1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YÖNETİM KURULU İSTİFA ETTİ
YÖNETİM KURULU İSTİFA ETTİ

YÖNETİM KURULU İSTİFA ETTİ

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği, oyçokluğuyla kara sınır kapılarında uygulanan sigorta tarifelerde zam kararı aldı. Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi zammı onaylamadı Birlik karıştı

A+A-

Duygu ALAN

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği, kara sınır kapılarında uygulanan sigorta tarifelerine zam yapılması gündemi ile birlik genel merkezinde, 6 Nisan 2018 tarihinde üye toplantısı yaptı.

Birliğe üye 26 şirketin katıldığı toplantıda yapılan oylamada, 22 şirket, tarifelere zam yapılmasına olumlu oy kullandı.

Varılan mutabakat sonucu salon araçların, kiralık motosikletlerin, van/kamyonetlerin, kamyonların, minibüslerin ve otobüslerin 3 aylık, 6 aylık ve yıllık sigorta tarifelerine artış yapıldı.

Motosikletlerin, kiralık salon araçların, özel tip araçların, tarımsal araçların, ambulansın, cenaze araçlarının, vinçlerin ve itfaiye araçlarının sigorta tarifeleri aynı kaldı.

Yeni tarifelerin 2 Mayıs 2018 tarihinden itibaren uygulamaya konması hususunda Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nden onay istendi.

Daire, “tasarlanan tarife değişikliği ile ülke ekonomisinin olumsuz etkilenebileceği” gerekçesi ile şuanda yeni bir tarife yapılmasının uygun olmadığı, mevcut tarifenin devam etmesi gerektiği sonucuna varıldığını” belirterek Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin talebine olumsuz yanıt verdi.

Yeni tarifenin onay görmemesi istifa sonucunu doğurdu.

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Namık Kemal Kural- Groupama Sigorta A.Ş., Asbaşkan Ahmet Eraslan- Kıbrıs Kapital Insurance Ltd., Sayman Mehmet A. Kader- Akfinans Sigorta Ltd., Üye Murat Selvi- Universal Sigorta Ltd., üye Tayfun Vural- Ziraat Sigorta A.Ş., birlikteki görevlerinden istifa etti. İstifa dilekçeleri, önceki gün Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kalçın’a verildi.

İşte uygulamaya girilmesi istenilen yeni tarifeler;

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nin 6 Nisan 2018 tarihinde yaptığı üye toplantısında varılan mutabakat sonucu salon araçlarda; 50 Euro olan 3 aylık sigorta tarifesi 60 Euro’ya, 90 Euro olan 6 aylık sigorta tarifesinin 110 Euro’ya, 120 olan 1 yıllık sigorta tarifesinin ise 200 Euro’ya çıkarılmasına karar verildi.

Kiralık motosikletlerde; 50 Euro olan 3 aylık tarife 60 Euro’ya, 90 Euro olan 6 aylık tarife 100 Euro’ya, 120 Euro olan yıllık tarife ise 205 Euro’ya çıkarıldı.

Van/kamyonetlerde; 70 Euro olan 3 aylık tarife 80 Euro’ya, 110 Euro olan 6 aylık tarife 140 Euro’ya, 150 Euro olan yıllık tarife 250 Euro’ya çıkarıldı.

Kamyonlarda; 80 Euro olan 3 aylık tarife 100 Euro’ya, 120 Euro olan 6 aylık tarife140 Euro’ya, 255 Euro olan yıllık tarife 300 Euro’ya çıkarıldı.

Minibüslerde; 100 Euro olan 3 aylık tarife 120 Euro’ya, 170 Euro olan 6 aylık tarife 220 Euro’ya, 275 Euro olan yıllık tarife ise 420 Euro’ya çıkarıldı.

Otobüslerde; 170 Euro olan 3 aylık tarife 180 Euro’ya, 255 Euro olan 6 aylık tarife 280 Euro’ya, 340 Euro olan yıllık tarife ise 500 Euro’ya çıkarıldı.

Güney Kıbrıs’ta uygulanan sigorta tarifeleri

Güney Kıbrıs’ta sigorta tarifeleri aylık, 2 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak uygulanıyor.

Buna göre, Salon araçlarda; aylık tarife 25 Euro, 2 aylık tarife 50 Euro, 3 aylık tarife 70 Euro, 6 aylık tarife 135 Euro, yıllık tarife ise 260 Euro.

Van, D/Cabin P/UP; aylık tarife 30 Euro, 2 aylık tarife 60 Euro, 3 aylık tarife 80 Euro, 6 aylık tarife 160 Euro, yıllık tarife 310 Euro.

300 CC ve üzeri araçlarda; aylık tarife 35 Euro, 2 aylık tarife 70 Euro, 3 aylık tarife 90 Euro, 6 aylık tarife 180 Euro, yıllık tarife 350 Euro.

7 yolcu taşıyan araçlarda; aylık tarife 40 Euro, 2 aylık tarife 80 Euro, 3 aylık tarife 110 Euro, 6 aylık tarife 220 Euro, yıllık tarife 420 Euro.

Kalçın: Tarifenin neden ret edildiğini anlamadık

Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Kalçın, birlik yönetim kurulunun istifa dilekçelerinin önceki gün genel sekreterliğe ulaştırıldığını belirtti.

Kalçın, Havadis’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “1 yıl önce Bakanlar Kurulu kararı ile kara sınır kapılarında tarife düzenleme yetkisi birliğe verildi, ancak yasa bu yetkiyi sigorta yöneticisine veriyor. Yani kararı veren devlet, kararın yasaya aykırı olduğunu söyleyen yine devlet. Birlik yönetim kurulu yeni bir tarife yapılması yönünde karar üretti bu kararı üye onayına sundu. Toplantıya katılan birlik üyesi 26 şirketten 22’si olumlu oy kullandı, 1’i çekimser,  3’ü ret oyu verdi. Demokrasi kurallarınca bu tarife de geçti sayılır. Yeni tarife Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’ne gönderildi ancak

Daire Müdürü Şifa Karahasanoğlu, henüz anlamadığımız bir nedenden dolayı bu tarifeyi ret etti. Yönetim kulunun yaptığı araştırmada yeni sigortacılardan bazı kişilerin bu tarifeye onay verilmemesi istendiği öğrenildi. Birlik yönetim kurulu da 4 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı toplantıda yeni bir karar daha üreterek, ‘Eğer çoğunluğun ve demokrasinin kuralları göz önünde bulundurulmayıp azınlığın kararları uygulanacaksa yönetim o zaman istifa edip bu sözü geçen azınlığın yönetime gelmesine olanak sağlamıştır. Dolayısıyla 29 Mayıs’ta yapılacak olağan genel kurulumuzda gündemi değiştirerek başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği seçimlerinin yapılmasına karar verilmiştir’ dedi ve istifa dilekçeleri aynı gün tarafıma verildi. Gereken yasal prosedür çalıştırılmak istendi. Yasa gereği olağan genel kurulu gündemi 21 gün önce belirlemek lazım. Dolayısıyla, Pazartesi günü gereken mercilere gereken değişiklikler bildirilecektir.”

Haber Kaynağı: Havadis Gazetesi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.