1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ZEHİRLİ DUMANLARA SON VERİLMELİ”
“ZEHİRLİ DUMANLARA SON VERİLMELİ”

“ZEHİRLİ DUMANLARA SON VERİLMELİ”

Şikayetlerde haklılık var!

A+A-

Sennaroğlu, santrallerin bacalarından çıkan zehirli dumanlar konusundaki şikayetlerin haklı olduğunu söyledi:

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, ülkede yaşanan çevre felaketi ve tarımcılık sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Elektrik santrallerinin çevreye yaydığı zararlı gazlar sorununa bir an önce çözüm bulunmasının şart olduğuna vurgu yapan Sennaroğlu, filtre takılması konusunda somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Türkiye’den kabloyla gelecek olası elektrik konusunda da açıklamalarda bulunan Sennaroğlu, bu konuda yerli iş adamlarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu konuda kendilerinin de ellerinden gelen desteği yapacaklarının sözünü verdi. Ülkede kuraklığın baş gösterdiği bölgeler olduğunu söyleyen Bakan, tarımın geliştirilmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.


ELEKTRİK ZAMMI
Sennaroğlu, hükümete geldikleri günde ciddi bir sorunla karşılaştıklarını ve ülkeye enerji sağlamak amacıyla faaliyette olan santralin yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu gördüklerini kaydetti. Bunun devamında bazı uygulamaları gündeme getirmek zorunda olduklarını belirten Sennaroğlu, elektrik enerjisine zam yaptıklarını ve bundan dolayı da suçlandıklarını dile getirdi. Yapılan zammın ilk başlarda büyütüldüğünü, herkese yüzde 30 civarında bir faturaya yansımasının olacağı yönünde bilgi verildiğini ama sonrasında gelen elektrik faturalarının olayın böyle olmadığının en güzel örneği olduğunu aktardı.

‘HALKIMIZ HAKLIDIR’
Elektrik üreten santrallerin bacalarından çıkan zehirli dumanlar konusunda şikayetlerin haklı olduğunu dile getiren Sennaroğlu, bunun bir an önce sonlanmasının gerekliliği üzerinde durdu. Bu sorunu aşmanın iki yolunun olduğunu kaydeden Sennaroğlu, şunları söyledi: “Halkımız haklıdır. Bir an önce zehirli dumanların sonlanmasını arzu ediyoruz. AKSA benim evimden de birkaç kilometre uzak. Ya beni zehirler ya da bir başka yurttaşı. Hiçbir fark yoktur. Bir kere fuel oil ile bu yapı sürdürülebilir bir yapı değildir. Kablo işi gündemdedir. Kıbrıs sorununun çözümü gündemdedir.

‘İSTESELERDE İSTEMESELERDE KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLECEK”
İsteseler de istemeseler de Kıbrıs’ta bu sorun çözülecek. Hem kablo işinin oluşması hem gazın buralardan geçmesi ve santrallerimizin doğalgaza geçme olasılığı. Kabloyu bugün sabahleyin her şeyini bitirsek, döşenmesi en az 2 yıl alır. Bu konuda da bağımsız fizibilite raporu yoktur memlekette.

‘KABLO İLE ELEKTRİK GETİRİLMESİNDE İŞADAMLARIMIZA ÖNCELİK…”

Değerli işadamlarımızın da kablo ile elektrik getirilmesi konusunda isimlerinin olması çok önemlidir bizim için. Biz de elimizden gelen ne varsa desteklerimizi sürdüreceğiz.”


‘TARIMDA KAYNAĞA İHTİYAÇ VAR’
Sennaroğlu, tarımcılıkla ilgili yaşanan sorunlara da değindi. Bakan Sennaroğlu tarımla ilgili sıkıntıları aşmak için çalışmalar yaptıklarını ve çiftçinin de sıkıntısını aşabilmesi için bir kaynağa ihtiyacı olacağını dile getirdi. Çiftçinin cebinde kaynak olmadığını bildiklerini de kaydeden Bakan Sennaroğlu, bunu çözebilmek için çalıştıklarını belirtti. Narenciye sektöründeki sorunların da hatırlatılması üzerine Bakan Sennaroğlu geçmiş bakanlığı döneminde de benzer sıkıntılar ile karşı karşıya kaldıklarını, greyfurt ürününde değişikliğe gidilerek sorunu aştıklarını kaydetti. Bakan, açıklamasının devamında, Valencia ürününün de değiştirilmesi gerektiğini çünkü kuraklık ve coğrafik şartların bu ürünün üretimine artık elverişli olmadığını bundan dolayı ürün de değişikliğine giderek birkaç yıl içerisinde yeniden Valencia pazarlayabilecek duruma gelinebileceğini kaydetti.


‘ÜRETİCİNİN ELİNDE İHTİYACI KARŞILAYACAK YAĞ YOK”
İthal zeytinyağı konusuyla ilgili de konuşan Sennnaroğlu, konuyla ilgili geniş çaplı bir araştırma başlattıklarını, tüm üreticilerin elinde çok kısıtlı rakamda zeytinyağı olduğunu, bunun da halkın ihtiyacını karşılayacak oranda olmadığını belirlediklerini ifade etti. Sennaroğlu, bu araştırmanın sonrasında zeytinyağı ithaline karar verdiklerini kaydetti. Söz konusu kararı aldıktan sonra eleştirilere maruz kaldıklarını da kaydeden Bakan Sennaroğlu, şişeleme usulüyle ve belli bir markanın adı altında piyasaya sürülecek olan ürünlerin üzerinde ithal yağ olduğunun belirtilmesi kararı da aldıklarını söyledi.

‘TAMAMEN KURAK BÖLGELER VAR’
Kuraklık ile ilgili soruyu yanıtlayan Sennaroğlu, bu yıl da büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kalındığını kaydetti. Sennaroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde kuru tarım ziraatı yapılmaktadır. İlk tespitlerimize göre yaklaşık 700 bin dönüm arazi tamamıyla kurak. Bundan dolayı hem tarım üreticileri hem de hayvancımızın kaba yem sıkıntısı olmak üzere iki büyük sıkıntı söz konusu. Buna bağlı olarak çiftçinin tohumluk materyali sıkıntısı var. Bu hem ek bütçe gerektirecek hem de bütçenin yanında uygun tohumluğun bulunması konusunda sorunlar var. “

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.