1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ZAM YAPILMALI
ZAM YAPILMALI

ZAM YAPILMALI

Trafik primleri yüzde 20 artmalı

A+A-

Mapfre Genel Sigorta CEO’su Serdar Gül, trafik sigortasına yapılan zammın yeterli olmadığını, zararın devam ettiğini belirterek, “Öyle bir zam yapılması gerekiyor ki, hiç olmazsa genel giderlerimizi karşılayalım. Bunun için de primler yüzde 15-20 artmalı” diye konuştu.

MAPFRE Genel Sigorta Grubu CEO’su Serdar Gül, trafik sigortasında kara geçilebilmesi için primlere yüzde 15 ila 20 zam yapılması gerektiğini söyledi.
Gül, geçen yıl trafik sigortasına kısmen zam yapıldığını, ancak yeterli olmadığını belirterek, “Halen zarar ediyoruz, üstelik genel giderler hariçken zarar devam ediyor. Genel giderleri de hesaba katarsak, zarar daha da artıyor. Öyle bir zam yapılması gerekiyor ki, hiç olmazsa genel giderlerimizi karşılayabilelim. Bunun için de primlerin yüzde 15-20 artması lazım” dedi.

Gül, hem hukuk sisteminden hem de aracıların devreye girmesi yüzünden trafik sigortasında bedeni hasarların olması gereken maliyetlerin üzerine çıktığını ifade ederek, “Beş yıldır bu konuları konuşuyoruz devlet, çözüm bulamıyor. Kanun gerekiyor ama biz lobisi zayıf bir sektörüz. Meclis’te sıraya giremiyoruz, devlet çarkları arasında yok olup gidiyoruz” dedi. Trafik sigortasında bugün gelinen noktanın vatandaşın da zararına olduğuna değinen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçenlerde bir sigortalımız geldi, avukatına kaç para ödediğimizi sordu. Sigortalımız adına avukatına 240 bin lira tazminat ödemişiz ama avukat sigortalıya 140 bin lira vermiş, 100 bin lirasını kendi almış. Vatandaşa da yazık. 240 bin lira tazminat ödedik diyoruz ama sigortalı bunun çok azını alıyor. Bu artık devletin çözmesi gereken sosyal bir konu haline geldi.”

Gül, aracılar yüzünden mahkemelerin binlerce dosya ile uğraştığını da belirterek, mahkemeye gidilmesine gerek olmadığını söyledi. Gül, “Devletin demesi lazım ki, ‘önce sigorta şirketine başvur, olmuyorsa mahkemeye git’. Bu cümleyi yasaya koymaları yeterli. Gerçi, Torba Kanun içine kondu ama bir türlü çıkmıyor. Bu olsa; binlerce insan hakkını alacak, binlerce dava mahkemelere gitmeyecek, bizler faiz ödemeyeceğiz, sistemin dışında kalan aracılar da bu işten para kazanamayacak. Bakın, bu iş, artık ticarete dönmüş; özellikle de kırsal kesimde” dedi.

FİYATI ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ

Bunlardan dolayı trafik sigortasının primlerini artırmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Serdar Gül, şu açıklamaları yaptı:
“Geçen sene, trafik sigortasına çok zam yapıldı diye yer yerinden oynadı. Oysa yüzde 10’luk kesime zam yapıldı ki, onlar da dolmuş, otobüs, taksiler. Şirketimizden örnek vereyim, bizim 2012 yılında bedeni hasarlarımızın ortalaması 26 bin lira iken, bugün 60 bin liraya çıktı. Trafik sigortasına yüzde 33 zam yapıldı ama bizim hasar maliyetimiz yüzde 100 arttı. Eğer bu sorunlar çözülürse, primler de bu kadar artmaz.”

5 senedir ağır hasta

SERDAR Gül, kurdaki artışın sigortaya etkisine de değinerek, şunları söyledi: “Yılın ilk aylarında araç satışları düştüğü için kaskoda prim üretme şansımız azaldı. Bu yılı kaskoda negatif büyümeyle kapatacağız. Trafik sigortası yüzde 5 büyür. Toplamda sektör yüzde 5 -10 arasında büyüyecek. Sektör 5 senedir ağır hasta ve geçmiyor.”

Birlik Başkanı sigortacı olmalı

SERDAR Gül, Türkiye Sigorta Birliği’nin 11 Nisan’da yapacağı Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısını da değerlendirerek, şunları söyledi: “Seçimlerde hem Başkan hem de yönetim kurulu seçilecek. Şimdiden adaylıklar başladı. Birliği temsil edecek Başkan’ın sigorta tekniğinden anlaması, sigorta pazarını iyi bilmesi ve kamu ile ilişkileri yürütebilecek durumda olması gerekiyor. Sigortacı Başkan olması gerekiyor.”

DASK’lı konut 6.2 milyon

ZORUNLU deprem sigortası yaptıran konut sayısı arttı. 2012’de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası ile deprem sigortasının su ve elektrik aboneliklerinde de zorunlu olması zorunlu deprem sigortasına talebi artırdı. Açıklanan son verilere göre Türkiye genelinde sigortalanabilir 17 milyona yakın konutun 6,2 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırdı. Konutların yüzde 37’ye yakını depreme karşı sigortalandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) verilerine göre toplam 700 milyon TL’ye yakın prim toplandı.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.