1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YORGUNLUĞUNUZ TİROİT BEZİNDEN OLMASIN
YORGUNLUĞUNUZ TİROİT BEZİNDEN OLMASIN

YORGUNLUĞUNUZ TİROİT BEZİNDEN OLMASIN

Tiroit bezinde üretilerek salınan tiroit hormonlarının az olmasının yorgunluktan kilo almaya, kas ve kemiklerdeki ağrılardan depresyona kadar birçok hastalığa yol açtığı belirtilerek, bu hastalıkta erken tedavinin önemli olduğu bildirildi.

A+A-

Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, tiroit bezleri kaynaklı rahatsızların yaşam kalitesini bozduğuna dikkat çekerek, "Boyun ön bölümünde yer alan, yaklaşık 15-20 gram ağırlığındaki tiroid bezinin boyutu küçük ancak vücuttaki rolü önemli." dedi. Aktaran, tiroit bezi hastalıklarının genellikle iyot eksikliği kaynaklı genetik ve çevresel nedenlere bağlı olabileceğini ifade etti. 

Şebnem Aktaran, tiroit hormonlarının bebeğin anne karnında gelişimi, doğum sonrası zihinsel-bedensel gelişim ve büyümesi ile hayat boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisinin büyük olduğunu hatırlattı. Tiroit bezinde üretilen tiroit hormonlarının vücuttaki hücreler üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Aktaran, "Tiroid hormonlarının dengesiz üretimi diğer organ ve sistemlerin de çalışmasını olumsuz etkileyebilecektir. Yaşamın her döneminde özellikle gebelik döneminde bebek ve anne sağlığı için tiroid hormonlarının normal düzeylerde tutulması gerekiyor." diye konuştu. 

Tiroit bezinin az çalışarak yeterli miktarda tiroit hormonu salgılamamasına hipotiroidi, aşırı çalışmasına da hipertiroidi denildiğini ifade eden Aktaran, "Tiroit hastalıkları birçok belirtiyle ortaya çıkabilir bu nedenle benzer belirtileri olan kişilerin tiroit hormonları ölçülmeli ve gereğinde tedavisi yapılmalıdır." şeklinde konuştu. 

İŞTE BELİRTİLER

Tiroidin az çalışması halinde; Yorgunluk, deride kuruma, kilo alma, saçlarda kuruma, soğuğa tahammülsüzlük, reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama, kas ve kemiklerde ağrı, uyuşma, tansiyon yüksekliği, kolesterolde yükselme, adet düzensizliği, kabızlık, şişkinlik, hafıza problemleri, depresyon belirtileri (isteksizlik, mutsuzluk)

Tiroidin aşırı çalışması halinde; Çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, sıcak ve nemli deri, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı (iştahın iyi olmasına karşın zayıflama), ellerde titreme, saçlarda incelme, kırılma ve dökülme, ishal, göz bulguları (canlı bakış), adet düzensizliği.

 

Akşam

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.