1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YUNANİSTAN'IN EUROGROUP'UN UYARISINI REDDETTİĞİ BİLDİRİLDİ
YUNANİSTAN'IN EUROGROUP'UN UYARISINI REDDETTİĞİ BİLDİRİLDİ

YUNANİSTAN'IN EUROGROUP'UN UYARISINI REDDETTİĞİ BİLDİRİLDİ

Atina'da sert tepkiyle karşılandı;

A+A-

 

EUROGROUP'UN, 28 ŞUBAT'TA SONA EREN KALKINMA PROGRAMININ UZATILMASINI KABUL EDİP ETMEYECEĞİNE KARAR VERMESİ İÇİN 5 GÜN SÜRE TANIDIĞI YUNANİSTAN'IN, BU UYARIYI REDDETTİĞİ BİLDİRİLDİ

Avro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un, Yunanistan'a 28 Şubat'ta sona eren kalkınma programının uzatılmasını kabul edip etmeyeceğine karar vermesi için 5 gün süre tanıması, Atina'da sert tepkiyle karşılandı.

Alınan bilgiye göre, Yunanistan Başbakanlık Bürosu'ndan Eurogroup'a gönderilen resmi olmayan bir yazıda (non paper), Yunan hükümetinin Eurogroup'un bu konudaki uyarısını reddettiği bildirildi.

Yazıda, Atina ile Avrupalı ortakları arasındaki farklılıkların aşılmasına yönelik tüm çabalara rağmen, Eurogroup'ta Yunan tarafının önüne Atina'nın tezlerinin hilafında memorandumların uzatılmasını öngören tamamen ters yönde bir metin getirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Yunan hükümetinin halkın iradesine tamamen karşı olan bir metni kabul etmesi mümkün değildi. Birileri müzakere istemiyor ve başarısızlığa uğramış bir programı desteklemekte ısrar ediyor. Tüm Avrupa tarihinde demokrasiler ültimatomları reddetmiştir. Avrupa demokrasileri şantaj yapmaz, kendilerine de yapılamaz."

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, namuslu bir anlaşma sağlanacağını söyledi.

Atina hükümeti ile Eurogroup arasındaki farklılığın anlaşma metninde yer alan bazı deyimlerden kaynakladığını dile getiren Varufakis, toplantı öncesinde bu konuda AB Komisyonu Ekonomi Temsilcisi Pierre Moscovici ile anlaşmaya vardığını ancak bu metnin daha sonra Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem tarafından değiştirildiğini ileri sürdü.

Varufakis, "Bazı terimler üzerinde anlaşmazlık çıktı. Anlaşma sağlanması için ne gerekirse yapacağız. 48 saat içinde Avrupa yeni bir program oluşturulması için uygun bir deyim bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın bu konuda bir B planı bulunmadığını anlatan Varufakis, "Bu nedenle 4 aylık programın koşulları ve bunda yer alan terimler kesin ve açık olmalı. Blöf yapmıyoruz. Biz, Avro kuşağı üyesi ülkeyiz ve avroda kalacağız. AB bölünmez. Biz, sadece programı değiştirmek isteyen Avrupa yanlısı bir hükümetiz" diye konuştu.

Eurogroup, Yunanistan ile yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için Atina'nın mevcut kalkınma programının uzatılması talebinde bulunması gerektiğini savunmuş ve bunun için hükümete 5 gün süre tanımıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.