1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOĞUN TALEP VAR!
YOĞUN TALEP VAR!

YOĞUN TALEP VAR!

İlk sırada orası geliyor!

A+A-

KKTC vatandaşları bayram tatilinde Antalya ve İstanbul’dan sonra İtalya’yı tercih etti

Pelin Yükselay

Hafta sonu başlayacak olan Ramazan Bayramı nedeniyle tatil planlarını tamamlayan KKTC vaandaşlarının öncelikle Antalya’daki lüks otelleri tercih ettikleri öğrenildi. Bunu 3 günlük İstanbul turları izliyor.

Antalya ve İstanbul’un yanı sıra İtalya’ya yoğun ilgi olduğunu söyleyen acente yetkilileri, uçak biletlerindeki artışların tatilcileri yıldırmadığını belirtti. İki kişinin 3-4 günlük Antalya tatili ulaşım dahil 4 bin liraya mal oluyor.

Elde edilen bilgilere göre, bayramda Türkiye içerisinde en çok tercih edilen bölgeler Antalya ve İstanbul. Bunun yanında düzenlenen paket turlar da her bütçeye göre Türkiye’de tatil yapma imkânı sunuyor...

Avrupa’da ise İtalya ve Benelüx turları en çok ilgi çeken yerler arasıdna... Küba’da vatandaşların bayram tatilinde görmek istediği yerler arasında yerini alıyor.

Yurt içindeki otellere ise vatandaşın talebi yok denecek kadar az. Yurt içindeki otellerin yüksek fiyatları ve konaklama şartları insanları yurt dışına ya da küçük otellerde tatil yapmaya itiyor.  Bunun yanında seyahat acentelerinin ortak sorunu ise artan bilet fiyatları... Acente sahipleri uçak biletlerinde ucuzlama olması durumunda yaz döneminde işlerinin hem yurt içi hem de yurtdışına artacağı düşüncesinde…

SEYAHAT ACENTELERİ NE DEDİ?

Sibel Polatkan (Polatkan Turizm Satış Müdürü): "Antalya tercih ediliyor"

Bayram tatilinde Antalya otelleri revaçta. Vatandaşların çoğu Ocak-Şubat aylarından itibaren gelerek, Antalya için bayram tatillerini ayarladılar. Erken rezervasyon yapan müşterilerimiz 3 bin TL’den başlayan fiyatlarla bayramı Antalya’da geçirmeye hazırlanıyorlar. Yeni rezervasyonlarda ise bu fiyat 4 bin TL ve üzerine çıkıyor. İstanbul için neredeyse hiç talep almadık. İstanbul bu bayramda bizim için ölü destinasyon. Bunun yanında Avrupa turlarına da büyük ilgi var. Özellikle Benelüx ve büyük İtalya turları tercih edilenler arasında. Bu turlar da 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla portföyümüzde yer alıyor. Ülkemiz otelleri ise vatandaşlarımız tarafından yüksek fiyatlardan dolayı tercih edilmiyor. Ülkemiz otelleri çok önceden Türkiye operatörleri tarafından kapanmış oluyor ve iç piyasaya fiyatlar oldukça yüksekten sunuluyor. Uçak bilet fiyatları çok yüksek. Sadece bayram olduğu için değil, normal zamanda da 500 TL’den aşağıya uçak bileti bulabilmek mümkün değil. Bayramın da etkisi ile bu fiyatlar daha da yükseliyor tabi. 

Uçak biletlerinin yüksekliği ise bizi adeta perişan etti. Her yönde gerek turlarımızı, gerekse bireysel satışlarımızı etkiliyor. Bayramdan sonraki turlar içinde Türkiye’deki her bölgeye bilet bulmakta zorlanıyoruz. Bir İstanbul bileti 900 TL’lerden başlıyor. Uçak bilet fiyatlarının yüksek olması bizi ciddi anlamda etkiliyor.

Sayar Turizm Turlar Sorumlusu Özlem Tanrıver: "Bayramda Türkiye turlarımıza yoğun ilgi var"

Vatandaşlar Bayram süresini de kapsayan Türkiye turlarımıza yoğun ilgi gösterdi. Bayramda Türkiye’ye üç tur çıkıyoruz. Bursa-Eskişehir, Kapadokya ve Çanakkale. Turlarımızı 1.200 TL’den başlayan fiyatlarla vatandaşlarımıza sunduk. Bunun harici İstanbul’u çok soran oldu ancak gidilmedi, Antalya da aynı şekilde. Ülkemiz otellerine ise en fazla 2-3 oda sattık. Ülkemiz otellerinin koşulları çok ağır ve önceden zaten birçok odası kapatılmış. En az 4-5 gecelik konaklama istiyorlar ve yüksek rakamlar, o yüzden vatandaşlarımız kendi ülkelerinde tatil yapamıyor. İtalya, Küba ve Orta Avrupa turlarımızda bayram süresince vatandaşlarımızdan çok ilgi gördü. Bu bölgelere de turları çıkarıyoruz. Bunların fiyatları da 199 Euro’dan başlıyor, 1.299 Euro’ya kadar ulaşabiliyor. 

Neşeli Turizm Direkötürü Mehmet Barkınay: "İtalya ve Tayland revaçta"

Bayramda İstanbul ve Antalya konaklamaları çok sattık. Tabii uçak bilet fiyatlarının yüksekliği fiyatlarımıza da yansıdı ve satışlarımızı olumsuz etkiledi. İstanbul’a gitmek isteyenler 750 TL’den, Antalya’ya gitmek isteyenlerde 2.500 TL’den başlayan fiyatları göze almak zorunda kaldı. Bayram için İtalya ve Tayland turlarımıza da yoğun talep oldu. İtalya turları 400-500 Euro’dan Tayland turları da 700-800 Euro’dan başladı. Uçak biletlerinin yüksek olması bizi çok kötü etkiledi. Özellikle de Avrupa turlarını İstanbul çıkışlı yapmak zorunda olduğumuzdan ve Ercan-İstanbul bilet fiyatlarının yüksek olmasından çok kötü etkilendik. Şunu söylemeliyim ki herkes gemilere yöneldi. Uçak biletlerinin fiyatlarını duyunca kaçıyor insanlar.

Gem Tours Direktörü Evşim Demirel: "Bayramda Balkanlar turuna yoğun talep var"

Bayramda en çok talep Ağva, Sapanca, Yedigöller, Eskişehir bölgelerine oldu. Bunun yanında bayrama özel Balkanlar turu da büyük rağbet gördü. Balkanlar turu 1.950 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Aynı zamanda yurt içi otellere de talep çok oldu. Özellikle müşterilerimiz Salamis Otel’e büyük rağbet gösterdi. Uçak bilet fiyatlarının yüksek olduğu bir gerçek ancak biz Gem Tur olarak bu yüksek fiyattan etkilenmedik, mağdur da olmadık.

Sema Demir Turizm Direktörü Sema Demir: "Antalya’ya talep oldukça fazla"

Şeker Bayramı için özel bir tur düzenlemedik ancak genel olarak bayramı Türkiye’de geçirmek isteyen vatandaşlarımızdan talep aldık. Özellikle Antalya bölgesine uçak bileti ve konaklamada müşterilerimize yardımcı olduk. Kurban Bayramı için tur düzenliyoruz. Bolu-Beypazarı turu, şimdiden çok rağbet gördü bu turumuz. Yurt içi otellerini de soran çok müşterimiz oldu ancak satışımız çok da gerçekleşmedi. Uçak bilet fiyatlarının yüksek olması vatandaşları düşündürüyor. Gitmek zorunda olan gidiyor ama bunun dışında vazgeçenlerde oluyor. Fiyatların yüksekliği bizi etkiliyor.

Fidansoy Turizm Satış Temsilcisi Yeşim Altuntaş: "İstanbul turumuza talep yoğun"

Bayramda İstanbul turu düzenliyoruz. Bu turumuza çok talep oldu, hatta talebin de üzerine çıkıldı. Bu turumuzu 1.050 TL’den satışa sunduk. Antalya otelleri de çok rağbet gördü. Bunun yanında 350 Euro’dan başlayan Yunan adaları turu da müşterilerimizin ilgisini çekti. Aynı zamanda büyük İtalya turu, Orta Avrupa ve Benelüks turları da vatandaşlarımızın rağbet gösterdiği destinasyonlar arasında. Bu turlarımız da 699 Euro’dan başladı. Yurt içi otelleri normal zamanlarda rağbet görüyor ama bayramda ortaya çıkan yüksek fiyatlardan dolayı kimse gitmek istemiyor. 

Zümrüt Turizm Direktörü Sami Güdenoğlu: "Bilet fiyatları yüzünden organizasyon yapamıyoruz"

Uçak biletlerinin yüksek olması bizi mahvetti. Organizasyon yapamıyoruz. Tur demek insanlara cazip fiyatlarla bir çok olanak sunmak demektir. Türkiye’ye tüm destinasyonlar, astronomik rakamlarda. Kıbrıs Türk Hava Yolları kapatıldığı günden beridir çok kötü durumdayız. Uçak bilet fiyatları düşmedikçe, tüm seyahat acenteleri zorda kalacak hatta ben inanıyorum ki kapanma noktasına gelecektir. Bu soruna bir an önce bir çözüm bulunmalı.

Tolun: "Acil önlem alınması şart!"

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun da bilet fiyatlarının yüksekliğinin acenteleri çok kötü etkilediğini belirterek, acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Tolun, şunları kaydetti:

“Uçak bilet fiyatları aldı başını gidiyor. Bu durum Türkiye’deki turiste sahil bölgelerinin daha cazip gelmesine neden oluyor. Türkiye’de iç hat uçuşlar uygun. Bir İstanbul-Antalya, İstanbul-Bodrum uçuşu İstanbul-Ercan uçuşundan çok daha uyguna geliyor. Bu durumda da Türkiye’deki seyahat acentesi müşterisine uygun olanı satmaya yönelir. KKTC’ye Türkiye’den gelen turistin yüzde 80’i İstanbul’dan gelir. Biz yıllarca Türkiye-KKTC uçuşlarının iç hat olarak sayılmasını talep ettik. Bu talebimiz kabul görmedi. Fiyatların yükselmesi bizim insanımızın yurt dışına gidişini de engelliyor. Vatandaş turizm acentesine geldiğinde 1.000 TL uçak bilet fiyatı çıkıyor. Otel de yanına eklenince bu fiyat astronomik rakamların oluşmasına neden oluyor. Yurt dışına gidişten vazgeçiliyor. İçe yönelince de insanlar büyük otellere gidemiyorlar. 

Bizim 5 yıldızlı otellerimiz KKTC piyasasını baz alarak hareket etmiyor. Kendi vatandaşımıza indirim uygulanmıyor. Bu durumda insanlar tatile gidemiyor, seyahat acenteleri de çalışamıyor. Sefer sayısı artırılmalı. Seyahat acenteleri bu yüksek fiyatlardan çok olumsuz etkileniyor.”

Özboğaç: "Seferler artmalı, uçaklar büyümeli"

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç da acilen KKTC’ye sefer sayılarının artırılması ve KKTC’ye uçan yolcu uçaklarının kapasitesinin artırılması gerektiğini kaydetti. 

Özboğaç şöyle dedi: “Ülkemiz otelleri ciddi bir yoğunluk yaşayacak ancak uçak bilet fiyatlarının yüksekliği çok büyük bir sorun. Onur Air’ın KKTC pazarından çekilmesi, Bora Jet’in de uçuşlarını askıya alması fiyatları daha da artırdı. Astronomik rakamlarda uçuluyor ülkemize. Bazen fiyatlar öyle bir hal alıyor ki, otel fiyatları ile yarışıyor. Acil olarak Türkiye’den seferlerin artırılması ve uçakların yolcu kapasitesi açısından büyütülmesi lazımdır. Atlas Jet, Kıbrıs seferlerine verdiği uçaklarını büyüteceğini taahhüt etti, Türk Hava Yolları da 2-3 ek sefer başlatacağını söyledi. Bunlar piyasayı rahatlatır ancak sorunu çözmez. 

"Bir hava yolu şirketi kurulmalı"

Gerek KKTC’den Türkiye’ye, gerekse de Türkiye’den KKTC’ye ciddi bir uçak bileti talebimiz var. Bu talep özel günlerde tabi ki daha artıyor. KKTC’ye getirecek turist buluyoruz ama nasıl getireceğimizi bulamıyoruz, bu sefer onla uğraşıyoruz. Bunun yanında Avrupa Pazarı da büyük sıkıntı. Yabancı misafirlerimizin çoğu adaya gerek olaylardan, gerekse de fiyatların yüksekliğinden dolayı İstanbul üzerinden gelmek istemiyor. İngiltere’den çok turist kaybettik. Pegasus Havayolları’nın İngiltere yolcularını uçaktan indirmek zorunda kalması turist sayısını vurdu. Bu durumda Larnaka’daki sirkülasyonu artırdı. Bu sorunun temel çözümü milli bir havayolu şirketinin kurulmasıdır. Taşıma konusunda ivedi çözüm istiyoruz.”

Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.