1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YORGANCIOĞLU VE NAMİ’NİN ANKARA ZİYARETİNE GÜNEY'DEN YORUM
YORGANCIOĞLU VE NAMİ’NİN ANKARA ZİYARETİNE GÜNEY'DEN YORUM

YORGANCIOĞLU VE NAMİ’NİN ANKARA ZİYARETİNE GÜNEY'DEN YORUM

“Kıbrıslı Türkler eğitimden geçiyor” ...

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya yapacağı ziyaret Rum basınında “Kıbrıslı Türkler eğitimden geçiyor” şeklinde yorumlandı.

Fileleftheros “Kıbrıslı Türkler Eğitimden Geçiyor... Eroğlu’ndan Sonra Yorgancıoğlu ve Nami De ‘Bilgilenmek’ İçin Ankara’ya... Türkiye’nin Ada’daki İlânihaye Varlığı İçin Türk Formülü” başlıklı haberinde “resmi olarak, bu aşamada herhangi bir çalışma olmadığı söylenmesine karşın Kıbrıs sorununda perde gerisi faaliyetlerin tam gaz devam etmekte olduğunu” yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Ankara’nın, Rum tarafının ortaya koyduğu egemenlikle ilgili konuları ancak Ada’daki ilânihaye varlığı aracılığıyla görüşebileceğini ilettiğini savunan gazete Ankara’nın, Rum tarafına iletmeleri için bugün arabuluculuk yapanlara da açıkça söylediği hedefinin 1960’ta güvence altına alınan, garantiler ve müdahale hakkı anlamına gelen kazanımların bozulmaması olduğunu ileri sürdü.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’nde de söylediği gibi bu dönem arabuluculuk rolünün ABD büyükelçisi tarafından üstlenildiğine işaret ederek, özetle şunları yazdı:

“Bilgi sahibi bir kaynağın söylediğine göre Kıbrıs Türk tarafı bu konuyu yürütmüyor ancak kendisine yapılan bilgilendirme ile cereyan edenlerden haberdardır. Derviş Eroğlu’nun Ankara ziyaretinin ardından yarın da Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya gidiyor. Yorgancıoğlu yarın Erdoğan’la ardından da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’le görüşecek.

Ankara’nın bu hareketleri Kıbrıs Türk yetkilileriyle görüştüğü ve Kıbrıs Rum tarafının yeni formülü kabul etmesi halinde bu politikaları uygulamaları isteneceği düşünülüyor. Buna karşın Kıbrıs Türk Lideri Eroğlu dün, Kıbrıs Türk tarafı için 14 Aralık 2013’te sunduğu ortak açıklamayla önerinin geçerli olduğunu açıkladı. Türkiye ziyaretinden sonra  ‘tek devlet yönetimi’ konusunda değiştiği haberlerini varsayım olarak niteledi ve Türkiye’de kendisine hiçbir dayatma yapılmadığını anlattı. Eroğlu ‘14 Aralık 2013’te Türkiye’yle birlikte sunduğumuz belge. Sayın Davutoğlu’nun Kıbrıs’a geldiği tarihte ortak açıklamayı Rum tarafına gönderdiğimiz ve bütün ilgililer tarafından kucaklanan bir öneri. Rum tarafına verdiğimiz son öneri budur’ dedi.”

CUMHURBAŞKANI EROĞLU VE DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ’NİN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA

Aynı gazete Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan sonra Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin de Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında yapılan üs topraklarıyla ilgili anlaşmaya tepki gösterdiğini “Türkler Uluslar Arası Anlaşmalara! Atıfta Bulunuyor... Kıbrıs-İngiltere Anlaşmasıyla İlgili Tepkilerde Eroğlu’nu Nami İzledi” başlığıyla okurlarına aktardı.

Politis Nami’nin tepkisini “ ‘Dışişleri Bakanı’ Anlaşma Sözleşmeleri İhlal Ediyor Diyor... Üsler Konusunda İtiraz Ediyorlar” başlığıyla aktardı.

Simerini Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun 14 Aralık 2013 tarihli belgeye vurgu yaptığı açıklaması ile Kıbrıs Türk tarafının, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında yapılan üs topraklarıyla ilgili anlaşmayı tanımadığı açıklamasını, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin aynı frekanstaki açıklamasını, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’de yaptığı açıklamaları harmanlayarak okurlarına şu başlıkla aktardı:

“Fransızlar 23 ve 24 Numaralı Türk Başlıklarını Açmaya Hazır... Katkı Koymak İstiyorlar... Derviş Eroğlu Rum Tarafına Yeni Hiçbir Öneri Sunmadığını, Türk Tarafının Ortak Açıklamayla İlgili Tek Tezinin 14 Aralık Tarihli Tezi olduğunu Söyledi”

Haravgi “Kıbrıslı Türklerin Tezi Değişmedi... Eroğlu: Beni Bağlayan Tek Şey 14 Aralık Önerisidir” ve “Fransa Kıbrıs Sorununun Çözümüne Katkı Koymaya Hazır... Fr. Hollande: ‘Her İki Tarafla Da Konuşuyoruz, Katkı Koyabiliriz’” başlıklarını kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.