1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOLLARIMIZ TEHLİKE SAÇIYOR
YOLLARIMIZ TEHLİKE SAÇIYOR

YOLLARIMIZ TEHLİKE SAÇIYOR

Yollarımız tehlike saçıyor

A+A-

Duygu ALAN

Ülke genelinde ana yollarda yeterli yol güvenliğinin olmamasından dolayı, binlerce insan, her gün kelle koltukta seyahat ederken, anayollardaki asfalt kusurları, sürücülerin de yolcuların da güvenliğini tehdit ediyor. Yol kusurları araçlarda da maddi hasara neden oluyor.

KKTC’de meydana gelen olumlu trafik kazalarının büyük çoğunluğu aşırı sürat ve dikkatsizlik sonucu yaşanırken birçok kaza yol güvenliğinin olmaması nedeni ile gerçekleşiyor.

Daha basit bir ifade ile birçok insan, devletin anayollardaki ihmaline kurban gidiyor.
Beton bariyerler yetersiz

Mağusa-Lefkoşa, Lefkoşa -Mağusa ve Lefkoşa-Güzelyurt, Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda birçok kısımda orta refüjde beton bariyer yok, güzergahlarda bu bariyerlerin olmadığı yerlerde yaşanan trafik kazalarının çoğunda araçlar yolun karşısına geçiyor. Bu sebeple birçok kaza ölümle sonuçlanıyor. Söz konusu güzergahlardaki asfalt ise engellerle dolu, adeta kazaya davet çıkarıyor.

Girne-Lefkoşa ve Lefkoşa -Girne ana yolu ise beton bari yerlerden tamamen mahrum. Aynı güvenlik zafiyeti Güzelyurt-Yeşilırmak, Yeşilırmak -Güzelyurt anayolunda ve Mağusa-Karpaz,  Karpaz- Mağusa ana yolunda da yaşanıyor.
Tarlalardan asfalta

Ülke genelinde anayollarımızın çoğunda tarlalar ile asfalt arasında ne bir demir bariyer ne de tel örgü var.

Tarlalar ile asfalt arasındaki bu ihmal her gün onlarca hayvanın yaşamını sonlandırırken, bu hayvanların anayola ani çıkışları, sürücülerin de can güvenliğini tehdit ediyor. Anayollarda bu sebeple insan yaşamlarının da son bulduğu oluyor.

Anayollarda tarla ile asfalt arasındaki ihmal nedeni ile yaşanan acı sonlara en iyi örnek ise Lefkoşa-Girne, Girne-Lefkoşa anayolu.

Güzergahta özellikle de Bulut İnşaat önünde hemen her gün bir yayanın kontrolsüz şekilde anayola atılması sonucu kaza riski yaşanıyor. Aynı nedenle söz konusu yerde geçmişte yaşanan ölümlü trafik kazaları ise hafızalarda tazeliğini koruyor.
Engebeler de birer tehdit

Anayollarda yol güvenliğini ortadan kaldıran bir diğer unsur engebeler. Engebeler, sürücülerin canını tehdit ediyor, araçlarda hasar oluşumuna neden oluyor.

Ana yolda 100 km ile seyreden sürücüler ve varsa araçta yolcu olarak bulunanlar, aracının markası ne olursa olsun, engebeli yerlerde aracın sekmesi sonucu ya kollarını kapıya çarpıyor ya da kafalarını aracının tavanına vuruyor, zarar görüyorlar.
Bariyerler aylarca kırık kalıyor

Anayollarda yol güvenliğini sağlamak maksadı ile bazı yerlerde yapılan demir bariyerler, hasar gördüğünde haftalar, bazen aylarca tamir edilmiyor.

Bazen aynı yerde birden çok kaza gerçekleşiyor önceki kazada hasar alan ve zamanında tamir edilmeyen demir bariyer, sonraki kazalarda kazanın neticesinde belirleyici unsur bile olabiliyor.

Az hasarla kurtulabilmesi mümkün olan kazalarda tamir edilmeyen bariyer hasarın boyutunu değiştirebiliyor.
Ölmeden akla gelemiyor

Anayollarımızda alınan tedbirlerin bir çoğu da ölüm sonrasında alınmış tedbirler. Birkaç kişi can vermeden devlet gerekli tedbiri almıyor. Bu zamanından çok sonra alınan tedbirlere en iyi örnek ise dört gencecik öğretmenin ölümünün hemen ardından kazanın yaşandığı Güzelyurt-Lefkoşa anayolunda orta refüjde yapılan beton bariyer.
Zifiri karanlık

KKTC’de bazı anayollarda aydınlatma da bulunmuyor. Ülke turizminin kalbi konumundaki Alsancak-Lapta Ana yolunda yolun uzunca bir bölümünde aydınlatma yok.

Zaten dar ve oldukça bozuk bir asfaltı olan ana yolda geceleri kazasız belasız araç kullanmak marifet gerektiriyor.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.