1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YOLU KULLANAN HERKESİN YAŞAMI TEHLİKEDE
YOLU KULLANAN HERKESİN YAŞAMI TEHLİKEDE

YOLU KULLANAN HERKESİN YAŞAMI TEHLİKEDE

KKTC’de bu yolunu kullanan herkesin yaşamı tehlikede

A+A-

 

Başkent Lefkoşa yakınlarındaki Haspolat Sanayi Bölgesi’ne giden yolda ışıklandırma olmaması, vatandaşları korkutuyor. Bölgede deyim yerindeyse göz gözü görmüyor. Bölgede çalışan veya yaşam sürenlere göre, yolun karanlık olması ve kaldırımın dahi bulunmaması, tüm yol kullanıcıları için ciddi tehlike oluşturuyor. Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, “şehir içi karanlık olmaz. Köy de olsa kasaba da olsa fark etmiyor. Aydınlatma önemli. İnsanların sürekli gidip geldiği ve iş gücünün olduğu bir bölge olan Haspolat yolu aydınlatılmalı” dedi.

Geçmiş dönemlerde çok sayıda kazanın yaşandığı anayolda önlem alınmasını ve yolun aydınlatılmasını isteyen bölge sakinleri, “aksi takdirde ciddi kazalar yaşanabilir. Karanlıkta arabalar üstümüze çıkacak diye çok korkuyoruz.  Zifiri bir karanlığın hakim olduğu anayolda göz gözü görmüyor. Sorunun çözümü için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Bir an önce önlem alınmalı” diyor.

Taşıtların hava karardığında hem önlerini görebilmeleri hem de başkaları tarafından görülebilmeleri için farlarının yandığını ancak yayaların karanlıkta taşıtlar gibi görülmeyi sağlayacak ışık donanımlarının olmadığını kaydeden bölge sakinleri, kaldırımı olmayan yolda gece vakti yürümek zorunda kaldıkları günlerde büyük risk altına olduklarını kaydetti.


“Tüm yol kullanıcılarının birbirlerini görmeleri gerekiyor”

Konuyla ilgili konuşan TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay, şehir içinde ve tüm kavşaklarda aydınlatmanın olmasının önemine işaret ederek, tüm yol kullanıcılarının birbirlerini görmeleri gerektiğini dile getirdi.

Haspolat Sanayi Bölgesi’ne giden yolun şehir içi bir bölge olduğuna ve şehir içindeki yolların aydınlatılması gerektiğine dikkat çeken Sevay, “şehir içi karanlık olmaz. Köy de olsa kasaba da olsa fark etmiyor. Aydınlatma önemli. İnsanların sürekli gidip geldiği ve iş gücünün olduğu bir bölge” dedi.

“Şehir içi yolların ve tüm kavşakların aydınlatılması standart gereğidir. Aydınlatmanın olması hayatları kurtarma ve sağlıklarını koruma açısından son derece önemlidir. Bu dünya standartlarında böyledir” şeklinde konuşan Sevay, önceliklerimizi bilmememizin en önemli nedeninin bilimsellikten uzak çalışma yapmamızdan kaynaklandığını ifade etti.

“Aydınlatmanın olması önemli”

Haspolat Sanayi Bölgesi Dayanışma Kurulu Başkanı Aydın Ahmet Raşit, 1974’e kadar eski Lefkoşa - Gazimağusa anayolu olan Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki yolda aydınlatmanın da kaldırımın da bulunmamasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Bölgede büyük bir iş gücünün var olduğunu ve çalışanların hafta sonları alışveriş için köye gidip geldiklerini ifade eden Raşit, aydınlatması bulunmayan yolda en azından yolun sağına ve soluna kaldırım yapılması ya da kaldırım görevini üstlenebilecek bir alternatifin bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Aydın Ahmet Raşit, yolda aydınlatmanın bulunamamasının yayaların yanı sıra sürücüler için de büyük bir risk taşıdığını söyledi.

Raşit, bölgedeki işletmecilerin her yılın ocak ayında Sanayi Dairesi’ne ortak katkı parası diye bir meblağ ödediğini, Sanayi Dairesi’nin de ortak katkı parasını Maliye’ye yatırdığını ancak paranın oradan çıkmadığını ileri sürdü.

“Bakanlık ortak katkı parası gibi bir bütçe alıyorsa, aldığı gibi geri verebilmelidir. Bunun adı ortak katkıdır. Ama bu hiç dönmüyor” şeklinde konuşan Raşit, ortak katkının o bölgenin sevk ve idaresi için, ortak kullanım alanları için “örneğin aydınlatma için” kullanılacak bir meblağ olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.