1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YUVALAR VURULMAYACAK
YUVALAR VURULMAYACAK

YUVALAR VURULMAYACAK

“Zararlılarla Mücadele Avı” kapsamında “Saksağan ve Kamaz Kargası Avı” başladı

A+A-

“Zararlılarla Mücadele Avı” kapsamında “Saksağan ve Kamaz Kargası Avı” başladı.  KKTC Avcılık Federasyonu, “Zararlılarla Mücadele Usul ve Esasları Tüzüğü” çerçevesinde karga türlerinden saksağan ve kamaz kargasının yuvalarının vurulmayacağını açıkladı.  

 Mayıs ayı sonu başlayan av, 22, 23, 29, 30 Haziran tarihlerinde ayrıca 6 ile 7 Temmuz tarihlerinde cumartesi ve pazar günlerinde 14 gün sürecek. Güneşin doğuşu ile başlayacak av, gün batımında sona erecek.

KIBRIS’a açıklama yapan KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, Yaban ve Av Yasası’nda belirtilen “Zararlılarla Mücadele Avı”nın yasalar çerçevesinde yapılacağını açıkladı.    Karaderi, “Eskiden kamaz kargasının başına 3 fişek atılabilirdi, bu avda 4 fişek atılabilecek ancak eskiden tüfekle yuvalar vurulup dağıtılıyordu. Artık vurulması yasaklandı. Ayrıca yuvalardan yumurta toplama da yasaklandı” dedi.

Kamaz kargası ve saksağanın, Kıbrıs’a özgü turaçın yavrularını, yine fatsa ve kekliğin yavru ve yumurtalarını, ayrıca yavru tavşanları avlayarak, doğada çok büyük zarara yol açtığına dikkat çeken Karaderi, yabani olan kamaz ve saksağan kargasının çobanların su tankerlerine girip yıkandığını, suyu zehirlediğini ve hayvanların zehirlenmesine neden olduğunu vurguladı.

Karaderi: Bu av gereklidir.KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, bu avın gerekli olduğuna vurgu yaparak, ava çıkacak ekibin titizlikle oluşturulduğunu açıkladı.Büyük Av’da karakter belgesi istenmediğini ancak kamaz kargası ve saksağan avına çıkacak 412 avcının 4 kişilik gruplarla, polisten alınan karakter belgeleri ile avlanacaklarını belirtti.

 
“Avcılık Federasyonu, yuva yıkmayacak, yumurta toplamayacak”
Aysın Karaderi, “Zararlılarla Mücadele Avı”na karşı çıkan bir grubun olmadığını belirterek, özellikle bu av için sistemi değiştirdiklerine değindi.

“Avcılık Federasyonu, yuva yıkmayacak, yumurta toplamayacak” diyen Karaderi,  yavrulara da dokunmayacaklarını anlatarak, Federasyon Eğitim Asbaşkanı Biyolog Nazım Kaşot’un değerlendirmesi ışığında “Tepeli guguk kuşlarını” da koruma altına alarak, ilklere imza attıklarını açıkladı.

“Tepeli guguk kuşu”nun çam kese böceğini yok ettiğini belirten Karaderi,  bu kuşun doğaya büyük faydası olduğundan koruma altına aldıklarını ve av camiasının eğitildiğini kaydetti.

Kaynak:Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.