1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZAM GELİYOR!
ZAM GELİYOR!

ZAM GELİYOR!

Üreticiye iyi, tüketiciye kötü haber!

A+A-

Çiğ süt fiyatlarına yüzde 15 artış yapıldı. Sütün litre fiyatı 17 kuruş zamlandı. Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, yapılan artışın süt ve süt ürünlerinin çarşı fiyatına yansıyacağını açıkladı.

Duygu Alan

YÜZDE 15 ARTIŞ: Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte üretim girdilerinin artmasına bağlı olarak üreticiden alınan çiğ süt fiyatlarına ve imalatçıya satış fiyatlarına yüzde 15 artış yaptı

ZAM PİYASADA: Vatandaş, çiğ süte yapılan artışı bugünden itibaren satın aldığı süt ve süt ürünlerinde görecek. İmalatçılar çiğ süte yapılan zam ile ihracatta ciddi sıkıntılar yaşanacağını, ithal ürünlerle rekabet edilemeyeceğini ve süt ürünlerinin zamlanacağını kaydetti

ÖNGÖRÜLEN ZAMLI FİYATLAR ŞÖYLE: Süt İmalatçıları Birliği’nden alınan bilgiye göre, çiğ sütte yapılan artış ile birlikte süt ve süt ürünlerinde fiyatların çarşıda şöyle olması öngörülüyor:

5f4fd5fd41.jpg

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte üretim girdilerinin artmasına bağlı olarak üreticiden alınan çiğ süt fiyatlarına ve imalatçıya satış fiyatlarına, artış yapıldığını duyurdu.
Bakanlığın açıklaması karşısında Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği’nden karşı açıklama gecikmedi.
Birlik Başkanı Candan Avunduk, üreticiden alınan çiğ süt fiyatlarına ve imalatçıya satışı eleştirdi.
Candan Avunduk, yapılan artışın süt ve süt ürünlerinin çarşı fiyatına yansıyacağını zaten ekonomik dar boğazda olan vatandaşın alım gücünün iyice düşeceğini kaydetti.

Yeni fiyat uygulaması başladı

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, yeni fiyatların 1 Ekim 2015 tarihi itibari ile geçerli olduğu duyuruldu.

Bakanlığın düzenlediği desteklerle birlikte çiğ süt üreticisine ödenecek yeni alış ve imalatçılara yeni satış fiyatları şöyle:

“Soğuk inek sütü;
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 1.48 TL/Lt.
İmalatçıya satış; 1.30 TL/Lt.
Açık inek sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 1.34 TL/Lt.
İmalatçıya satış; 1.24 TL/Lt.
Soğutulmuş inek sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 1.41 TL/Lt.
İmalatçıya satış 1.29 TL/Lt.
Soğuk koyun sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 2.71 TL/Lt.
İmalatçıya satış 2.48 TL/Lt.
Açık koyun sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 2.50 TL/Lt.
İmalatçıya satış 2.38 TL/Lt.
Soğutulmuş koyun sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 2.64 TL/Lt.
İmalatçıya satış 2.47 TL/Lt.
Soğuk keçi sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat
2.08 TL/Lt.
İmalatçıya satış 1.85 TL/Lt.
Açık keçi sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat
1.90 TL/Lt.
İmalatçıya satış 1.78 TL/Lt.
Soğutulmuş keçi sütü
Üreticiye ödenecek yeni fiyat 2.01 TL/Lt.
İmalatçıya satış 1.84 TL/Lt.

***
Avunduk: “Zam çarşıya yansıyacak”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın yapmış olduğu çiğ süt zammının başta tüketiciler olmak üzere tüm kesimleri rahatsız ettiğini kaydetti.
Çiğ sütte yapılan artışın süt ve süt ürünlerinin çarşı fiyatına yansıyacağını söyleyen Avunduk, “Ülkede maaş artışının yapılmadığı, dövizin aşırı yükseldiği ve böylelikle satın alma gücünün düştüğünü dikkate almayan yöneticilerimizin, işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin ve köylünün geçim derdinden ve sıkıntılarından haberi olmadığı düşüncesindeyiz. Eline geçen para aynı iken temel gıda maddelerine yüzde 25-30 varan zamların piyasaya yansımasını hükümet edenler acaba iyi hesaplamışlar mıdır diye sormak istiyoruz. Çarşıda kilosu 4.50 ila 5 TL olan yoğurdun yapılan artış ile 6.50 - 7 TL’ye bir kilo hellimin 17-19 TL’den 24-25 TL’ye satılacağını bebeklerin içeceği sütün 3 TL’den 4 TL’ye ve ve daha yukarısında bir fiyata satılacağını hatırlatırız. Yapılan bu zam, özellikle sabit gelirlilerin hellimden de sütten de yoğurttan da vazgeçeceği anlamına gelmektedir” diye konuştu.

“İmalatçının eli zayıflayacak”

Çiğ süte yapılan yüzde 15 zammın ayrıca imalatçıların elini zayıflatacağını savunan Avunduk şunları söyledi: “İç piyasada tüketimin düştüğünü kabul edersek üretilen sütün mecburen ihracata gideceğini böylelikle ihracatçı firmaların da fazla mal üretip, fazla pazara ulaşıp, fazla üretim yapmaları lazım. Arz oluştuğunda imalatçının ihracatta elini zayıflatacaktır. Yüzde 95’i çiğ süt olan imalatçı girdi maliyetinin yüzde 15 oranında artışı ile fiyatta rekabet etme gücünün de azalacağını kaydetmek isteriz. Ayrıca bakanlığın açıklamış olduğu çiğ süt fiyatının hangi süt için olduğunu da direk Sayın Bakan Önder Sennaroğlu’na sormak istiyorum. Lütfen açıklama yapılsın.”

Yücesoylu: “Ürünlerimizde artış yapmak zorunda kaldık”

Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu, imalatçılardan kaynaklanmayan nedenlerden  ötürü hükümetin çiğ soğuk sütün fabrikalara satış fiyatını 1.13 TL’den 1.30 TL’ye çıkardığını, buna göre sütün litre fiyatının 17 kuruş zamlandığını kaydetti.

Çiğ süte geçen yıl da zam geldiğini ancak Koop-Süt’ün Ocak 2014’ten beri hiçbir ürününde fiyat artışı yapmadığını ifade eden Yücesoylu, gelinen noktada ürün fiyatlarında yeni bir düzenleme yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Yapılan yeni fiyat düzenlemesine göre; Koop-Süt’ün marketlere dün itibari ile 3.20 TL’den verilmeye başlandığını söyleyen Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu, Koop-Süt’ün diğer ürünlerinin de dün itibari ile yeni fiyatları ile satışa sunulduğunu açıkladı.

“Halkımızdan özür dileriz”

Yücesoylu’nun çiğ süt fiyatlarına yapılan artış ile ilgili açıklaması şöyle: “Geçen yıl çiğ süt fiyatlarında artış olmasına rağmen halkımız alabileceği en ucuz fiyattan alsın diye biz ürünlerimizde düne kadar fiyat artışı yapmadık. Ancak bizim bütün girdilerimiz döviz üzerindendir. Döviz kurları da hepimizin malumu.  Bir de şimdi çiğ süt fiyatı arttırıldı. Dolayısıyla bir önlem almak mecburiyetinde ve bu doneler ışında maliyetlerimizi hesapladık, olabilecek en düşük fiyatlarla ürünlerimize zam yapmak zorunda kaldık. Bu konuda da halkımızdan özür dileriz. Halkın alım gücünü biliyoruz ama şartlar ortada. Koop-Süt olarak fiyat düzenlemesi yaparken çok hassas davranmaya çalıştık. Buna göre sütün bizden çıkış fiyatını 3,20 TL olarak belirledik. Ancak marketler kaça satar bilemiyoruz.”

Havadis
 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.