1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ZAM EKONOMİK YIKIMA NEDEN OLACAK”
“ZAM EKONOMİK YIKIMA NEDEN OLACAK”

“ZAM EKONOMİK YIKIMA NEDEN OLACAK”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın (KTEZO) çağrısıyla 16 sivil toplum örgütü elektrik zammıyla ilgili toplantı yaptı ve “zammın ekonomik yıkıma yol açacağı” görüşü ortaya konuldu.

A+A-

“ÖZELLEŞTİRME FİYATLARI DÜŞÜRÜR ARGÜMANI ERCAN VE KTHY’DE TEST EDİLDİ”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın (KTEZO) çağrısıyla 16 sivil toplum örgütü elektrik zammıyla ilgili toplantı yaptı ve “zammın ekonomik yıkıma yol açacağı” görüşü ortaya konuldu.

KTEZO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıya, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası, Kamu İşçileri Sendikası, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Kıbrıs Türk Kuaförler Birliği, Güzellik Uzmanları Birliği, Öğrenci Yurtları ve Pansiyonlar Birliği, Kıbrıs Mutfak Profesyonelleri Derneği, Kıbrıs Türk Oto Tamircileri Birliği, Kıbrıs Türk Oto Boyacılar ve Kaportacılar Birliği, Girne Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği temsilcileri katıldı.

Yapılan açıklamaya göre toplantıda elektriğin temel üretim maliyeti olmasından dolayı zammın domino taşı etkisi yapacağı ve ekonomik bir yıkıma sebep olacağı; üretimin ve hizmetlerin durma noktasına geleceği ifade edildi.

“KIB-TEK’i özelleştirme hedefine bugüne kadar ulaşamayan belli çevrelerin, zam aracılığıyla halkın iradesine yön vererek elektrikte özel tekel yaratma hevesinde” olduğu öne sürülen açıklamada, amacın yapılan zamla halkın KIB-TEK’e daha fazla sahip çıkmasını engellemek olduğu iddia edildi.

Zam, Kıbrıs Türk halkının özvarlıklarına yönelik kendi kendini yönetme hakkına karşı yapılan bir dayatma olarak tanımlanarak “bu halk bu dayatmalara teslim olmayacaktır” denildi.
 
Toplantı sonucunda yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Belli çevreler zammın ve özel tekel yaratmanın alternatifsiz seçenek olduğunu yaymaya çalışsa da, Kıbrıs Türk halkı bu konudaki bilgi kirliliğinin ve manipülasyonların maksatlı olduğunun farkındadır. En basiti lüks tüketim maddelerine sigara, alkol gibi bağımlılık yaratan maddelere, kumarhanelere ve gece kulüplerine etkili bir biçimde vergilendirme yapılabilecekken, bu yolları hiç düşünmeden, hiç tartışmadan, katılımı sağlamadan, doğrudan sıradan vatandaşın cebine göz dikmek en hafif tabiriyle insafsızlıktır.”

“ÖZELLEŞTİRME FİYATLARI DÜŞÜRÜR ARGÜMANI ERCAN VE KTHY’DE TEST EDİLDİ”

Özelleştirmenin olması halinde elektrik fiyatının yarı yarıya düşeceği, Türkiye’den kablo gelirse, elektriğin ucuzlayacağı gibi argümanların gerçekliğinin Ercan ve Kıbrıs Türk Hava Yolları örneğinde test edildiği dile getirilen açıklamada, “Kıbrıs Türk halkının dünyada en büyük suç sayıldığı halde, özel tekel yaratmak adına yapılan bu tür içi boş reklamlara karnı toktur” denildi.

“GARANTİLİ SÖZLEŞME KAPASİTE KULLANIMINI ENGELLİYOR”

Açıklamada AKSA ile yapılan alım garantili sözleşmeden dolayı KIB-TEK’in kapasite kullanımının engellendiği ve elektrik üretiminde büyük maliyet artışlarına neden olunduğu; bu nedenle de sözleşmenin artık gündeme gelmesi gerektiği kaydedildi.

Bundan sonraki süreçte katılımcı örgütlerin hem seslerini yükselteceği, hem de halka yapılan her türlü dayatmaya karşı aktif biçimde mücadele edileceği ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.