1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YORGANCIOĞLU’NUN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI…
YORGANCIOĞLU’NUN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI…

YORGANCIOĞLU’NUN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI MESAJI…

Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta 1967’den beri süren görüşmelerde mutabakata varılan ve Birleşmiş Milletler,

A+A-

“UZLAŞI NOKTALARINA SADIK KALARAK SORUNU KISA SÜREDE ANLAŞMAYLA SONUÇLANDIRMAK ESAS OLMALI”

“ADİL VE KALICI ÇÖZÜM SADECE KIBRISLI TÜRKLERE VE KIBRISLI RUMLARA DEĞİL BÖLGE HALKLARI VE ÜLKELERİYLE TÜRKİYE VE YUNANİSTAN HALKLARININA DA OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta 1967’den beri süren görüşmelerde mutabakata varılan ve Birleşmiş Milletler kayıtlarına da geçen uzlaşı noktaları bulunduğuna işaret ederek, tarafların bu mutabakatlara sadık kalarak görüşmeleri sürdürmesi ve sorunu kısa sürede bir anlaşma ile sonuçlandırmasının esas olması gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, adada bulunacak adil ve kalıcı bir çözümün yalnızca Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara değil, bölge halkları ve ülkeleri yanında Türkiye ve Yunanistan halklarının dostluklarının gelişmesine, ekonomilerinin büyümesine de katkı sağlayacağına işaret ederek, bu nedenle müzakereleri yürüten iki lidere halkları adına büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Yunanistan’daki Albaylar Cuntası’nın Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için 15 Temmuz 1974’te yaptığı darbe sonrasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Garantörlük haklarını kullanarak Kıbrıslı Türklerin can ve mal güvenliğini sağlamak ve bozulan düzeni kurmak için 20 Temmuz Harekâtı’nı başlattığını hatırlattı.

“Şimdi ülkemizde çatışmalar yaşanmadığı ve toplumsal anlamda can güvenliğimiz sağlandığı için komşu ülke halklarından çok daha şanslı bir konumdayız” diyen Yorgancıoğlu, ancak henüz adil ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşılmadığı için uluslararası hukukun dışında kalmanın olumsuzluklarını yaşadıklarına işaret etti.

Yorgancıoğlu, adada 1963 yılında Rumların saldırıları ile başlayan toplumlararası çatışmaları sonlandırmak amacıyla 1967’de başlatılan görüşmelerin, 20 Temmuz 1974 sonrasında yeni bir zemin üzerinde yürütülerek yeni bir şekle büründüğünü; bunun da “iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, iki oluşturucu devletten vücut bulacak federal bir cumhuriyet” olduğunu kaydetti.

“MUTABAKATLARA SADIK KALARAK KISA SÜREDE BİR ANLAŞMAYA VARMAK ESAS OLMALI”

Bu süreçte mutabakata varılan ve Birleşmiş Milletler kayıtlarına geçen uzlaşı noktaları bulunduğunu hatırlatan Başbakan, mesajında şunları ifade etti:

“Bu uzlaşı noktaları BM Genel Sekreteri tarafından teyit edilmiştir. Tarafların bu mutabakatlara sadık kalarak görüşmeleri sürdürmesi ve sorunu kısa sürede bir anlaşma ile sonuçlandırması esas olmalıdır.

Değişen ve gelişen dünyamızda, ülkemizde bulunacak adil ve kalıcı bir çözümün yalnızca Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara değil, bölge halkları ve ülkeleri yanında Türkiye ve Yunanistan halklarının dostluklarının gelişmesine, ekonomilerinin büyümesine de katkı sağlayacaktır.

“İKİ LİDERE DE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞER”

Bu nedenle, sorunun çözümünü sağlamak için görüşmeleri yürüten her iki lidere de kendi halkları adına büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu da mevcut mutabakatları teyit etmek ve uzlaşılmayan konuları gündem yaparak bir an önce ortak noktalara ulaşıp sorunu çözmektir. Ulaşılacak çözümün sıkıntıları kadar nimetleri de paylaşılacağına göre ileriye adım atmaktan kaçınmamak gerekmektedir.”

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkının bu günlere gelmesinde özveriyle çalışan herkese teşekkür etti ve bu uğurda canını seve seve feda edenlerin önünde saygı ile eğildiğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.