1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEHİR SOLUYORUZ!
ZEHİR SOLUYORUZ!

ZEHİR SOLUYORUZ!

Bir yandan Teknecik’ten ve araç egzozlarından yayılan dumanlar, diğer yandan ilkel koşullarda boşaltım yapılan Gazimağusa Limanı’ndan yükselen çimento tozları… Vatandaşların sağlığı tehdit altında

A+A-

Ülkemizde birkaç günden beri etkisini göstermeye başlayan sıcak ve nemli hava, soluk almayı zorlaştırırken, bir yandan da Teknecik Elektrik Santrali, Gazimağusa Limanı ve yollardaki araçlardan yayılan gazlar, insan sağlığını tehdit ediyor.

Ağustos 2007’de yürürlüğe giren  "Hava Kalitesi'nin Kontrolü ve Korunması (Değişiklik) Tüzüğü”, tarım araçları ve iş makineleri hariç özel araçların üç yılda bir, ticari araçların ise yılda bir kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmasını öngörüyor.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, konu ile ilgili bilgi aldıklarını ve plakaları kendilerine iletilen araçları egzoz emisyon ölçünü için daireye davet ettiklerini söyledi.

“Bize gelen ihbarın ardından 10-11 aracı egzoz emisyon ölçünü yapmak için çağırdık. Bizim testimizden sonra bir de özel şirketten aynı ölçümü yaptırması gerekecek” diyen Ünlüsoyer, Çevre Koruma Dairesi’nden olumsuz rapor alan bir aracın, özel bir şirkette yaptıracağı testin olumlu çıkması durumunda söz konusu şirketin lisansını iptal etme yoluna gidebileceklerini ifade etti. 
 “Geçtiğimiz aylarda müşterilerine kıyak geçen bir şirketin iznini iptal ettik” diyen Ünlüsoyer, şirket araçlarının yasadan muaf tutulmadıklarını ancak mekanik arıza veya yakıtın kalitesizliği nedeniyle araçların egzozundan siyah duman çıkabileceğini söyledi. 

Bektaş: Sorun denetimsizlik
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, konuyla ilgili sorunun denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi.

“Aslında sorun biliniyor, çözüm de biliniyor” diyen Bektaş, özel şirketlere egzoz emisyon ölçümü izni verilmesine zamanında karşı durduklarını, söz konusu izinlerin bazı kriterlere tabi tutulması gerektiğini ifade etti.    “Bu tür yerler de denetimden geçirilmesi gerek” diyen Bektaş, kalitesiz yakıt ile ilgili, “Devlet de kendi elektrik santralinde kalitesiz yakıt kullanıyor” şeklinde konuştu.

Çoktan: Sorunun halli basit
Kıbrıs Türk Oto Tamirciler Birliği, yollarda bulunan ve siyah duman atan araçların egzoz emisyon sorununu halletmenin basit olduğunu söyledi.
Çoktan, “Bu tür sorunlu araçların ya hava filtreleri, ya da enjektörlerinin bakımdan geçirilip temizlenmesi veya değiştirilmesi gerek. Bakımın maliyeti 150-200TL arasındadır. Bu tür araçların sürekli bakımdan geçmesi gerek. Bakımlı olan araç siyah duman atmaz” dedi.

Bu izinlerin “ahbap-çavuş ilişkisi” nedeniyle lastikçiden ön düzen tamircisine kadar çok farklı kesimlere verildiği iddiası üzerine artık ölçüm yapmadığını söyleyen Çoktan, Çevre Koruma Dairesi ile Oto Tamirciler Birliği olarak egzoz dumanı sorununu halletmek için işbirliğine hazır olduklarını söyledi. 

Bakanlar Kurulu’ndan çözüm bekliyoruz
Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Başkanı Erol Emin, Gazimağusa Limanı içerisinde ilkel şartlarda boşaltımı yapılan çimento ve dökme yemlerle ilgili Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen günümüze kadar hiçbir önlem alınmadığından yakındı.

Limana dökülen dökme yemler ve çimento ile ilgili olarak Çevre Dairesi’nin kendilerine verdiği raporda oluşan tozların kalp ve akciğer rahatsızlıkları dahil, birçok hastalığa yol açtığının belirtildiğini anlatan Emin, geçmiş hükümetin sorunlarını çözmeyi başaramadığını, tüm umutlarının ise yeni gelen hükümette olduğunu dile getirdi.

Emin, limanda boşaltımı yapılan dökme yemler ve çimentolar nedeniyle havada oluşan tozlar nedeniyle olumsuz yönde etkilendiklerini söyledi.Erol Emin, limanda birkaç gündür devam eden ve havaya büyük oranda toz yayan çimento boşaltımından olumsuz etkilendiklerini açıkladı.   Konu ile ilgili olarak limanda birçok kez benzeri sorun yaşadıklarını ve bunu daha önce de medya aracılığıyla basına duyurduklarını anlatan Emin, Bakanlar Kurulu’nun 30 Mayıs 2012 tarihinde yayınladığı önergenin sorunun çözümüne yönelik önerge olmasına rağmen hiçbir tedbir alınmadığına dikkat çekti.

2006 yılında kendilerine Çevre Dairesi tarafından verilen belgede bu tozların limanda gününü geçirenlerde kalp rahatsızlığı ve akciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunun belirtildiğini anlatan Erol Emin, tüm bu hastalıklara rağmen tozla birlikte yaşamaya mahkûm olduklarını bildirdi.

Sendika olarak durumu Çevre Dairesi’ne bildirdiklerinde sorumlunun Liman Dairesi olduğunun söylendiğini ifade eden Emin, Mağusalı olan Bayındırlık ve Ulaştırma eski bakanının bunu başaramadığını kaydetti.

Erol Emin, şu anda görevde olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dr. İsmail Başarır’ın hem doktor hem de Mağusalı olmasını gözeterek konu ile ilgilenmesini istediklerini bildirdi.Çevre Dairesi’nin de konu ile ilgili adım atmasını istediklerini ifade eden Emin, çözüm getirilmediği takdirde diğer sivil toplum örgütleri ile de uzlaşma sağlayıp eylem yoluna gidebileceklerini dile getirdi.

Kaynak:Kıbrıs Gazetesi

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.