1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YUNANİSTAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK ÇIKTI
YUNANİSTAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK ÇIKTI

YUNANİSTAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK ÇIKTI

Rum Milletvekili ile Türkiye’yi temsil eden grubun Başkanının Kıbrıs sorunuyla ilgili birbirine zıt açıklamalar yaptığı

A+A-

YUNANİSTAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK ÇIKTI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Meclisi Toplantısında Rum Milletvekili ile Türkiye’yi temsil eden grubun Başkanının Kıbrıs sorunuyla ilgili birbirine zıt açıklamalar yaptığı, Yunan grubun Başkanının Rum Milletvekiline destek çıktığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “AGİT’te Türkiye ile Yunan-Kıbrıs Zıtlığı... Türk Temsilci Kafkalias’ın Müdahalesine Tepki Gösterdi, Atina’dan Lefkoşa’ya Destek” başlıklarıyla verdiği haberinde Bakü’de gerçekleştirilen AGİT Parlamenterler Meclisi 23’üncü yıllık toplantısının bir kısmında yaşananları aktardı.

Habere göre toplantıda konuşan Rum Milletvekili Andreas Kafkalias, ileri sürdükleri “Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarındaki Türk askeri işgalinin” sonlanması ve uluslararası hukuk ile BM’nin ilgili kararlarına göre adanın yeniden birleşmesi için Güney Kıbrıs’ın 40 yıldan bu yana yaptığı çağrıların dinlenmediğini savundu.

Bunun bilhassa müzakere sürecini ezelden beri “sabote ettiğini” öne sürdüğü Türkiye’nin “uzlaşmaz tutumuna” bağlı olduğunu, kaldı ki Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyetini” tanımayı reddettiğini söyleyen Kafkalias, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BM Deniz Hukuku Sözleşmesine göre Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki egemenlik haklarını” kullanmasına karşı Türkiye’nin tehdit ve düşmanca hareketlerinin bu taktiğe dayandığını iddia etti.

Aynısının, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın Açık Gökyüzü Anlaşması gibi bazı uluslararası örgüt ve mekanizmalara katılımını engellemesi için de geçerli olduğunu savunan Kafkalias, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik doğrudan görüşmeler prosedürüne bütünlüklü ve yapıcı bir yaklaşım sergileye bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye’yi temsil eden grubun Başkanı Emin Önen’in Kafkalias’ın açıklamalarına tepki gösterdiğini yazan gazete, Önen’in Kıbrıs sorununun “istila ve işgal sorunu” olduğunu reddederek, Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin görüşmeler prosedüründeki yapıcı rolüyle ilgili Türk tezlerini ortaya koyduğunu kaydetti. Gazete, Önen’in sözlerini “gerçek dışı ve yanıltıcı iddialar” olarak aktardı.

Habere göre Yunanistan’ı temsil eden grubun Başkanı Adonis Georgiadis de söz alarak Kıbrıs sorununun “istila ve işgal sorunu” olduğunu iddia etti ve BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına atıfta bulundu.

Georgiadis ayrıca Kıbrıs sorununun çözümü yönünde gösterilen çabalara ülkesinin desteğini belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.