1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOK OLMADAN KORUMAK ŞART
YOK OLMADAN KORUMAK ŞART

YOK OLMADAN KORUMAK ŞART

Yok olmadan korumak şart

A+A-

Yüzlerce ve binlerce yıl öncesinden kalma mirasımız cümbez ve anıt zeytin ağaçları kurtarılmayı bekliyor. Yetkililer “acil kurtarma planı” çıkarmalı

YAŞLARI HESAPLANDI: “Uzmanlar tarafından yaşları yeniden hesaplandı ve Mağusa’nın tarihi cümbez ağacının 717 yaşında, Kalkanlı’da bulunan anıt zeytin ağaçlarının ise 1600 yaşında olduğu ortaya çıktı. Havadis’e konuşan Prof. Dr. Asan “çöl ortasında vaha” olarak nitelendirdiği bu zenginlikleri korumanın şart olduğunu belirtti”

DERHAL: “Prof. Dr. Asan tarihi cümbez ağacının gövde çürüklerinin tespitinin yanı sıra ömrünün uzatılması ve yaşatılması için ağacın bakım, budama, ilaçlama ve iki yerinden desteklenmesi gerektiğini, dibine kadar taş kaplama yapıldığını ancak ağaç köklerinin nefes alması için bir miktar parke taşının yerinden sökülmesinin şart olduğunu kaydetti”
 

BÜYÜK HAZİNE: “Kalkanlı’daki anıt zeytin ağaçlarının İngiliz, Osmanlı, Venedik, Lüzinyan ve öncesi medeniyetlere tanıklık ettiğini kaydeden Prof. Dr. Asan, alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu, anıt ağaçların bulunduğu bölgede en az 10 günlük bir bilimsel çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. Asan, bu muazzam zenginliğin eko turizm çerçevesinde tüm dünya ile paylaşılması planının çıkarılması yönünde görüş belirtti”

Nadire BAHADİ

Uzmanlar tarafından yaşları yeniden hesapladı ve Mağusa’nın tarihi cümbez ağacı 717 yaşında, Kalkanlı’da bulunan anıt zeytin ağaçlarının 1600 yaşında olduğu ortaya çıktı. Havadis’e konuşan Prof Dr. Asan “çöl ortasında vaha” olarak nitelendirdiği bu zenginlikleri korumanın şart olduğunu belirtti

Her Daim Dostlar Grubu’nun girişimleri sonucu cümbez ağacını incelemek için gelen İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Ünal Asan hazırlayacağı raporla cümbez ağacının ömrünü uzatmaya yönelik çalışmalara ışık tutuyor. Kuruma riski altında bulunan cümbez ağacı ile Her Daim Dostlar Grubu ile Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’i bilgilendiren Asan ülkeye gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaret kapsamında Kalkanlı anıt zeytinlerini de yerinde inceledi. Havadis’e konuşan Asan, cümbez ağacının yaşatılması için gerekli teknik çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Kalkanlı’da bulunan anıt ağaçların ömrünün uzatılıp eko turizme kazandırılabilmesi yönünde bir çalışma planının 10 gün arazide çalışıp hazırlanması gerektiğini belirten Asan, anıt ağaçlarla ilgili bilimsel bir çalışma yürüteceğini kaydetti.
Asan: Cümbez 717 yaşında

Her Daim Dostlar Grubu’nun girişimi ile ülkeye gelen İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Ünal Asan Mağusa’da bulunan cümbez ağacının anıtsal olma özelliklerinin tümüne sahip olduğunu açıkladı. Mağusa’nın tarihine şahitlik eden cümbez ağacını ilk kez gördüğünü belirten Asan, cümbezin bu türü ile de ilk kez karşılaştığını kaydetti. Asan, fiziksel yapısı, yaşı, boyu, çapı ile gövde yapısı ve sosyo kültürel, folklorik açıdan anıtsal özelliklere sahip olan cümbez ağacının St. Nikolas Katedrali inşası ile aynı dönemlere denk geldiğini ve tarihi cümbez ağacının 717 yaşında olduğu belirtti.
Akustik tomografi ile cümbezin röntgeni çekilecek

Cümbez ağacının yaşının getirdiği bazı hastalıkları bulunduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Ünal Asan, ağacın tepe dallarında kuruma olduğunu, dalların kabuklandığını ve gövdesinin boşalmaya başladığını kaydetti. Dalların sağlamlığı ve gövdedeki çürüklerin ilk bakışta anlaşılmayabildiğini belirten Asan, akustik tomografi yöntemi ile ağacın röntgenin çekilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Sağlam görünen dalların fırtınalı bir havada kırılıp düşerek kötü sonuçlara yol açabileceğini belirten Asan, röntgen çekilmesi halinde ağacının genelinde bulunan çürümelerin tespit edilebileceğini kaydetti. Akustik tomografi cihazının İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nde mevcut olduğunu söyleyen Asan, belediyelerin anlaşması ile cihazın sağlanabileceğini, Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in bu yönde gerekenlerin yapılacağını söylediğini kaydetti.
“Toprak havalandırılmalı”

Tarihi cümbez ağacının gövde çürüklerinin tespitinin yanı sıra ömrünün uzatılması ve yaşatılması için ağacın bakım, budama, ilaçlama ve iki yerinden desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ünal Asan, ağacın dibine kadar taş kaplama yapıldığını ancak ağaç köklerinin nefes alması için bir miktar parke taşının yerinden sökülmesi gerektiğini kaydetti. Toprağın açığa çıkıp havalandırılması gerektiğini belirten Asan, ağacın hemen yanı başında bulunan yapılara değen dallarının da budanması gerektiğini kaydetti. Cümbez ile detaylı bir rapor hazırlayacağını belirten Asan, çürüklerin temizlenmesinin ve röntgenin çekilmesinin uzman gerektirdiğini, budama, ilaçlama gibi uygulamalar için ise belediye ekip ve ekipmanlarının gerekli olduğunu ifade etti.
Asan: Anıt zeytinler bin 600 yıl önceye ait

Ziyareti esnasında hem seminer verme hem de ülkenin değerli anıt ağaçlarını görme fırsatı bulduğunu belirten Prof. Dr. Ünal Asan, Kalkanlı’daki “kadim” olarak adlandırdığı ve “çöl ortasında vaha” olarak nitelendirdiği  anıt zeytinleri de görüp incelediğini belirterek ayrı ayrı isim verilen anıt ağaçların yaşaması için bir takım tedbirlerin alındığını kaydetti. Anıt zeytinlerde teknik unsurlara göre bir tespit yaptığını belirten Asan, zeytinlerin tahmin edildiği gibi en yaşlı olanının 800 yıl önceye değil bin 600, bin 700 yıl öncesine ait olduğunu açıkladı. Önceki yaş tespitinin civarda bulunan çanak çömlek kalıntılarına göre yapıldığını ancak teknik bulgulara göre anıt zeytinlerin yaşlarının tahmin edilenden daha eski olduğunu vurgulayan Asan, zeytinlerin etrafının çevrildiğini, kaba bir budama yapılıp damlama su sistemi ile hayatta kalmalarının sağlanmaya çalışıldığını kaydetti. Anıt zeytinlerin ana gövdelerinin çoktan kuruduğunu belirten Asan, anıt zeytinlerle ilgili bilimsel bir çalışma yapacağını kaydetti.
“Bu güzellik tüm uluslarla paylaşılmalı”

Anıt ağaçların eko turizme kazandırılması ve bölgenin tarihi, mistik değerlerinin öne çıkarılarak anıt ağaçların inanç turizmine bile dönüştürülebildiğini kaydeden Prof. Dr. Ünal Asan, tüm bu çalışmaların planlanıp projelendirilmesi için 10 gün boyunca arazide çalışılması gerektiğini kaydetti. Mevcut çalışmalar ile anıt ağaçların turizme kazandırılamayacağını belirten Asan, zeytin ağaçların yaşatılabilmesi ve eko turizme çevrilmesi için meşakkatli bir sürecin olduğunu ifade etti.  Asan bu kültür hazinesi olan doğal güzelliğin tüm uluslarla paylaşılması gerektiğini kaydetti.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.