLARI ULUSLARARASI KONGRELERDE 4 BİLDİRİ SUNDU

Bakan Gülle, Endokrin Uzmanı hekimlerin bilimsel anlamda da kendilerini geliştirmek amacıyla sürekli gayret içerisinde olduğunu belirterek, “Endokrinoloji ve Metabolizma Servisi’ne bağlı hizmet veren Diyabet Merkezi hekimlerimiz, 2014 Avrupa Endokrin Kongresi’nde 4 bildiri sunmuştur” dedi.

Sağlık Bakanı Gülle, mesajında,  dünyada yetişkinlerde diyabet prevalansının yüzde 8 oranında olmasına rağmen, KKTC’de 2008 yılında yapılan son ‘Diyabet Taraması’ sonuçlarına göre 20 yaş üzeri diyabet prevalansının yüzde 11’lik bir oranda olduğuna dikkat çekti.

Gülle, aynı taramada,  şeker toleransının yüzde 18 ve obezite prevalansının da yüzde 65 olduğunu hatırlatarak, diyabetin çağın en önemli hastalıklarından birisi olduğuna vurgu yaptı.

DİYABET ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK

Diyabetin, çağın en önemli hastalıklarından birisi olmasına rağmen önlenebilir olduğunu da belirten Gülle, doğru ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, hareketli yaşam ve sporun diyabet ve pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

Dünya Diyabet Günü’nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘günü anlamlı kılmak ve farkındalık yaratmak’ maksadıyla çeşitli aktivitelerin organize edildiğin söyleyen Gülle,  “14 Kasım, diyabeti anlatma, hastalığa dikkat çekme ve hastaların sorunlarına eğilme günüdür. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili sivil toplum örgütleri, gerçekleştirdikleri faaliyetlerle çeşitli mesajlar veriyorlar” dedi.

Mesajında, obezite ve beslenme bozukluklarının çok küçük yaşlara indiğini de kaydeden Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle okul kantinleri aracılığıyla, sağlıksız ve fast-food tarzı beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesine yönelik çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Gülle, “Çocukların küçük yaşta sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmeleri için okullarda ciddi çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar gelişerek devam edecektir” dedi.

Dünyada olduğu gibi KKTC’de de diyabet riski ve sıklığının artmakta olduğunun altını çizen Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Servisi ile Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü işbirliğinde, ‘Diyabetin Erken Tanısı ve Diyabete Bağlı Komplikasyonların Önlenmesi’ başlıklı bir tarama çalışması başlattığını belirtti.

Ülkede şu an itibarıyla diyabet ve diyabet bağlantılı hastalarla ilgili güncel bilimsel bilgilere ihtiyaç duyulduğunu da söyleyen Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığının bu maksatla, ülkenin durumunu ortaya çıkaracak geniş çaplı bir ‘Diyabet Taraması’ için çalışma başlattığını da ekledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.