1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEHİR SAÇIYOR
ZEHİR SAÇIYOR

ZEHİR SAÇIYOR

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, AKSA’ya takılan filtre sisteminin mühendislik hatasından dolayı..

A+A-

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, AKSA’ya takılan filtre sisteminin mühendislik hatasından dolayı çalışmadığını açıkladı

İnsan sağlığı için son derece riskli olduğu bilinen kükürt, her gün ülkede bulunan iki ayrı elektrik santralinden çıkıp havaya karışıyor. Asit yağmuru olarak yere düşen kükürt, toprağa karışarak canlı tehlike oluşturuyor. Ülkedeki en eski santral olan Teknecik Elektrik Santrali’nin bulunduğu Esentepe bölgesinde birçok meyve ağacının öldüğü, çoğunun ise meyve vermediği belirtiliyor. Sadece Esentepe bölgesindeki değil, İskele’deki AKSA Santrali’nden çıkan zehiri Baca Arıtma Ünitesiyle (Filtre) önlemek mümkünken, yıllar geçmesine rağmen bu sorun çözülemiyor.

ÇIKMAZIN NEDENİ MADDİ
Tam teşekküllü bir ünitenin ise 15 milyon dolara mal olacağı ifade ediliyor. Baca Arıtma Ünitesi olarak adlandırılan filtre sistemi yerine bir seçenek olarak iyi yakıt kullanımı öneriliyor. Buna rağmen iyi yakıt maliyetinin, kötü yakıt maliyetinden 4,5 milyon dolar fazla olması bu seçeneğin de ötelenmesine neden oluyor. İyi yakıt kullanımı ile sorunun kökten halledileceğini vurgulayan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Star Kıbrıs’a açıklamalarda bulundu. Ünlüsoyer, iyi yakıt kullanılması halinde kükürt sorununun kalmayacağını savundu.

BİRİNDE YOK, OLANDA ÇALIŞMIYOR
Ülkedeki iki santralde kötü yakıt kullanıldığını, bu yakıtlarda kükürt oranının çok yüksek olduğunu ifade eden Ünlüsoyer, bacadan çıkan kükürtün önce havaya daha sonra yağmurla birlikte asit olarak yeryüzüne düştüğünü söyledi. Kükürtün hem çevreye, hem canlılara, hem de insan sağlığına çok büyük bir zararı olduğunu dile getiren Ünlüsoyer, Teknecik Elektrik Santrali’nde Baca Arıtma Sistemi (Filtre) olmadığını, özel şirket olan AKSA’ya ise filtre sistemi takıldığını, ancak çalışmaların sonuç vermediğine dikkati çekti.

UZMANLAR SÖYLEYECEK
Ünlüsoyer, AKSA’ya takılan filtre sisteminin mühendislik hatasından dolayı çalışmadığını da kaydetti. Ünlüsoyer, sistemi çalışır hale getirmesi için AKSA’ ya bayram sonuna kadar süre tanındığını belirterek, “Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de uzmanlar gelecek. Sistemi inceleyecek. Sistemin göstermelik mi olduğu ya da mühendislik hatasından dolayı mı çalışmadığı ortaya çıkacak” dedi.

CEZA İKİ KATINA ÇIKACAK
Verilen sürede hatanın giderilmemesi durumunda her gün için AKSA’ya asgari ücretin iki katı ceza yazılacağını veya kapatma cezasına kadar gidilebileceğini belirten Ünlüsoyer, çalışmaların sürdüğünü, bacadan ölçümler yapıldığını ifade etti. Ünlüsoyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde mevcut olan Teknecik elektrik santralinin baca arıtma sistemi yok, AKSA’nın ise kurduğu sistem çalışmıyor. Sistemler kurulana ya da çalışana kadar Bakanlar Kurulu iyi yakıt kullanılması yönünde karar üretmeli. Yeni gelen hükümetin katkısı ile bu sorunu çözeceğimize inanıyorum.”

İYİ YAKIT MALİYET ARTTIRIYOR
Ünlüsoyer, ‘Yıllardır süre gelen filtre sorununun neden çözülemediğine” dair soru üzerine tam donanımlı bir sistemin maliyetinin 150 milyon dolar olduğunu belirtti. Kaliteli yakıt kullanılması halinde çevreyi kirleten kükürt sorununun ortadan kalkacağını ifade eden Ünlüsoyer, ‘Filtre sistemi yok, neden kaliteli yakıt kullanılmıyor” sorusu üzerine ise maliyet artışlarını neden gösterdi. Ünlüsoyer, iki santralin yıllık olarak 300 bin ton yakıt kullandığını, kaliteli yakıt kullanılması durumunda ton başına 30 dolar fiyat farkı olacağını ve bunun yıllık yakıt tutarının 4,5 milyon dolar artmasına neden olacağını vurguladı. Ünlüsoyer, yakıt maliyetinin artmasının da elektrik fiyatlarına yansıyacağını ifade etti. Ünlüsoyer, “Bu bacalara filtre takılmayacaksa iyi yakıt kullanılmalı. Bakanlar Kurulu yüzde 01 üstünde kükürt içeren yakıt kullanılmasını yasaklamalı” dedi.

HALK BASKI YAPSIN
İyi yakıtın temiz hava anlamına geldiğini, kükürttün sağlık açısından tehlikeli ve mermerleri dahi yakacak kadar asit oranına sahip olduğunu ifade eden Ünlüsoyer, “AKSA’da sistemin çalışması için çalışmalar yapılıyor ancak Teknecik’te hiçbir şey yok. Biz devlet dairesi olarak devlete yaptırım yapamıyoruz. Bu iş halka kaldı. Halk devlete baskı yapmalı” şeklinde konuştu.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.