1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YILLARDIR YAPILAN 'BEZ YARDIMI' ANİDEN KESİLDİ
YILLARDIR YAPILAN 'BEZ YARDIMI' ANİDEN KESİLDİ

YILLARDIR YAPILAN 'BEZ YARDIMI' ANİDEN KESİLDİ

Yıllardır yapılan 'bez yardımı' aniden kesildi

A+A-

 

Yıllardır Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ‘yetişkin bezi yardımı’, Sağlık Bakanlığı’nın ev bakımı ile ilgili bir kalemi olmadığı gerekçesiyle kesildi. Yıllardır bez yardımı alan engelli ve hastalar mağdur olurken,Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Yeşim Kubilay’ın Sağlık Bakanlığı’nın evde bakım ile ilgili bir kalemi olmadığını söylemesi bu yardımın bunca yıl Bakanlığın hangi kaleminden kesildiği sorusunu akıllara getirdi.

Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Yeşim Kubilay, “Yetkimiz dâhilinde olmayan ödemeler yapılıyor, tedbir almak durumundayız” sözleriyle yıllardır sürdürülen gayri yasal uygulamayı itiraf etti. Kubilay, Sağlık Bakanlığı’nın evde bakım ile ilgili bir kalemi olmadığını söyleyerek, evde bakım için gerekli olan malzemelerle ilgili sorumlu olarak Sosyal Sigortalar Dairesi ve Sosyal Hizmetler Dairesi’ni işaret etti.

Sosyal Sigortalar Dairesi ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nin de bu gibi ödemeleri yapmadığını ifade eden Kubilay, “İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin sadece ilaç ve tıbbi yardım ödemeleri ile ilgili yetkisi var. Zamanla vatandaş her malzeme ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvurmaya başladı. Biz bunu karşılayabilecek bütçeye sahip değiliz. Bu konuda yasal düzenlemeler ve kıstaslara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne götürülen faturalar karşılığında ödenen ve genellikle engelli kişilerin ihtiyaç duyduğu yetişkin bezi yardımı ani bir kararla kesildi. Yıllardır söz konusu yardımı alan vatandaşlar, bu ay faturaları ile gittikleri İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden elleri boş çıktı.

“Yetkimiz dâhilinde olmayan ödemeler yapılıyor”

Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Yeşim Kubilay, Bakanlığın evde bakım ile ilgili bir kalemi olmamasına rağmen yıllardır Bakanlık tarafından bez yardımı yapıldığını doğrularken, “Yetkimiz dâhilinde olmayan ödemeler yapılıyor. Ödemelerin yasal bir zemine dayanması gerekiyor. Tedbir almak durumundayız, her malzemeyle ilgili ödeme yapacak bütçemiz yok” dedi.

Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Yeşim Kubilay’ın Sağlık Kurulu’nun bu ödemeyi yapma yetkisi olmadığını söylemesi akıllara Sağlık Kurulu’nun hangi yetkiye dayanarak yıllardır bu ödemeyi yaptığı sorusunu getirdi. Yeşim Kubilay bu sorumuza “Gerçekten dar gelirli olanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi.

“Sağlık Kurulları Tüzüğü’nü tadil etmeye başladık”

Bez yardımı alan kişilerin faturalarını ileterek maddi yardım almaya alıştığı İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin ilaç ve tıbbi yardımlar ile ilgili yetkisi olduğunu ifade eden Kubilay, bez gibi tedaviye yardımcı malzemelerle ilgili yardım yapma sorumluluğunun Sosyal Sigortalar veya Sosyal Hizmetler Dairesi’nde olduğunu ancak bu dairelerin de mali yardım yapmadığını söyledi.

Kubilay, “Zamanla vatandaş her malzeme ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvurmaya başladı. Biz bunu karşılayabilecek bütçeye sahip değiliz, tedbir almak durumundayız. Sağlık Kurulları Tüzüğü’nü tadil etmeye başladık. Bu konuda yasal düzenlemeler ve kıstaslara ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.