1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YURTTAŞLIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!
YURTTAŞLIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

YURTTAŞLIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Vatandaşlığımız AB vatandaşlığı olacak...

A+A-

 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Yasa tasarısı halinde bulunan vatandaşlık hakları ve afları açıklayan Uluçay, ülkede nüfus politikasını oluşturabilmek için yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Çalışma izni ile burada bulanan vatandaşlara 5 yıllarını doldurduktan sonra beyaz kimlik verileceğini açıklayan Uluçay, burada doğup, büyümüş 18 yaşını doldurmuş ancak vatandaş olamamış kişilerin ise yurttaşlık konusunda öncelikleri olacağını ifade etti. 

“NÜFUS POLİTİKAMIZI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ” 

Öncelikle neden böyle bir düzenleme yapıldığına değinen Uluçay, “Ülkemizde ciddi anlamda bir nüfus politikası oluşturmak zorundayız. Aynı zamanda bu durum ekonomik geleceğimiz ile de alakalıdır” diyerek böyle bir değişikliği öngördüklerini söyledi. “Bir nüfus politikası oluşturabilmek ve nüfus politikasını kontrol edebilmek ve ileriye taşımak için orta ve uzun vadede bu tür bir değişikliğin olması gerektiğini düşündük ”diyen Uluçay, vatandaşlık yasa tasarısının içeriğini açıkladı. 

“6. YILDA BEYAZ KİMLİK, 11. YILDA VATANDAŞLIK…” 

Çalışma amaçlı adaya gelenlerin gerekli prosedürleri uyguladıktan sonra ve 5 yıl düzenli çalıştıktan sonra beyaz kimlik alacaklarını ifade eden Uluçay şunları söyledi:“ Yıllardır burada bulunan, çalışma izni ile çalışan, yasal gerekliliklerini yerine getiren, sosyal sigortasını yatıran ve bunları hiç aksatmayan insanların bir çözüme kavuşturulması gerekiyordu.Çalışmak amacıyla ülkemize gelen herhangi bir yabancı, 5 yılı doldurduktan sonra ve kesintisiz yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra 6. yılında beyaz kimlik alabilecek. Beyaz kimliği neden öngördük? Ülkemizde bulunan çalışma izinli insanların en çok dile getirdiği konu vatandaşlık. Ancak bunun nedenleri daha çok kendilerinin çalışma izinleri ile olan kısmıdır. Her yıl çalışma izni yaptırmak zorunda, sağlık kontrollerini yaptırmak zorunda, giriş- çıkışlarda problemlerle karşı karşıya gelebilmektedirler. Bunların önüne geçebilmek için çalışanların 6. yılında beyaz kimlik almalarını ön gördük. Beyaz kimlik alan kişiler 11. yıllarında da yurttaşlık için sıraya girecek.” 

“EVLİLİĞİN MÜRACAAT SÜRESİ 3 YIL OLACAK” 

Adada paravan evliliklerle karşılaştıklarını aktaran Uluçay, böyle bir durumun yaşanmaması için evlendikten sonra vatandaşlık başvurusunu yapabilmenin ön koşulunu 1 yıldan, 3 yıla çıkardıklarını belirtterek şöyle dedi:“Evlilikler ile ilgili halen mevcutta olan yasada; evlendikten bir yıl sonra müracaat ediliyor, üç- beş ay içerisinde evliliğini içeriği ile ilgili takip yapılıyor. Dolayısıyla evliliklerle ilgili yaşanan sıkıntıları aşmak için bazı tecrübelerden de yola çıkarak, Türkiye örneğine bakılarak bir düzenleme öngördük. Bu yeni tasarıda evliliğin müracaat süresini üç yıla çıkarıyoruz.” 

“VATANDAŞLIK İLERİDE AB VATANDAŞLIĞI OLACAK” 

Ada’ya yapılan yatırımların çoğalabilmesi için ve yatırımcılara kolaylık sağlanabilmesi amacıyla yatırımcı adı altında yurttaşlık alınabildiğini kaydeden Uluçay,“ Yatırımcılar için somut olmayan bir uygulama söz konusuydu. Onlarla ilgili de somut kriterler yeni hazırladığımız yasa tasarısında yer alacak. Yatırımcı kişiler yatırımcı adı altında yurttaşlık alabilir. Yatırımcılara dönük yurttaşlıklar bugüne kadar verilmiştir. Bir kısmı tartışılsa da bir kısmı doğru olarak yapılmıştır. Biz yeni hazırladığımız yasa tasarısında yatırımcı kriterinin de somutlaşması gerektiğini düşündük. Etrafımızda bulunan ülkelere baktık ve gördük ki; onların prosedüründe yatırımcılar için somut kriterler var. Örneğin Kıbrıs’ta 5 milyon liralık bir yatırım ön görüyorsanız bu yatırımı gerçekleştirdiğiniz zaman yurttaşlık alabilirsiniz. Güney Kıbrıs şuan AB vatandaşlığı veriyor ama bizim vereceğimiz vatandaşlık da ileride AB vatandaşlığı olacak ” dedi. 

“18 YAŞINI GEÇTİ İSE YURTTAŞ OLMA ŞANSI YOK” 

Ailesi vatandaşlık alamamış ancak çocukları burada doğup, büyümüş kişilerin 18 yaşını geçmiş ise vatandaşlık alamayacağını belirten Uluçay, yapılabilecekleri şu sözlerle aktardı: “Burada doğmuş olan insanlar, burada büyüdü, burada okudu, 18 yıl burada yaşadı ve 18 yaşını geçtiği için artık bu çocuğun yurttaş olma şansı yoktur. Tek bir şansı kalır o da evlilik, eğer bekar ise KKTC vatandaşı olma şansı yoktur. Burada doğmuş, eğitim almış ve 18 yaşına geçmiş oldukları için yurttaş olamamış insanlarımız için bir uygulama olacak ve bu insanlar öncelikli olacaklar.” 

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MUHACERET DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI GEÇMİŞ OLACAK” 

Son olarak cezalara ve af durumuna da değinen Uluçay, sözlerini şöyle tamamladı: “ Önceden bir para cezası söz konusuysa para cezasını ödemeden kimlik alamaz pozisyondadırlar. Bizim bu konuda hazırladığımız bir muhaceret değişiklik tasarısı var. Mecliste konuşuldu, geçen hafta komiteden geçti, önümüzdeki hafta da muhaceret değişiklik yasa tasarısı geçmiş olacak.” 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.