1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YUNANİSTAN İÇİN KARAR GÜNÜ
YUNANİSTAN İÇİN KARAR GÜNÜ

YUNANİSTAN İÇİN KARAR GÜNÜ

Yunanistan için karar günü

A+A-

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) bir türlü uzlaşmaya varamayan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan son önlem paketi önerisini Pazar akşamı geç saatlerde Brüksel'e iletti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Martin Selmayr, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda "Yeni plan ulaştı... Yarınki zirvede aşama kaydedilebilmesi için iyi bir temel" yorumunu yaptı.

Atina'nın önerdiği yeni pakette ne gibi tedbirlerin yer aldığı resmi olarak açıklanmasa da, Yunan basını tedbirlerin zengin kesimleri hedeflediğini belirtti.

Ayrıca yıllık cirosu 1 milyon euro ve üzerinde olan şirketlerden acil vergi tahsilatı yapılmasının da plana eklendiği ve savunma bütçesinde ilave kesintilerin de yine son plana konulduğu ifade ediliyor.

Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar IMF'ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Ancak Atina, AB ve IMF'den 7,2 milyar euroluk yardım paketinin son dilimini alamazsa bu ödemeyi yapamayacağını belirtiyor.

AB ile IMF ise yardım paketinin Atina'ya gönderilebilmesi için öncelikle Syriza hükümetinin yeni ürünlerin KDV kapsamına alınmasından, memur ve emekli maaşlarında indirime varan bir dizi kemer sıkma tedbirini kabul etmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Yunanistan ve Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de yapılacak acil toplantıya hazırlanırken, dün Atina'da toplanan binlerce kişilik kalabalık gösterici grubu gece geç saatlere kadar Syriza hükümetinin taviz vermemesi gerektiğini dile getirdi.

Yunanistan borç krizinin başladığı yıl olan 2010'dan bu yana ülkenin büyük bir kemer sıkma programı altında ezildiğini düşünen göstericiler, daha fazla harcama kesintisine ve vergi artışına karşı çıkıyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.