1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YYK'DAN KANALLARA CEZA YAĞDI
YYK'DAN KANALLARA CEZA YAĞDI

YYK'DAN KANALLARA CEZA YAĞDI

YYK'DAN KANALLARA CEZA YAĞDI

A+A-

Yayın Yüksek Kurulu (YYK), beş televizyon kanalına yazılı uyarı cezası; iki TV kanalı ve bir radyoya ise ikinci kez aynı ihlali gerçekleştirmeleri nedeniyle para cezası verme kararı aldı.

YYK Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurul’un 15 Temmuz’daki toplantısında değerlendirilen yayın raporları üzerine “Diyalog TV, Genç TV, Kıbrıs TV, Kanal T ve Star Shopping TV”ye yazılı uyarı; Kıbrıs TV, Sinem-a TV ve Saranat FM’e ise 2’şer bin TL para cezası verildi.

Açıklamada, Diyalog TV’nin 19 Haziran,  Kıbrıs TV’nin de 13 Temmuz yayınlarında “Casino” ifadesi yer alan bir markanın bulunduğu reklama yer vererek, Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası”nın reklamı yasaklanan ürün ve hizmetlerle ilgili maddesine aykırı davranışta bulunduğundan, her iki kanal da uyarı cezası verilmesi kararı alındığı belirtildi.

Genç TV’ye, 12 Temmuz’da yayımlanan ve sunuculuğunu Greta Afrodith’in yaptığı “Summer Love” adlı programda, reklamı yasaklanan ürün ve hizmetlerle ilgili maddede yer alan “Alkol, tütün ve tütün mamülleri” bölümünü ve yasanın, yayın ilkelerini belirleyen maddesinin “Çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek yayın yapmama” bölümünü ihlal etmesinden dolayı uyarı cezası verildiği kaydedildi.

Kanal T’ye 6 Haziran ve 31 Mayıs tarihli iki yayını nedeniyle uyarı cezası verilmesi kararı alındı. Kanal T’nin uyarı cezası almasının nedenleri 6 Haziran’da yayınlanan “39. KKTC Uluslararası Fuarı Özel Programı”nda reklamların açık ve kolayca ayırt edilebilmesiyle ilgili ilke ve reklamlarla ilgili tüzük maddelerinin ihlal edilmesi; 31 Mayıs’taki “Medyum Janel” programında ise yasanın reklamı yasaklanan ürün ve hizmetlerle ilgili maddesindeki “Falcı, tarot, medyum, astrolog ve her türlü benzerlerinin verdikleri hizmetler” fıkrasının ve reklamlarla ilgili tüzüğün bir maddesinin ihlal edilmesi gösterildi.

Star Shopping TV’nin ise, 20 Mayıs yayınında ilaç olarak nitelendirilen ürün reklamına yer vermesi ve yasanın “Başka yasalar ve tüzüklerle yasaklanmış ürün ve hizmetlerin reklamları” maddesini ihlal etmesi nedeniyle yazılı olarak uyarılması kararı alındığı kaydedildi.

PARA CEZALARI

YYK Kıbrıs TV’ye, Sinem-a TV’ye ve Saranet FM’e ise 2’şer bin TL para cezası verdi.

Kıbrıs TV’ye, 1 Haziran ve 6 Temmuz sunuculuğunu Serhat İncirli’nin yaptığı “Kıbrıs’ta Bugün” programda, Yasa’nın yayın ilkeleriyle ilgili maddesinin “Genel ahlak ve toplum huzurunu koruma” ilkesini ikinci kez ihlal ettiği; Sinem-a TV’ye, 20, 21, 24, 25 ve 26 Haziran’daki yayınlarında, ilaç olarak nitelendirilen ürünlerin reklamlarına yer vererek yasanın Reklamı Yasaklanan Ürün ve Hizmetler maddesinin  “Başka yasalar ve tüzüklerle yasaklanmış ürün ve hizmetlerin reklamları”  ilkesini ikinci kez ihlal ettiği; Saranet FM’e ise lisanslı ismi dışında yayın ismi kullandığı gerekçeleriyle 2 bin TL para cezası kesme kararı alındığı belirtildi.

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.