1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEHİRLİ DOMATES İTHALİNE ÖFKE
ZEHİRLİ DOMATES İTHALİNE ÖFKE

ZEHİRLİ DOMATES İTHALİNE ÖFKE

Zehirli domates ithaline öfke

A+A-

ÜRETİCİ İSYANDA: Üreticiler tarlada daya aylarca yetecek kadar domates bulunmasına rağmen ithale izin verilmesine isyan etti. Ürünlerinin tarlada kalacağından endişelenen üreticiler ithal izni verilmeden önce devlet yetkililerinin gezip tarlaları görmesini istedi
İTHAL DOMATESTE ZEHİR: Ülkeye geçtiğimiz Çarşamba günü getirilen 300 ton domatesin 40 tonunda pestisit kalıntısına rastlandı. Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı ülkeye giren ürünlerin düzenli olarak denetlendiğine dikkati çekerek vatandaşlara içiniz rahat olsun mesajı verdi

Ceren ÖZBİL
Üreticinin elinde ülkeye aylarca yetecek domates bulunmasına rağmen Türkiye’den domates getirilmesine izin verildi. Tonlarca domates üreticini elinde kaldı. Türkiye’den getirilen 300 ton domatesin 40 ton tonunda ise pestisit kalıntısı tespit edildi. Domatesler geri gönderildi.
Türkiye’den ithal domates getirilmesine ihtiyaç olmadığını söyleyen üreticiler bir an önce bu ithal iznini iptal edilmesini istedi.
“Her tır kontrol ediliyor”
Tarım Dairesi Müdürü emine Solyalı, ülkeye giren tüm sebze ve meyvelerden örnekler alınarak testler yapıldığını açıkladı. Solyalı, “Biz ülkeye giren her tırdaki üründen örnek alıp test yapıyoruz. Birçok ülkede böyle bir uygulama yok” dedi.
“Bu kadar domates ithaline gerek yoktu”
Solyalı, adaya 480 ton domates getirilmesi için izin verildiğini ve yaklaşık 450 ton domates getirildiğini açıkladı. Ülkede bu kadar domatese ihtiyaç olmadığını kaydeden Solyalı, “Şimdi de üretici domatesi pazarlamakta sorun yaşıyor” dedi. Solyalı, kendilerinin yatıkları tespitlerde ülkedeki insan başına yarım kilo domates düşecek kadar domates ithaline izin verilmesinin gerektiğini söyleyerek buna rağmen 480 yon domates ithaline izin verildiğini anlattı.

“Dün yine domates Türkiye’den getirildi”
Solyalı, dün yine Türkiye’den domates getirildiğini ve kendisinin buna karşı çıktığını açıkladı. Yapmış olduğu araştırmalar sonucundan bu domateslerin ithali için önceden izin almış olduğunu öğrendiğini kaydeden Solyalı, bu nedenle tepkisini sürdürmediğini belirtti.
Üretici ithal izni verilmesini istemiyor…
Domateste ithal izni verilmesine karşı çıkan üreticiler en azından ithal izni verilecekse bile verilmeden önce devlet yetkililerinin gelip tarlaları gezmesi önerisinde bulundu. Üretici ayrıca izin bir kota konulması ve sadece belli tarihler için izin verilmesi gerektiğini savundu   
Üretici ne dedi?
Fırat Yoran:

Elimizde ülkeye bir hafta yetecek kadar domates var. Ayrıca bu domateslerin hepsi de kaliteli. Bize başbakan söz vermişti domateste ithal iznine izin verilmeyecek diye. Ancak sınır izin verildi. Eğer Ticaret Dairesi Müdürü Başbakan’ın sözünü dinlemeyecekse başbakan onu görevden alsın. Ayrıca ithal için kapıları açtıklarında da iki gün izin verilecek ve 100 ton getirilecek dediler. Hala getirmeye devam ediyorlar. Tarım Dairesi’de ülkede yeterli domates olduğunu söylüyor. Eğer Türkiye’den domates getireceklerse bizim zararımızı karşılasınlar. Sadece şu anda benim elimde adaya bir hafta yetecek kadar domates var. Tarlamda ayrı soğuk depolama alanlarında ayrı.
Mehmet Yoran:
Adaya bir hafta yetecek kadar domatesimiz var. Bayramda bir yoğunluk yaşandı turist geldi, öğrenciler gelmeye başladı. Yoğun bir talep oldu. İthale kapıları açtılar. İthal olarak getirilenlerden bazıları kalitesizdi geri gönderildi. Zaten bayramda da ada içinde aldıkları domatesleri tarlalarını üretimi bırakandan aldılar. Piyasaya kalitesiz domates sürdüler. Ayrıca biz devletimize güvendiğimiz için ve bize ithal kapıları açılmayacak dedikleri için Güney’e ürün bile satmadık.
Necati Kararlı:
Üretici aylarca domatesini düşük fiyattan satıyor. Gelip üreticinin halini soran olmuyor. Ne zaman ki domates biraz para etmeye başlıyor yani üreticinin kar edeceği zamanda ithale kapılar açılıyor. Türkiye’den 150 ton domates getirilmesine izin verdiler. 480 ton domates getirildi. Bu getirilen domatesin gerisi ne oldu. Bu ülkede haftalık domates tüketimi 100 tondur. Tüccarlar bunları kaçak yoldan Güney’e mi sattı. Çünkü benim ürünümü Güney’e satarak elde edeceği kar 1 TL’dir. Ancak Türkiye’den getirilen domateste daha yüksek.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.