1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ZAMANI YEME”
“ZAMANI YEME”

“ZAMANI YEME”

Eroğlu konuşmasında bugüne kadar ortaya çıkan anlaşmaların hep Rumlar tarafından reddedildiğini kaydederek, “Dünyanın bunu görmesi gerek” dedi.

A+A-

EROĞLU: “ANKARA İLE İSTİŞARELERİMİZ DEVAM EDİYOR. ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL İLE BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE BAZI TEMASLARDA BULUNACAĞIM. GÜNDEM KIBRIS KONUSU OLACAK”

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ VE AVRUPA BİRLİĞİ İKİ TARİHİ HATA YAPTI. BU HATALAR RUMLARIN UZLAŞMAZLIĞINI BUGÜNE KADAR TAŞIDI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ankara ile istişarelerinin devam ettiğini ifade ederek, önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı temaslarda bulunacağını, gündemin Kıbrıs konusu olacağını açıkladı.

Kıbrıs konusunda yapılacak bir anlaşmanın sağlam temellere dayanması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının kurulacak çatı altında huzur ve güven içinde olması gerekir. Bunun için Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi birinci koşuldur. İkinci koşul ise ortaklık devletinin iki kurucu devlet tarafından kurulmasıdır. Rumlarla en fazla tartıştığımız konu budur” diye kaydetti.

Bu süreçte tedbirli davranmanın kaçınılmaz olduğunu belirten Eroğlu, “Dünyada istenilen Kıbrıs’ta bir anlaşma olmasıdır. Peki, dünya adil midir? Bugün ambargolar altında yaşayan bir halkız. Maalesef bunu bize uygulayan Kıbrıs’ta anlaşma olmasını isteyen devletlerdir” ifadesine yer verdi.

Ambargoların kaldırılması gerektiğine işaret eden Derviş Eroğlu, 2 tarihi hataya dikkat çekti, şöyle devam etti:

“Bu hataların birini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptı. 4 Mart 1964’te Barış Gücü adaya gelecek diye Rumları Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanıdı. Bu, akan kanların durması için alınan geçici bir karardır denildi. Ama 1964’ten beri o karar geçerlidir. Rum tarafı BM üyesidir.

İkincisi tarihi hatayı da Avrupa Birliği yaptı. Çözümlenmemiş bir sorun varken sorunlu ülkeyi, Güney Kıbrıs’ı Avrupa Birliği’ne aldı.

Bu iki tarihi hata Rumların uzlaşmazlığını bugüne kadar taşıdı.”

EROĞLU KARDEŞ OCAĞI’NI ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kardeş Ocağı’nı ziyaret ederek, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında üyelere bilgi verdi, Kıbrıs Türk tarafının bazı konulardaki tutumunu paylaştı

EROĞLU’NA TEŞEKKÜR

Ziyarette ilk sözü alan Kardeş Ocağı Başkanı Orbay Kılıç, yönetim kurulu olarak aldıkları karar üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Kardeş Ocağı’na davet ettiklerini söyledi, gelişmeleri ilk ağızdan dinleyeceklerini ifade etti.

Kılıç, Eroğlu’na ziyaretinden ötürü teşekkür etti.

EROĞLU KARDEŞ OCAĞI ÜYELERİ İLE SOHBET ETTİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasına başlamadan önce bir süre Kardeş Ocağı üyeleri ile sohbet etti.

Derviş Eroğlu, 2010 yılının Nisan ayında Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki sürece değindi, talep üzerine müzakerelere bırakıldığı yerden devam etme kararını Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine ilettiğini ifade etti.

Konuşmasında Güney Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Eroğlu, “Nikos Anastesiadis bu güne kadar Birleşmiş Milletlere müzakerelere bırakılığı yerden devam edeceğiz şeklinde bir cevap bildirilmediği gibi, bir de ortak açıklama metni üzerinde ısrar etmeye başladı” dedi.

77 SAYFALIK TUTANAK

Eroğlu, müzakere sürecini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Genel Sekreterliğin talimatıyla Alexander Downer benim ve Mehmet Ali Talat’ın Rum Lider Dimitris Hristofyas ile yaptığımız görüşmelerin 77 sayfalık tutanağını hazırladı.

Anastesiadis bu belgeyi kabul etmeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu.”

BAZI KONULARAKİ YAKINLAŞMA

Rum Lider Dimitris Hristofyas ile yapılan müzakerelerde bazı konularda yakınlaşmaların söz konusu olduğunu anımsatan Eroğlu, Türk tarafının bu yakınlaşmaların anlaşmaya dönüştürülmesi için çaba gösterdiğini ifade etti, Rum tarafının itirazına işaret etti.

30 MAYIS’TAKİ AKŞAM YEMEĞİ

Anastasiadis ile Birleşmiş Milletler temsilcilerinin evinde 30 Mayıs’ta yediği akşam yemeğini anımsatarak, yemekte Ekim ayının ilk yarısında müzakerelere başlanacağı yönünde sözlü bir mutabakatları olduğunu belirtti.

Eroğlu, “Ekim ayı yaklaştığı zaman Nikos Anastesiadis oyunbozanlık yaptı. Müzakere masasına ancak bir ortak açıklama metni hazırlandıktan sonra asına otururum” dedi.

“O GÜN BU GÜNDÜR KÂĞITLAR GİDİP GELİYOR”

Türk tarafının görüşme masasına oturmayı engelleyen taraf olmamak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in hazırladığı ortak açıklama metnini kabul ettiklerini söyledi, “Rum tarafı reddedince o gün bugün bu kağıtlar gidip geliyor” dedi.

DAVUTOĞLU’NUN GİRİŞMLERİ

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun adaya yaptığı ziyarete de değinen Eroğlu, bu dönemde son bir belge daha verildiğini ifade etti, belge hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, “Bu kâğıdın son kâğıt olduğunu ifade etmemize rağmen Rum tarafı bunu kabul etmedi, kâğıt oyunu sürdürdü” dedi.

Davutoğlu’nun Yunanistan, Amerika ve İngiltere Dışişleri Bakanlarına söz konusu belge ile ikinci defa bilgi aktardığını anımsatan Eroğlu, “Ban Ki Moon ile görüşmemde bunun son kağıt olduğunu ifade ettim” diye kaydetti.

NEW YORK’TAKİ GÖRÜŞMELER

Eylül ayında New York’ta yapılan görüşmelere anımsatan Eroğlu, “Ortak açıklama metini ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile yaptığımız görüşmelerde çıkmıştı. Biz burada TC Dışişleri Bakanlığı müsteşarı ile ilk kâğıdı hazırlamıştık. O günden bu güne kadar belki 5-10 kâğıt gidip geldi” ifadesine yer verdi.

“ZAMANI YEME”

Eroğlu, Mart ayına kadar görüşmelerin bitmesi ve bu ayda  referanduma gidilmesi yönünde verdikleri beyanata değinerek, “Rumların ortak açıklama oyunu Eylülden Marta kadar geçecek zamanı yeme uğruna bugüne kadar geldi” dedi.

“HENÜZ RANDEVU TALEP EDİLMEDİ”

Bu tarihin kendileri için hala değişmediğini ifade eden Eroğlu, Downer’in 12 Ocak’ta adaya gelmesinin söz konusu olduğunu ancak kendisinden henüz bir randevu talep edilmediğini söyledi.

DOWNER’İN 22 OCAK’TA BM GÜVENLİK KONSEYİNE GÖRÜŞMELERLE İLGİLİ RAPORUNU SUNACAK

Downer’in 22 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs konusundaki görüşmelerle ilgili raporunu sunacığını ifade eden Eroğlu, Anastesiadis’in ilerleyen günlerde İngiltere Başbakanı ile görüşeceğini hatırlattı.

“Downer adaya son gelişinde ortak kâğıtta anlaşılmazsa 4 alternatif bulunduğunu söyledi” diyen Eroğlu, söz konusu alternatifler hakkında bilgi vererek, “Downer elinde bazı belgelerle gelecek diye düşünüyoruz” ifadesine yer verdi.

Eroğlu konuşmasında bugüne kadar ortaya çıkan anlaşmaların hep Rumlar tarafından reddedildiğini kaydederek, “Dünyanın bunu görmesi gerek” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.