1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZAROĞLU: "HERKES TOPLANSIN, HAK TALEP EDECEĞİZ"
ZAROĞLU: "HERKES TOPLANSIN, HAK TALEP EDECEĞİZ"

ZAROĞLU: "HERKES TOPLANSIN, HAK TALEP EDECEĞİZ"

Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zaroğlu, vatandaş olmaları Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan ancak yeni hükümet döneminde işlemleri durdurulanlara çağrıda bulundu.

A+A-

Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, vatandaşlığı onaylandığı halde işlemleri durdurulan 800 kişiye çağrıda bulundu. Açıklama yapan Zaroğlu, İçişleri Bakanı ve bakanlık personelinin görevlerini yerine getirmedikleri için Anayasanın 151. Maddesinde yer alan “Mandamus Emri”nin verilmesini talep edeceklerini söyledi. Zaroğlu, Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirterek, “ Vatandaşlığı onaylanmış ancak durdurulmuş 800 kişiye çağrıda bulunmak istiyorum. Gelsinler beraber Mandamus Emri’ni talep etmek için mahkemeye başvuru yapalım” şeklinde konuştu.

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Geçmiş hükümet döneminde 800 kişinin vatandaşlığının onaylandığını ancak CTP-BG- DP-UG Hükümetinin göreve gelir gelmez onaylanan vatandaşlık işlemlerini dondurduğunu ifade eden Zaroğlu, hükümetin anayasal suç işlediğini savundu. Zaroğlu, İçişleri Bakanı ve bakanlık personelinin görevlerini yerine getirmedikleri için Anayasanın 151. Maddesinde yer alan “Mandamus Emri”nin verilmesini talep edeceklerini söyledi. Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyleyen Zaroğlu, Mandamus Emri’nin Anayasaya aykırı hareket edilmesi, kişilerin yetkisini kötüye kullanması ya da görevlerini ihmal etmesi durumunda halkın talep edebileceği bir hak olduğunu dile getirdi.

HERKES EŞİTTİR, BU İLKE ÇİĞNENEMEZ

Hükümetin, 10 mühürden sonra vatandaşlık verilse dahi ilk seçimlerde oy kullanma hakkının verilmeyeceğine dair açıklama yaptığını belirten Zaroğlu, “Anayasada herkes eşittir. Hiçbir makam eşitlik ilkesinin çiğneyemez. Ayrıca eşitlik ilkesine göre vatandaş olan herkes oy kullanma hakkına da sahiptir. Bu nedenle yeniden düzenlenecek vatandaşlık yasasında oy kullanma hakkından mahrumiyet kararı alınamaz. Öte yandan Anayasanın 7.maddesinde düzenlenen yasaların Anayasaya aykırı olamayacağı belirtilmektedir” şeklinde konuştu.

HALKI KANDIRIYORLAR

Zaroğlu, Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni hükümet göreve gelir gelmez onaylanan vatandaşlıkları durdurdu. Böylece anayasal suç işledi. Vatandaşlıkların usulsüz olduğunu iddia ediyor. Öyleyse çıksın açıklasın. Son günlerde Ulusal Birlik Parti (UBP) döneminde bol keseden vatandaşlık dağıtıldığına dair söylemler var. Ancak bu söylemler gerçeği yansıtmıyor. CTP’nin iktidarda olduğu 2004-2009 yılları arasında bakanlar kurulu kararıyla 466 kişiye vatandaşlık verildi. UBP’nin iktidarda olduğu 2009-2013 yılları arasında ise 595 kişivatandaş onayı aldı. Arada çok az fark olmasına rağmen halkı kandıracak açıklamalarda bulunuyorlar.”

HERKES TOPLANSIN, HAK TALEP EDECEĞİZ

Hükümetin yeni yasa düzenlendiği gerekçesi ile onaylanan vatandaşlık işlemlerini durdurduğunu açıkladığını belirten Zaroğlu, yasa ile ilgili çalışmalarda sivil toplum örgütlerinin fikirlerine de başvurulacağına dair sözler verildiğini ancak tüm kesimlerin bu çalışmaların dışında tutulduğunu söyledi. Zaroğlu, “Üç haftadır yasa üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Bu nedenle onaylanan vatandaşlıkların işlemlerini durdurduklarını söylediler. Ancak bir yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerlidir. Yeni yasa çıksa dahi eski yasaya göre kazanılmış haklar sabittir ve geri alınamaz. Bu nedenle yasa çalışmalarını bahane etmeleri yersizdir” dedi. Zaroğlu, hukuk zemininde haklarını arayacaklarını, vatandaşlıkları onaylanan 800 kişiye çağrıda bulunmak istediğini söyleyerek, “ Vatandaşlığı onaylanmış ancak durdurulmuş 800 kişiye çağrıda bulunmak istiyorum. Gelsinler beraber Mandamus Emri’nin talep etmek için mahkemeye başvuru yapalım” şeklinde konuştu.

YANLIŞ POLİTİKALAR GÖÇ ETTİRDİ

Siyasilerin yürüttüğü vatandaşlık politikasından dolayı son üç yılda 100 bin kişinin göç ettiğini öne süren Zaroğlu, göçlerin ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Zaroğlu, “2012 yılının başlarında 30 bin kişi göç etti ve şimdiye kadar göç edenlerin sayısı 100 bini buldu. Şimdi işverenler dâhil sivil toplum örgüleri yaptıkları açıklamalarda çalıştıracak işçi bulamadıklarını söylüyorlar” dedi. Ülkenin nüfusa ihtiyacı olduğunu savunan Zaroğlu, göçlerden dolayı kalifiye eleman kalmadığını, devletin çarkının dönmediğini, Lefkoşa Surlaiçi esnafının zor günler yaşadığını dile getirdi. Zaroğlu, yürütülen yanlış politikalardan dolayı göçlerin aratarak devam edeceğini ifade etti.

ÜLKE KAÇAK YABANCILARLA DOLDU, KİMSE SES ÇIKARMIYOR

Giden Türkiyeli çalışan kesimin yerine üçüncü dünya ülkesinden insanların geldiğini belirten Zaroğlu, bu kişilerin tamamına yakınının çalışma izinsiz olduğunu vurgulayarak, “Geçmiş dönmelerde ülkede kaçak yaşam olduğuna dair açıklama yapan kesimler neden bu konuda konuşmuyor. Ülke yabancı uyruklu kaçaklarla doldu ancak bu göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

TÜRKİYELİLER İHRAÇ EDİLDİ, ŞİMDİ GÖZ YUMULDU

Zaroğlu, kaçak oldukları gerekçesi ile burada doğup büyüyen binlerce kişinin ihraç edildiğini savunarak, kişinin doğduğu ülkeye girişinin asla yasaklanamayacağını söyledi. Zaroğlu, hayatını burada kurmuş ancak aldığı evin tapusunu dahi üstüne alamayan birçok kişi olduğunu dile getirdi. Zaroğlu, “Burada ev alıp ihraç edilen insanlar var ve buradan ev alıp üzerine yapamayan yatırım yapmış binlerce insan var. İnsanlar kendilerini güvende hissetmiyor, burada geleceğinin ne olduğunu bilemiyor” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.