1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YORGANCIOĞLU’NUN 15 KASIM MESAJI
YORGANCIOĞLU’NUN 15 KASIM MESAJI

YORGANCIOĞLU’NUN 15 KASIM MESAJI

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Kıbrıslı Türklerin, 30 yıl önce Kuruluş

A+A-

YORGANCIOĞLU: “HEDEFLEDİĞİMİZ ÇÖZÜM, SİYASİ EŞİTLİK TEMELİNE DAYALI İKİ BÖLGELİ, İKİ TOPLUMLU FEDERAL BİR ÇÖZÜMDÜR.”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin Kıbrıslı Türklerin, 30 yıl önce Kuruluş Bildirgesi’nde de ifadesini bulduğu gibi Ada üzerindeki toplumsal varlığını koruyarak, eşit düzeyde müzakerelerle barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmanın mümkün ve zorunlu olduğu görüşüne sımsıkı bağlı olarak çabalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Yorgancıoğlu, KKTC’nin 30. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, halkın bayramını kutladı.

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin, Ada’da çok değişik yönetim şekillerine sahip olduğunu; 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1963 yılında,  Enosis hayalleriyle yaşanan Toplumlararası çatışmalar nedeniyle yıkılmasını müteakip, sırasıyla “Geçici Türk Yönetimi”, “Otonom Türk Yönetimi”, 1974 yılından sonra “Kıbrıs Türk Federe Devleti”  ve  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni” oluşturduğunu hatırlattı.

“Yaşadığımız bu topraklarda toplumsal haklarımızı korumak ve yeni yetişen kuşaklara daha güzel bir gelecek hazırlayabilmek için çabalarımızı sürdürürken ulaştığımız bu konağı, bu süreçte mücadele edenlere, bu uğurda hayatlarını kaybedenlere borçlu olduğumuzun bilincindeyiz” diyen Yorgancıoğlu mesajına şöyle devam etti:

“Ayni zamanda geçmişte olduğu gibi bugün de yanımızda olan, bizi her alanda destekleyen Türkiye Cumhuriyeti’ne ve hükümetlerine de teşekkürlerimizi ifade etmek isteriz.  Bu mücadelemiz, kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik yapı, kendi kendini yöneten bir siyasal idare oluşana kadar devam edecektir.”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Hükümet’in yurttaşların hak ettiği bir yaşam için önlemler alırken, uluslararası bir sorun haline dönüşmüş ve ülkedeki gerginliği tetikleyen, bölgedeki ülkeleri karşı karşıya getiren ‘Kıbrıs Sorunu’nun ivedilikle bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, “Hedeflediğimiz çözüm, siyasi eşitlik temeline dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözümdür. Bu amaçla yürütülen görüşmelerin her iki halkın da beklentilerini gözetecek bir çözümle sonuçlanması en büyük arzumuzdur” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu mesajını şöyle tamamladı:

“Bizler Kıbrıslı Türkler olarak Kıbrıs Sorununun çözümüne katkı koyup federal bir devletin siyasi eşit bir tarafı olarak tüm dünya devletleri karşısında saygın bir Halk olmayı hak ediyoruz. Bu nedenlerle Kıbrıs Sorununun çözümünde uluslararası alanda destek bulabilmek için çözümle ilgili görüşlerimizi halkımızın çıkarlarını gözeterek dünyanın da anlayabileceği dilde netleştirmeliyiz.

Uluslararası alanda destek bulabilen, Kıbrıs’ın her alanda eşit siyasi ortağı olan, Avrupa değerlerini benimseyen bir halk olarak haklarımızın güvence altında olacağı bir anlaşma için bugün ve gelecekte elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.

Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın bayramını kutlar, esenlikler dilerim.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.