1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YÜZDE 50 AZALMA
YÜZDE 50 AZALMA

YÜZDE 50 AZALMA

Yüzde 50 azalma

A+A-

9 günlük Bayram tatilinde daha çok Avrupa ülkelerini tercih eden KKTC vatandaşlarının, Türkiye’deki turlara ilgisinde düşüş var

Çiğdem AYDIN

KKTC vatandaşlarının, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde daha çok ucuz Avrupa turlarına yöneldikleri bildirildi. Tur operatörleri, bu yıl İspanya’nın Barcelona kentine yoğun ilgi olduğunu, bir haftalık tur fiyatının 399 ile 699 Euro arasında değiştiğini söyledi.
 

Türkiye turlarında yüzde 50 civarında düşüşün yaşandığını belirten tur operatörleri “Eski bayramlarda tercihlerin ilk sırasında yer alan İstanbul turlarına bu yıl hemen hemen hiç ilgi yok. Türkiye’de en fazla ilgi Antalya otellerinedir”diyor.
 

Turizmcilerin görüşleri şöyle:

Sibel Polatkan (Polatkan Turizm Satış Müdürü): Bu bayram Türkiye’de kültür turları yok. Antalya otellerini tercih edenler geçen yıla oranla aynı kaldı diyebiliriz. İstanbul gezisi hiç yok. Geçen yıla oranla Türkiye turlarında yüzde 50 düşüş var.. Kıbrıs otelleri nispeten hep dolu. Ama bayram tatili için yurt dışına çıkmayı tercih eden vatandaşlar genellikle Orta Avrupa  turlarını tercih ediyor. İspanya, Barcelona başta geliyor kişi başı 399 Euro’dan başlıyor 799 Euro’ya kadar çıkan turlarımız var. Tabi taleplere göre ve ülkelere sunulan imkanlara göre değişen fiyat aralığımız var.

Cenk Şen (Kösezade Turizm temsilcisi): Şu anda yurt dışı satışları Avrupa turları yoğun diyebiliriz. En fazla Avrupa gemi turları tercih ediliyor. Bunu İtalya- İspanya turları tercihen takip ediyor. Bu yıl ne yazık ki Türkiye’ye turlarda düşüş var. Türkiye turlarında  Antalya ilk sırada tercih ediliyor, bunu Kapadokya turları takip ediyor örneğin Kapadokya turlarımız doldu ve işlemlere devam ediyoruz. Ankara – İstanbul’la bu yıl rağbet yok. Özellikle İstanbul’a ilk kez iki bayramdır rağbet olmadı. Ne yazık ki rağbet olmadığı için de tur yapamıyoruz. Son yaşanan olayların etkisi olduğu kanaatindeyim. Antalya turlarımızda satışlarımız oluyor ama beklenilen düzeyde değil. Geçen yıla oranla Türkiye’ye turlar yüzde 50 oranında düştü diyebilmek mümkündür. Ama bu sadece Kurban Bayramı için verdiğim bir veridir. Bu gelişmelere paralel Avrupa Turlarına yoğunluk devam ediyor. Geçen yıla oranla İstanbul Kültür turlarına rağbet olmayınca insanlar Avrupa’ya bir kayma oldu. Avrupa turları geçen yıla oranla daha fazla diyebiliriz.”

Özlem Tanrıver (Sayar Turizm Türkiye Turlar Sorumlusu ) & Fethiye Karahasanoğlu (Yurt Dışı Turlar Sorumlusu): Türkiye’ye bu yıl 4 tur çıktık; Çanakkale, Ayvalık ve Kapadokya. Geçen yıla oranla yüzde 30 düşüş var Türkiye’deki olaylara bağlı olarak bu durumun geliştiğini düşünüyorum. İstanbul’a talep var fakat biz çıkmadık. Şu anda geçmiş yıllara oranla kötü bu yıla oranla iyiyiz diyebiliriz. Avrupa turlarına rağbet oldukça yüksek en azından Türkiye’ye nazaran kıyaslandığında. En çok Doğu Avrupa tercih ediliyor İtalya, İspanya ilk tercih sıralarında. Geçen yıla oranla Avrupa turları daha yoğun. Ücretler 299 Euro’dan başlayıp niteliğine göre değişebiliyor genellikle 1 haftalık turlar tercih ediliyor minimum kişi başı 299 Euro’dan 699 Euro’ya kadar çıkabilmekte fiyatlar daha farklı fiyatlar da var tabi dediğim gibi niteliğe göre değişiyor.

Sami Güdenoğlu  (Zümrüt Turizm Direktörü): Yurt dışı turizmi bu yıl öldü neredeyse, hiç kıpırdama yok diyebilirim. İnsanlar evlerine çekildi. Türkiye’de yaşanan son olaylar ve Türkiye etrafında yaşanan sıcak gelişmelerin buna neden olduğunu düşünüyorum. Turlara rağbet sıfır noktasındadır. 42 yıllık acenteciyim ilk kez bu kadar kötü bir yıl geçiriyorum. 2015 yılından buraya Türkiye turları yaparım. Avrupa Turlarımız zaten bizim yoktur. Şu ana kadar Bayramda Ankara, Eskişehir, ve Konya Kapadokya turları sattım ama dediğim gibi sıfır denecek kadar az. Örneğin İstanbul- Edirne –Çanakkale –Bursa  İki bin 500 TL 6 gece 7 gün. Kapadokya Turu 5 gece 6 gün 2 bin TL kişi başı fiyatlarımız olmasına rağmen eskiden  30-40 kişilik gruplar oluşturur ve gönderirdik şimdi 10-15 kişiyi geçmiyor. Maalesef bu gelişmelere bir de yöneticilerin beceriksizliği eklenince Turizmciler hiç görünmez oldu. Olduğumuz tarafa bakan yok, Turizm Bakanlığı seyahat acentelerine sahip çıkmıyor. Biz kalkınma Bankasına başvuru yaptığımız zaman bize kredi vermiyor. Neymiş efendim tüzükte yokmuş. Olur mu böyle şey.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.