1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YUNANLILAR NOTA VERDİ RUMLAR RAHATSIZ OLDU!
YUNANLILAR NOTA VERDİ RUMLAR RAHATSIZ OLDU!

YUNANLILAR NOTA VERDİ RUMLAR RAHATSIZ OLDU!

YUNANLILAR NOTA VERDİ RUMLAR RAHATSIZ OLDU!

A+A-

Atina’nın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, Güney Kıbrıs’a gönderdiği “sözlü notanın” aldığı boyuttan rahatsız olduğu belirtildi.

Simerini gazetesi, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sofia Vultepsi’nin, gerek gazeteye gerekse “Radyo Proto”ya yaptığı konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theoharus’un, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı sırasında Ankara’nın sunduğu belgede Güney Kıbrıs’ın “fonksiyonsuz”(defunct) nitelendirilmesine bağlı olarak AB ve Yunanistan’ın tepkisiz kalmasını eleştirmiş, bunun ardından ise Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Güney Kıbrıs’a “sözlü nota” göndermişti.

Simerini gazetesine açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sofia Vultepsi, tüm konuyu kapatma çabası içerisinde, Atina’nın, bu olayı “olmamış” addettiğini ifade etti.

Vultepsi “bu konuya yorum yapmıyoruz, zira olmadığını farz ediyoruz” şeklinde konuştu.

Israrlı sorunların ardından Vultepsi, Yunan hükümetinin “bölücü faaliyetler ve bir olayın iki ülke arasındaki ilişkilerde çatlak olarak ortaya konulması yönünde çaba gösterildiğini gördüğü zaman” hoşnutsuzluk duyduğunu belirtti.

Bunun, Yunan Cuntası zamanından bu yana Güney Kıbrıs’a gönderilen ilk “sözlü nota” olduğunun anımsatılması üzerine Vultepsi, bunun, bir görüşün, iki ülke arasındaki ilişkilerde “çatlak” olarak ortaya konulması yönünde sarf edilen her çabanın sonuçsuz kalacağının anlaşılması için, izlenilen bir prosedür olduğunu söyledi.

NATO zirvesinin Kıbrıs sorununa ilişkin bir fırsat olup olmayacağı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile bir araya gelmesine yönelik bir soru üzerine Vultepsi, Eylül ayındaki NATO zirvesi çerçevesinde gerekli temasların yapılacağını, durumun (müzakerelere ilişkin) anlatılacağını, ayrıca Amerikalı müttefikler ve Avrupalılarla temasların olacağını söyledi.

Vultepsi, Kıbrıs sorunun “salamlaştırılmaması”(dilim dilim kesilmemesi) gerektiğini de belirtti.

Avrupa unsurunun harekete geçirilmesine ilişkin olarak Vultepsi, Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkanı Jean Claude Junker’in Atina’ya yapacağı ziyaretin başlangıç olmasıyla, Avrupalılara, Türk “tutumunu”, sorunları ve müzakerelere sürecine konulan bahanelerin anlatılması gerektiğini ifade etti.

Vultepsi, Türk tarafının, uluslararası hukuka, AB normlarına, müzakereler masasında anlaşamaya varılanlara ve özellikle ortak açıklamaya saygı göstermeye mecbur kalması için Avrupa unsurunun mümkün olduğu kadar bilgilendirilmiş olması gerektiğini söyledi.

GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN’DAN YAKINDA “MEB” KONUSUNDA KARARLAR

Enerji konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine ise Vultepsi, Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs ile birlikte Münhasır Ekonomik Bölge’nin belirlenmesine ilişkin planının ne olduğundan bahsetmekten kaçınarak Antonis Samaras Hükümeti’nin hazırladığı ve henüz açıklanmayan yol haritasına atıfta bulundu.

Söz konusu yol haritasında Münhasır Ekonomik Bölge konusunun var olup olmadığı sorusu üzerine ise Vultepsi, bunun açıklanmasına kadar sabırlı olunmasını istedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.