1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ZEHİRLENECEĞİMİZE KAPANSIN”
“ZEHİRLENECEĞİMİZE KAPANSIN”

“ZEHİRLENECEĞİMİZE KAPANSIN”

Haklı eleştiri..

A+A-

Meclis Başkan Yardımcısı, Turizm ve Çevre eski bakanı, UBP Girne Milletvekili Üstel elektrik santralleri bacalarında filtre olmamasını eleştirdi:

Meclis Başkan Yardımcısı, Turizm ve Çevre eski bakan ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, ülkemizde bulunan elektrik santralleri bacalarına halen daha filtre takılmamasının sağlığı olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğine dikkati çekti.

Ülkemizin lokomotif sektörü olarak adlandırılan turizm, Ada TV’de Nihan Yücel’in sunduğu Gündemde Bugün programında masaya yatırıldı. Meclis Başkan Yardımcısı, Turizm eski bakanı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel programda yaptığı konuşmada, ülkedeki mevcut elektrik santrallerindeki bacalara muhakkak filtre takılması gerektiğini vurguladı.
Üstel şöyle dedi:

“HİÇ KİMSE İNSAN SAĞLIĞININ ÖNÜNE GEÇEMEZ”

“Önde gelen hastalıklara baktığımızda herkes diyor ki santraldan kaynaklanıyor. Doğrudur. AKSA kurulduktan sonra santraldeki bacasına filtre takmadığı için devlete her ay 20 bin dolar ceza öder. Biz iktidara geldiğimiz zaman AKSA’yızorladık. 20 bin dolar olmaz bu insanların sıhhatleridir önemli olan. 2012‘nin sonlarına doğru filtre takım aşamasına geldi. Tabi filtre alıp da bacaya konan bildiğimiz bir filtre değil. Biraz maliyetli ve zamana ihtiyacı var. Bacada başlayan filtre çalışması Çevre Bakanlığı oradan çıkan neticeleri alırdı. İlk zamanlar başladıklarında yukardan aşağıya inmeye başladı. Fakat bir noktaya geldi ki filtre hala daha görevini yapmıyor. Teknik ekiplerin gidip, kontrol etmesi lazım. Büyük bir yatırım gerektirir. Yatırım ne kadar büyük olursa olsun hiç kimse insan sağlığının önüne geçmez, geçemez.”

“KARANLIKTA KALALIM AMA İNSANLARIMIZ ZEHİRLENMESİN”

Biz çok baskı uyguladık. Ve neticede adama dedik ki: ‘ya bunu düzeltirsiniz eksiği neyse giderirsiniz istenilen ölçüm neticelerini alır çevre dairesi ve ya da bu santrali kapatırız varsın ülke karanlıkta kalsın ama bu santralden çıkan zehirlerde insanlarımızı zehirlemesin.”

“SANTRAL YAPILIRKEN FİLTRE İÇİN DE İHALEYE ÇIKILMALIYDI”

Devlet eliyle yapılan bir santralin ihaleye çıkılırken, santralle birlikte filtre ihalesine de çıkılması gerektiğine işaret eden Üstel, şu ifadeleri kullandı.

“Bu santral yapılırken santralla beraber filtresi için de ihaleye çıkılması gerekirdi. Bunda yalnız şuan var olan hükümetin suçu yok. Hepimizin suçu var burada. Meclisteki tüm siyasi partilerinde suçu vardır. Bu durumda bu santralin bir an önce filtresinin takılması lazım. Şimdi siz sorarsanız bunu dört sene neden yapmadınız? En azından biz projelendirme aşamasını yaptık. Bunu kendimi soyutlamak içinde söylemiyorum. Burada diyorum ki, herkesin suçu var.”

“ZEHİR SAÇAN BACALARIN ÖNÜNÜ KESMEK LAZIM”

Bir an önce ne yapılacaksa yapılması lazım. Bu zehir saçan bacaların önünü kesmek lazım.”
Üstel, turizm konusunda yaptığı açıklamalarda, iki tane teşvik sisteminin olduğunu bunlardan birinin turist getirmek, diğerinin de yatırım teşvikleri olduğunu kaydetti.

Özellikle Bafra’da ilgili bakanlığın yaptırım gücünü de kullanarak bölgedeki tesislerin ülkeye kazandırılması için zorlama yapması gerektiğine dikkati çeken Üstel, kendilerinin de hükümetteyken bu konunun üstüne gittiklerini halen daha takipçisi olduklarını ve bölgenin kazanılması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Ülkede iki büyük sektör olduğunu bunların eğitim ve turizm olduğunu hemen arkasından da tarımın geldiğini kaydeden Üstel, Türkiye’den gelecek su ile özellikle Bafra bölgesinde de üreticinin sebze ve meyvesini üreterek otellere satabileceğini ve ardından kalkınmanın da beraberinde geleceğini sözlerine ekledi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.