1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YURTTAŞLIK SİYASİ İSTİSMAR KONUSU OLMAMALIDIR”
“YURTTAŞLIK SİYASİ İSTİSMAR KONUSU OLMAMALIDIR”

“YURTTAŞLIK SİYASİ İSTİSMAR KONUSU OLMAMALIDIR”

“Yurttaşlık Siyasi İstismar Konusu Olmamalıdır”

A+A-

ŞAHALİ: “YURTTAŞLIK SİYASİ İSTİSMAR KONUSU OLMAMALIDIR”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Ulusal Birlik Partisi (UBP)- Demokrat Parti (DP) Koalisyon Hükümeti’nin programı görüşülmeye devam ediyor.

Çeler’in ardından söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, çok geniş tabanlı bir hükümetten dar tabanlı bir hükümete geçiş yapıldığına işaret ederek, hayırlı olmasını temenni etti.

Programın yeni bir şey söylemediğini, vaat etmediğini ve kes yapıştır şeklinde hazırlandığını savunan Şahali, vakit darlığının bir mazeret olamayacağını çünkü her zaman aynı sürede hükümet programı hazırlandığını kaydetti.

Şahali, programda yazım yanlışı yapılmasının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, içeriğin de, şeklin de güven teşkil etmediğini savundu.

Somut hedeflere yer verilmemesini ve geniş zamanlı bir çalışma olduğunu kaydeden Şahali, Türkiye desteğinin kalıcı olması hedefiyle, “mevcudun devamı ve Türkiye olmadan asla ilerlenemez” mantığıyla hazırlanan bu programın Kıbrıs Türk halkına layık olmadığını belirtti.

Şahali, eğitimde kulağa hoş gelen hedeflerin sadece eğitim yıllarının başında belirlenen fiziki iyileştirme için programa konduğunu ileri sürdü.

3’lü kararnameyle ilgili hedefin heyecan verici olmakla birlikte kamu reformu konusunda ne yapılacağını merak ettiğini kaydeden Şahali, istatistik yasasının geçeceğinin de yer aldığı ancak DPO altında mı yoksa yeni bir kurum olarak mı hizmet vereceği konusunun merak konusu olduğunu belirtti.

YURTTAŞLIK KONUSU

Yurttaşlık yasasıyla ilgili değişikliğin de, yapılan tasarıdan mı yola çıkılacağını soran Şahali, “Yurttaşlık siyasi istismar konusu olmamalıdır “dedi.

Erkut Şahali, yerel yönetimlerde de reformun kaçınılmaz olduğunun belirtildiği programda dile getirilen “coğrafi temelli belediyeler” konusunda da sayısız sorunun ortaya çıktığını belirtti.

Kırsal kesim arsalarının nasıl dağıtılacağı konusunda net bir bilgi olmadığını kaydeden Şahali, tarım konusunda ise programda yer alanların, hükümetin bir beklentisi olmadığını gözler önüne serdiğini savundu.

Şahali, yükümlülüklerini yerine getirenlerle getiremeyenlerin birlikte teşvik almaya devam edip etmeyeceğinin belli olmadığını söyledi. Şahali, “Yoksa yükümlülüklerini yerine getirmeleri için bir çalışma mı başlatılacak?” dedi.

Özetin özeti denilebilecek bu programda, enerji konusunun neredeyse hiç yer almadığını ifade eden Şahali, yenilenebilir enerji noktasında da esas hedeflenmesi gerekenin enerji ihracı olduğunu belirtti.

Elektrik kurumuyla ilgili tartışmalar başlayacağını kaydeden Şahali, stratejik kurumların kontrolünün ve mülkiyet hakkının Kıbrıs Türk halkında olacağı her arayışı destekleyeceklerini vurguladı.

Hayvancıların, meskun mahallelerden çıkarılarak, organize hayvancılık bölgelerine taşınmasının zararlarına değinen Şahali, tarım politikalarıyla ilgili yapılması gerekenlere de işaret etti.

Türkiye’den gelecek su konusunda yaşanan sıkıntılar ve yasanın geçmesine de değinen Şahali, su anlaşmasının arzu edilen noktada sonuçlanmamasına rağmen iyi çalışmalarla olumlu sonuçlar verebileceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.