1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZAM NEREYE KADAR ZAM
ZAM NEREYE KADAR ZAM

ZAM NEREYE KADAR ZAM

ZAM NEREYE KADAR ZAM

A+A-

 

Kıb-Tek’in üç depozito şartını eleştiren Tatar, Güney Kıbrıs’ta son bir yılda yüzde 38 oranında elektrik indirimi olduğunu ancak KKTC’de ise elektrik alma hizmetlerinin giderek arttığını söyledi.

Suna ERDEN

UBP Milletvekili ve Maliye eski Bakanı Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) elektrik hizmeti almak isteyen ancak KKTC vatandaşı bulamayanlardan bin 407 TL tutarında üç depozit istemesinin ekonomik şartlardan dolayı ezilen insanların daha da zor duruma düşmesine neden olacağını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Tatar, Kıb-Tek’in çıkış yolu aradığını, maktu ücretlere zam yaptığını ve yılda maktu ücretten 72 milyon TL almasına rağmen düzlüğe çıkamadığını ifade etti.

Tatar, petrole dayalı üretim sisteminden dolayı elektriğin pahalıya mal olduğunu, halkın pahalı elektrik kullandığını, petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Güney Kıbrıs’ta son bir yılda yüzde 38 oranında elektrik indirimi olurken KKTC’nin gün geçtikçe daha pahalıya elektrik aldığını ifade etti. KKTC’de bina, otel ve işletme sayısının giderek arttığını, elektriğe daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydeden Tatar, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

ÇIKIŞ YOLU İÇİN ÜÇ DEPOZİTO

Kıb-Tek’in aldığı kararın gerekçesini bilmediğini ancak kurumun çıkış yolu aradığını gösterdiğini ifade eden Ersin Tatar, sayaç fiyatının son olarak 80 Euro olarak belirendiğini, evine sayaç taktırmak isteyenlerden bin 500 TL para istenmesinin, ayrıca kefil bulamayanlardan üç depozit talep edilmesinin ahlaka aykırı bir uygulama olduğunu ifade etti. Tatar, “Sayaç fiyatı 80 Euro ise bin 500 TL fiyatı neye göre ayarladılar ya da üç depozitoyu neden istiyorlar. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.


ÜÇ DEPOZİTO EZİLEN HALKI DAHA DA EZER

Kuzey Kıbrıs’a yerleşen, burada mülk alan kişilerden teminat olarak 3 depozito istenmesinin doğru olmadığını kaydeden Tatar, “Eğer amaç borç biriktirip kaçmalarını önlemekse o zaman ev alıp KKTC’ye yerleşenler bu uygulamanın dışında bırakılsın. Nasıl olsa adam satın aldığı evi bırakıp kaçmayacağına göre bu uygulamanın tek açıklaması vardır; o da kurumun maddi açıdan zor durumda olduğudur” şeklinde konuştu. Ersin Tatar, ayrıca elektronik sayaç sistemine geçildiğini, kısa bir süre sonra tüm evlerde elektronik sayaç yerleştirileceğini ifade ederek, elektronik sistemde uzaktan erişim ile borcu olanların elektriğinin kesilebileceğini, üç depozito uygulaması yerine bir depozito tutarını aşanların elektriğinin otomatik kesilebileceğini kaydetti.

ZAM NEREYE KADAR ZAM

Kıb-Tek’in 5 Milyon TL kar ettiklerine dair kısa bir süre önce açıklama yaptıklarını ifade eden Tatar şunları söyledi: “Kar ettiklerini söylediler ancak 30 milyon TL borçlandılar. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim,100 Milyon TL daha verilmemesi halinde Kıb-Tek’in kapanacağını söyledi. İleriki dönemde elektrik fiyatlarına zam yapılmazsa Kıb-Tek yeniden borçlanmak zorunda kalacak. Bu talepleri kısa süre önce Başbakan Özkan Yorgancıoğlu tarafından reddedilmişti ancak gidişat ya zam ya da yeniden borçlanmayı gösteriyor.”

KIB-TEK’İN BELİ DOĞRULMUYOR

Dünya genelinde petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Güney Kıbrıs’ta son bir yılda elektrik fiyatlarında yüzde 38 oranında indirim olduğunu kaydeden Ersin Tatar, KKTC’de maktu ücrete zam yapıldığını, yılda 72 milyon TL maktu ücret toplandığını ancak buna rağmen Kıb-Tek’in toparlanamadığını ifade etti.

Komşu ülkelere oranla KKTC’nin elektriği çok pahalıya kullandığını dile getiren Tatar, petrole bağlı bir üretim sistemi olduğu için maliyetlerin pahalı olduğunu, doların yükselmesi ile maliyetlerin de yükseldiğini ifade ederek, “Bu şartlar altında yeni santraller almanın, yeni sayaçlar almanın gereği yoktu. Verimsiz ve pahalı bir üretim yapısına sahip olan Kıb-Tek’in bu şartlar altında belini doğrultması mümkün değildir. Zam yapılarak halkın sırtından kurumun maliyetlerini karşılamak haksızlık olacaktır. Çünkü bu halk zaten çok pahalıya elektrik kullanmaktadır” ifadelerini kullandı.

HEM PAHALI HEM ÇEVREYİ KİRLETİYOR

Tatar, kurumun yeni santraller alıp borç altına girdiğini, santrallere gömülen paranın heba olduğunu. Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin petrole değil, daha ucuz maliyetlerle elektrik üretme yoluna gittiğini söyledi. Tatar, santrallerden çıkan zehirli dumanların da çevre kirliliğine neden olduğunu ifade ederek, “Çağa uygun daha verimli sistemlere geçmek zorundayız. Yılın neredeyse 12 ayı güneş gören bir ülkeyiz. Bundan da faydalanıp enerji üretimin yoluna bakmalıyız. Çağdaş adımlar atmazsak çağın gerisinde kalıp çok daha kötü durumlara düşeriz” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK İHTİYACI ÇOĞALIYOR, KABLO İLE ELEKTİRİK GETİRMEK LAZIM

Maliye eski bakanı Ersin Tatar, KKTC’de ev sayısı, otel sayısı, işletme sayısının gün geçtikçe çoğaldığını, elektrik ihtiyacının giderek arttığını ifade etti. Tatar, Türkiye’de elektrik fiyatının ucuz olduğunu, kablo ile elektrik getirilmesi halinde KKTC’de de elektrik sorununun ortadan kalkacağını ve fiyatların makul seviyelere ineceğini söyledi. Tatar, “Eğer şimdi Türkiye’den kablo ile elektrik getirmeye karar verip adım atarsa proje 3 yıl içinde tamamlanır. Bu nedenle elimizi çabuk tutup, sorunları gidermek için akıllı adımlar atmak zorundayız. Yoksa kurumlar batana, insanlar işsiz kalana kadar beklemek hata olur “dedi.

StarKıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.