1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçin Gereklidir?
Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçin Gereklidir?

Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçin Gereklidir?

Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçin Gereklidir?

A+A-

Özellikle son yıllarda oldukça gelişen yumurta dondurma işlemi ile birlikte, ileri yaşta olan kişiler ve zamanında birtakım hastalıklardan kaynaklı veya kendiliğinden yumurta rezervleri azalmış olan kadınlar da çocuk sahibi olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, yumurta dondurmanın öneminden bahsetti.

Yumurta dondurma işlemi nedir?

Yumurta dondurma işleminde, ileride anne olmak isteyen kadının yumurtalıklarındaki olgun yumurtalar toplanır, özel yöntemlerle dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Böylece doğurganlık korunur. Özellikle kanser teşhisi konmuş ve kanser tedavisine başlayacak olan kadınlar için, yumurta dondurma işleminin çok önemli. Bunun dışında, bekar veya şu an anne olmak istemeyen ancak yumurta rezervleri azalan kadınlar için de, yumurta dondurma önem taşıyor. 

Yumurta dondurma işlemi kimler için gereklidir?

Tedaviye başlayacak olan kanser hastaları, yumurta dondurma işlemi için en uygun adaylardır. Kanser teşhisi konan kadınların, ileride anne olma şanslarını ellerinde tutmaları için yumurta dondurma çok önemli çünkü, kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi işlemler yumurtalıklara hasar veriyor. Yumurtalıklar kalıcı olarak zarar görebiliyor. Bu sebeple, kanser tedavisine başlamadan önce, ileride anne olma hakkını korumak amacıyla kadının yumurtalarının dondurulması gerekir. Böylece, tedavi sırasında yumurtalıklar zarar görse bile, kadının daha sonra anne olma hakkı saklı kalır.

Yumurtalık rezervleri azalmış kadınların da yumurtaları dondurulabilir

Yumurta dondurma işleminin uygulanması gereken bir diğer durum ise, çeşitli sebeplerden dolayı kadının yumurtalık rezervlerinin azalmış veya kalitesini kaybetmiş olmasıdır. Gebe kalmak isteyen anne adayının yumurtalık rezervlerinin durumu çok önemlidir. Yumurtalık rezervlerini azaltan genetik veya sonradan oluşan bazı etkenler olabilir. Örneğin, bazı kadın hastalıkları operasyonları yumurtalık rezervlerinin etkilenmesine sebep olabileceğinden, bu işlemler öncesinde yumurta dondurma yapılması önemlidir. Genetik olarak genç yaşta menopoz riski olan kadınlar için de, ileride çocuk sahibi olabilmeleri için yumurta dondurma yapılabilir. Bunların dışında, hangi sebepten olursa olsun, kadının yumurtalıkları rezervleri azalmış ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, mutlaka yumurta dondurma işlemi yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.