1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YÜZYILIN İNSANLIK DRAMI
YÜZYILIN İNSANLIK DRAMI

YÜZYILIN İNSANLIK DRAMI

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye'den kaçan sığınmacı sayısının iki milyonu aştığını bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, "Suriye bu yüzyılın büyük trajedisi haline geldi" dedi.

A+A-

BMMYK'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki savaş üçüncü yılında olsa da ülkedeki trajik kaçışın bitmediği ifade edilerek, Suriyeli çocuk, kadın ve erkeklerin beraberlerinde sadece giysileriyle ülkelerini terk ettiklerine dikkat çekildi.

Açıklamada, son bir yıl içerisinde Suriye'den kaçan sığınmacı sayısının 1.8 milyon, bu rakamın bir yıl önce ise 230 bin 671 olduğu kaydedildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Suriye bu yüzyılın büyük trajedisi haline geldi" ifadesini kullandı.

Tek teselli verici şeyin sığınmacıların hayatlarını kurtaran ve onları ağırlayan komşu ülkelerin gösterdiği insanlık olduğunu belirten Guterres, bu ülkelerin, sığınmacıların yüzde 97'sini ağırladıklarını ve altyapıları, ekonomileri ve toplumları için büyük bir yükü kabullendiklerini kaydetti.

Guterres, "Komşu ülkeler bu krizle başa çıkmak için acil olarak geniş kapsamlı bir uluslararası desteğe ihtiyaç duymaktadır" değerlendirmesini yaptı.

'BAZI KOMŞU ÜLKELER ÇÖKME NOKTASINA GELEBİLİR'

Açıklamada ifadelerine yer verilen BMMYK Özel Temsilcisi Angelina Jolie ise Suriyelileri ülkelerini terk etmek zorunda bırakan ölüm, yıkım ve tehlikenin düzeyi konusundaki kaygılarını bildirdi.

Jolie, "Durum kötüleşmeye devam ederse, sığınmacıların sayısı artacak ve bu durum bazı komşu ülkeleri çökme noktasına getirebilir" ifadesini kullandı.

Dünyanın, Suriye'deki krizin sona erdirilmesi konusunda trajik olarak ayrıştığını vurgulayan Jolie, insanların acılarını dindirmek konusunda görüş ayrılığı olmaması gerektiğini, dünyanın daha fazla şey yapması gerektiği konusunda hiçbir şüphe olmadığını kaydetti.

TOPLAMDA 6 MİLYON KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ 

Yüzde 52'sinin 17 yaş ve altı olan sığınmacılar komşu ülkelerde yaşam mücadelesi veriyor. Lübnan'da 716,000, Ürdün'de 515,000, Türkiye'de 460,000, Irak'ta 168,000 ve Mısır'da 110,000 mülteci olduğu bildirildi.  

Her gün 5 bin Suriyelinin ülkelerini terk ettiği hatırlatılan açıklamada, insani yardımın artırılması gerektiği ve sığınmacıları kabul eden ülkeleri desteklemenin kritik bir aşamaya geldiğine işaret edildi.

Açıklamada. bu çerçevede Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan'dan bakanların katılımıyla bu ülkeler üzerinde sığınmacıların oluşturduğu baskıya ve ülkelerin duyduğu uluslararası desteğe dikkati çekmek için Cenevre'deki BMMYK merkezinde 4 Eylül'de toplantı yapılacağı bildirildi.  

BMMYK'ya başvuran iki milyon Suriyeli sığınmacıdan yarısı çocuk ve bu rakamlara Suriye'den kaçıp da herhangi bir başvuru yapmamış olanlar dahil değil. Diğer taraftan BMMYK verilerine göre, 4.25 milyon kişi de Suriye içinde yerinden edilmiş durumda.

Diğer taraftan, BMMYK yetkilileri ile Suriye'ye komşu ülkelerin bakanlarının bir araya geleceği toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılacak.

'GELECEK SENE NE OLACAK SİZ DÜŞÜNÜN' 

Hague, resmi Twitter hesabından, "Bir yıl önce 230 bin Suriyeli sığınmacı vardı. Bugün bu sayı 2 milyon ve yarısı çocuk. Suriye'deki duruma son vermezsek, bu sayının gelecek yıl ne olabileceğini bir düşünün" diye yazdı. 

Birleşik Krallık'ın Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardıma da değinen Hague, ülkesinin 900 bin Suriyeliye yardım ettiğini ancak hala yardım ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'in bugün, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda parlamenterlerin Suriye'ye ilişkin sorularını yanıtlaması bekleniyor.

İngiliz Parlamentosu geçen hafta, "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki hükümetin prensip önergesini, 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti. 

William Hague önceki gün yaptığı açıklamada, "Parlamento görüşünü ortaya koydu. Her hafta, cevabı hayır olan bir soruyu parlamentoya sormanın gerçekçi olmadığını düşünüyorum" diyerek, Suriye'ye olası askeri müdahale konusunun parlamentoda ikinci kez oylanmayacağının sinyalini vermişti.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.