1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. YORGANCIOĞLU: “DOWNER’İN AÇIKLAMASINI OLUMLU BULUDUK”
YORGANCIOĞLU: “DOWNER’İN AÇIKLAMASINI OLUMLU BULUDUK”

YORGANCIOĞLU: “DOWNER’İN AÇIKLAMASINI OLUMLU BULUDUK”

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından yapılan açıklamaya olumlu bulduklarını söyledi.

A+A-

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından yapılan ve gerek kendisinin gerekse BM Genel Sekreteri Ban’ın kapsamlı çözüm müzakerelerinin tekrar başlamasını sağlamak üzere çalışmaları artırdıklarını bu amaçla “Kıbrıslı taraflar” yanında uluslararası aktörler ile de yoğun temas içinde olduklarını vurgulayan açıklamasını olumlu bulduklarını kaydetti.

Özkan Yorgancoğlu yazılı açıklamasında, CTP-BG’nin BM’nin ve diğer üçüncü tarafların Kıbrıs sorununa gecikmeden kapsamlı çözüm bulunması gerektiği yönündeki açıklamalarını, çözüm için gereken şartların yeniden oluşmaya başladığı yönünde önemli sinyaller olarak değerlendirdiğini ifade etti.

“Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine gelen yeni vime, Türkiye-İsrail ilişkilerinde düzelme, Güney Kıbrıs’ın içinde girdiği derin mali kriz ve Kıbrıs açıklarında önemli miktarda doğalgaz bulunması bu sinyallere neden olan başlıca faktörler olarak kendini göstermektedir” diyen Yorgancıoğlu, uluslararası camianın artan ilgisinin Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm getirmek için kaybedilmemesi gereken bir avantaj olduğunu belirtti.
Adanın her iki tarafında devam eden derin ekonomik sorunların çaresi,  bulunan doğal kaynakların tüm adaya refah getirecek şekilde kullanılması ve bölgede barış ve istikrarın tesisinin anahtarının Kıbrıs sorununun çözümünde yattığını belirten Yorgancıoğlu,  açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Partimiz, kapsamlı çözümü hedef almayan ara çözümleri zaman kaybetme ve mevcut yapının kökleşmesine dönük çabalar olarak görmektedir. Bu çerçevede partimiz, Rum liderliğinin kapsamlı çözümü ötelerken diğer yandan sık sık gündeme getirdiği limanların açılması karşılığı Maraş’ın verilmesi talebini bizi kapsamlı çözüme değil sonu gelmeyecek müzakerenin içine sokacak yersiz ve zamansız bir talep olarak görmektedir. Partimiz, Rum liderliğini derhal bu yaklaşımlarını terk etmeye ve kapsamlı çözüm hedefine odaklanmaya davet etmektedir”.

Hedefin müzakere sürecinde bugüne kadar elde edilen ilerlemelerin üzerine yenilerini eklemek yoluyla görüşmeleri gecikmeden tamamlamak ve referanduma gitmek olması gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, müzakerelere başlamak için tarafların  ön şart koymaması, 29 Mayıs’ta yapılacak ilk bir araya gelmenin hemen ardından hazırlık amaçlı çalışmalar teknik seviyede başlatılması gerektiğini belirtti. Yorgancıoğlu, bu görüşmelerde henüz yakınlaştırılmamış sorunların çözümleri için alternatifler hazırlanması ve müzakerelerin 2013’te sonuçlanmasını hedefleyen bir çalışma programı ortaya çıkarılması gerektiğini de ifade etti.

“CTP-BG, uluslararası ilgi ile liderlerin siyasi iradesinin bir araya gelmesi halinde Kıbrıs sorununun kısa denecek bir sürede çözülebileceğine inanmaktadır. Liderler bu süreç içerisinde BM Genel Sekreterinin çağrısına uyarak karşılıklı suçlamalardan kaçınmalı ve halklarını kapsamlı çözüme hazırlayan mesajlar vermeye şimdiden başlamalıdır” ifadelerini kullanan Yorgancıoğlu, CTP-BG’nin kapsamlı çözüm önünde atılacak adımların geçmişte olduğu gibi gelecekte de en önde gelen savunucu ve destekçisi olacağını belirtti.

Kaynak:TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.