1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOL-İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI BAŞLADI
YOL-İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI BAŞLADI

YOL-İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI BAŞLADI

Eroğlu, Kıbrıs Türkü’ne adaletsizliğin dünyanın gözü önünde uygulandığını ancak kendilerini ziyarete gelenlerin, “bakın anlaşın” demekten başka birşey söylemediklerini belirtti.

A+A-

EROĞLU: “(KIBRIS TÜRKÜ’NE) ADALETSİZLİK DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE UYGULANIYOR AMA BİZİ ZİYARETE GELENLER, ‘BAKIN ANLAŞIN’ DEMEKTEN BAŞKA BİRŞEY SÖYLEMİYORLAR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’ne adaletsizliğin  dünyanın gözü önünde uygulandığını ancak kendilerini ziyarete  gelenlerin, “bakın anlaşın” demekten başka birşey söylemediklerini belirtti.

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası’nın (YOL-İŞ) başkanlar kurulu toplantısı, bugün, Merit Crystal Cove Otel’de başladı.

Soma madeninde yaşamlarını yitiren işçiler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla saat 10.00’da başlayan toplantıda, Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından ise Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Endüstriyel İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Cem Kılıç, Yol-İş Sendikası Hukuk Daire Başkanı Doç. Dr. Süleyman Başterzi, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sendikalar İstatistik Veri Daire Başkanı Hicret Bozoklu; il özel idarelerinden büyükşehir belediyelerine gidenlerin durumları, karayollarında taşeron işçi altında çalışanların son durumları ve teşkilat sorunları hakkında sunum gerçekleştirdi.

Yol-İş Sendikası Başkanlar Kurulu Toplantısı, yarın, Lefkoşa ile Gazimağusa’ya yapılacak şehir turunun ardından 31 Mayıs’ta sona erecek.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Turizm Müşaviri Bekir Karaduman, Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Türk-İş KKTC temsilcisi Ahmet Çaluda, Türk-Sen ve Hür-İş’e bağlı sendikaların başkan ve temsilcileriyle Yol-İş Yönetim Kurulu Üyeleriyle, şube başkanları katıldı.

AĞAR

Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar yaptığı konuşmada, başkanlar kurulu toplantısını KKTC’de yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs’taki sendikalara destek amacıyla burada gerçekleştirdikleri toplantıda “taşeron sistemi” altında çalıştırılan işçilerin durumlarını görüşeceklerini kaydetti.

Toplantıda Türkiye’nin Soma bölgesinde meydana gelen maden kazasını da ele alacaklarını ifade eden Ağar,  301 kişinin şehit olduğu “dünyanın en büyük maden kazasının” aynı zamanda en büyük “işçi katliamı” olduğunu savundu.

Soma olayla ilgili Türkiye hükümeti ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı eleştiren Ramazan Ağar, söz konusu madende şehit düşen işçilerin “daha çok üretim ve kar için” çalıştırıldıklarını iddia etti.

Olayın; “kader” olarak ifade edilmesini de asla kabul etmeyeceklerini belirten Ağar, “cinayet” olarak nitelediği olayın sorumlularının ortaya çıkarılması için sonuna kadar mücadele vereceklerini vurguladı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise konuşmasına, Soma madeninde yaşamlarını yitirenlere Allahtan rahmet dileyerek, ölen madencilerin ailelerinin mağdur edilmemesi, olayın sorumlularının tespit edilerek,  adalet önüne çıkarılmasını dileyerek başladı.

Daha sonra Kıbrıs sorununa değinen Eroğlu,  Kıbrıs sorununun yıllardır devam etme sebebi olarak,  Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk tarafını kendisiyle denk görmemesi, uluslararası tanınmışlığı ve AB üyeliği nedeniyle  kendilerini anlaşma zarureti içinde hissetmemelerini gerekçe gösterdi.

Biden’la gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının anlaşmaya niyeti olduğunu, ortaya çıkan çözüm planlarına “evet” diyerek bunu tüm dünyaya gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden’a; “Biz kendimizi bir anlaşmaya hazır  hissediyoruz. Hazır olmayan karşı taraftır dolayısıyla karşı tarafın da canını acıtacak bazı eylemleri yapmanız gerekir ki onlar da bir anlaşma mecburiyeti  hissetsin” dediğini  anımsattı.

Kıbrıs’ta olayları başlatan Rum kesiminin dünya tarafından tanınan AB üyesi bir  devlet konumunda olduğunu, Kıbrıslı Türklerin ise AB dışında ve onun uyguladığı ambargo altında  yaşadığını  ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu adaletsizlik dünyanın gözü önünde uygulanıyor ama bizi ziyarete  gelenler, ‘bakın anlaşın’ demekten başka birşey söylemiyorlar” dedi.

Kıbrıs sorunu devam ederken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı üye yapan AB’nin, Türkiye’ye, “Kıbrıs sorununu çöz, öyle gel” demesinin anlaşılır olmadığını ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin  Annan Planı süreci ve sonrasında her zaman çözüm yanlısı bir tavır ortaya koyduğunu  vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden’in Kıbrıs ziyaretinde havaalanında yaptığı açıklamada; “Ben sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyorum, tanıdığım başka bir devlet yoktur” diyebildiğini de anımsatan Eroğlu, sorunun çözümünde AB ve büyük ülkelere düşen görevler  bulunduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasının sonunda, Yol-İş Başkanlar Kurulu toplantısında Türkiye’deki ekonomik ve çalışma hayatına katkı sağlayacak sonuçlar çıkmasını diledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.