1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZAMANIMIZI ÇALIYORLAR!
ZAMANIMIZI ÇALIYORLAR!

ZAMANIMIZI ÇALIYORLAR!

“Neden önümüzü açmak yerine zamanımızı çalıyorlar”

A+A-

 

Büyük tartışmalar ve budanmalardan sonra Meclis’ten geçen yeni Askerlik Yasası, askerlik sürelerinde kısaltmaya gidilmeyen 2 yıllık yüksekokul mezunu askerleri huzursuz ediyor.

Yeni Bakış’a yeni yasa ile ilgili sıkıntıları anlatan ve çaldıkları her kapının yüzlerine kapandığını anlatan Ekim 2014’te askere giren iki yıllık yüksekokul mezunu askerler, 15 ay boyunca askerlik yapmak zorunda kalmalarından oldukça şikayetçi. Yasanın hazırlık sürecinde ilk zamanlar içinde yer alan maddelerin kendilerini oldukça umutlandırdığını ifade eden genç askerler, mesleklerine başlayabilmek için en verimli oldukları dönemde, tabiri caizse ellerinin kollarının bağlandığını söyledi. Gençler, kendilerinin 15 ay boyuca askerlik yapmak zorunda kalmaları nedeniyle “Bizim suçumuz ne” diye sordu.

Askerlerin Yeni Bakış’la paylaştıkları sıkıntıları isimlerini vermeden yayımlıyoruz.

“Suçumuz okumak mı?”

1- “Bu ülke bizi geçmişte meslek lisesini seçmemiz için teşvik etti. Ben de bu ülkedeki birçok genç gibi meslek lisesi mezunuyum. Mezun olduğum yıl Eğitim Bakanlığı bölüm fazlalıklarını açıkladı ve ihtiyaç duyulan ara eleman eksikliğini dile getirdi. Ben de ihtiyaç duyulan ara eleman kadrosu için üniversiteyi iki yıllık okumayı tercih ettim ve  Meslek Yüksek Okulundan mezun olduktan sonra işlemeye başladım. Fakat çok zaman işleyemedim. Çünkü vatan borcumuz olan askerlik görevini yapmak için askere girdim. Askerdeyken askerlik süresinin kısalacağını, meslek lisesi mezunlarının 12 ay askerlik yapacağı haberini aldık. Fakat öyle adaletsiz bir yasa oldu ki biz iki yıl okuyan insanlar olarak bu haktan yararlanamadık. Hem de meslek lisesi mezunu olduğumuz halde. Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın meslek kurslarına katılıp kalfalık belgesine sahip kişiler bile bu haktan yararlanabildiler. İhtiyaç duyulan ara elemanlardan olmamıza rağmen biz maalesef bu yasadan faydalanamadık. Sormak istediğim şu; bizim suçumuz nedir? Biz neden bu haktan mahrum bırakıldık? Lütfen devlet adamları, makam sahipleri bu işe bir el atsınlar ve değerlendirsinler. Suçumuz okumak mı?

“Neden önümüzü açmak yerine ve zamanımızı çalıyorlar”

2- “Yeni gecen yasada meslek lisesi mezunları 12 ay askerlik yapacak. Ben hem meslek lisesi mezunu hem de iki yıllık meslek yüksekokulu mezunuyum. Ben Dikey Geçiş Sınavı’nı beklediğim için zamanında celbime giremedim. Bu yüzden askerliğimi on beş ay yapacağımı söylediler. Askerden sonra tabi ki ben de mesleğimi yapacağım. Hem de meslek lisesi mezunlarından daha bilgili bir şekilde. Fakat sadece lise mezunlarının askerliği düşürüldü. Soruyorum ben bu kadar okumuşken neden hiç okumayan insanların yaptığı askerliği yapmam isteniyor? Neden bizim önümüzü açmak yerine ve zamanımızı çalıyorlar? Devlet büyükleri umarım üzerine düşen görevleri yapacaktır.”

“Tek gerekçe Ekim’de girmem”

3- Ara eleman eksikliği olduğu söylenince biz de kolaylıkla meslek edinebileceğimizi düşünerek iki yıllık üniversiteyi bitirdik. Meslek liselerinden daha donanımlı eğitim veren meslek yüksekokulunu bitirmemize rağmen meslek liselilerle eşit muamele dahi göremedik. Onlara on iki ay askerlik hakkı doğarken ben ve benim tertiplerime böyle bir hak doğmamıştır. Ayrıca ön lisans eğitimimi Açık Öğretim Fakültesi’nde lisans eğitimine tamamlamak için devam ettiğim okulumu yarıda bırakarak askere girmiş olduğumu söyleyip Asal Şube ile yaptığım görüşmelerde bu yasanın neden bizi kapsamadığını sorduğumda ise tek gerekçe olarak Ekim celbinde askere girmem gösterildi. Biz iki yıllık önlisans eğitimi alarak verdiğimiz emeklerin karşısında meslek lisesi okumuş olanlara uygulanan askerlik süresinin düşürülmesi yasasından faydalanamadık. Bu bizim en doğal hakkımız olmalıdır. konuyla ilgili Devlet yetkililerinin bizim mağduriyetimizi görmesini ve bize yardımcı olmalarını umarız.

“Buna bir çare bulunmalı”

4- Meslek lisesine gitmemiz için bizi teşvik ettiler, biz de meslek lisesinde okuduk. Dahası iki yıllık ön lisans programından mezun olduk. Ayrıca Mühendislik programını üçüncü yılında yarım bırakarak askere girdim. Fakat askerlik bize düşmedi, bizden sonra gelenlerin dört yıllık üniversite bitiremeyenlere kadar düştü. Bizim suçumuz ne? Fazla okumamız mı? Yoksa askere altı ay erken girmemiz mi? Bu haksızlık değil de nedir? En yakın zamanda yetkililer buna bir çare bulsunlar.

Askerlik Yasası

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın Meclis’e gelen ilk haliyle sunduğu ve içerisinde sürede tatmin edici azalmayı öngören Askerlik (Değişikli) Yasa Önerisi, uzunca bir müddet bekletildikten sonra gündeme alınmış ve budanmalar da beraberinde gelmişti.

Meclis’ten oyçokluğu ile geçen Yasayla, Meslek Lisesi mezunlarına 15 yerine 12 ay askerlik ile üniversite eğitimini tamamlayamayan ve 6 ay içerisinde başvuran üniversite öğrencilerine 12 ay askerlik yapma imkanı sağlanmıştı.

Yeni Bakış

 

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.