1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEMİN YOKLAYACAK
ZEMİN YOKLAYACAK

ZEMİN YOKLAYACAK

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, ekim ayında başlaması düşünülen Kıbrıs müzakerelerinin öncesinde pazar günü adaya gelecek

A+A-

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Ekim ayında başlaması beklenen müzakereler öncesi, önemli gelişmeler yaşandığı gözden kaçmıyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın, Kıbrıs müzakerelerinin ekim ayında yeniden başlaması öncesinde zemin yoklamak için önümüzdeki Pazar günü Ada’ya geleceği haber verildi.

Politis haberi “Müzakerelerin Ön Isıtması... Downer Zemin Hazırlığı İçin Geliyor... Liderler Dışında Kıbrıs Rum Tarafının Müzakerecisiyle De İlk Teması Yapacak... Kıbrıs Rum Tarafı Görüş Birlikleri Belgesiyle İlgili Gözlemlerini Şimdilik Şifahen İfade Edecek” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre, Downer’ın önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesi, Rum tarafının müzakereciliğine atanan Andreas Mavroyannis’le de ilk temasta bulunması bekleniyor.

Gazete Rum tarafının Downer’la yapacağı bu temaslarda, Talat-Hristofyas ve Eroğlu-Hristofyas müzakerelerinde ulaşılan görüş birlikleri ve görüş ayrılıklarının toparlandığı belgeyle ilgili görüşlerini –şimdilik- şifahen ileteceğini belirterek şunları yazdı:
“Kıbrıs Rum tarafının tutumu, eski Başkan Dimitris Hristofyas’ın belgeyle ilgili yorumuyla aynı frekanstadır. Bizim tarafı, belgede bazı noktalarda Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin doğru yazılmadığını, belgenin birçok noktasının da AB’deki gelişmeler nedeniyle halihazırda mazi olduğunu düşünüyor. Hükümet kaynakları özellikle, Avrupa İstikrar Mekanizması kurulmasına karar verilen ekonomi başlığına işaret ediyor. Aynı kaynaklar Avrupa düzeyinde bankacılık sisteminin federalleştirilmesine karar verilirken Kıbrıs’ta farklı bir statü olamayacağına dikkat çekiyorlar.

Hükümetin, söz konusu belgeyi bir kenara koyma çabası nettir. Hükümet’in bu niyeti, Ulusal Konsey’in son toplantısında da ortaya çıktı. Öyle veya böyle, Kıbrıs Rum tarafı belgeyle ilgili görüşlerini, müzakereler başlamadan önce yazılı veremez.

Bu arada işgal bölgelerinden aktarıldığına göre Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu Brüksel’e gidiyor. Yarın Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso ve Genişlemeden sorumlu Komiser Stefan Füle ile görüşecek.”

Politis “Maraş ve Protokol Avam Kamarası’nda... İngiliz Vaatleri” başlıklı haberinde İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili ve Kıbrıs Parlamento Grubu Başkanı Mathew Oford’un Maraş, Ankara Protokolü’nün Türkiye tarafından uygulanması ve Rum ekonomisinin canlandırılmasına yönelik pratik yardım tedbirlerinin ileri götürülmesi konularını ivedi konular olarak İngiliz Avam Kamarası’na sunacağını haber verdi.

Gazete Oford’un bu niyetini geçen hafta görüştüğü, DİSİ Londra teşkilatı başkanı “Kıbrıs İçin Muhafazakârlar” örgütü başkan yardımcısı Andreas Papaevripidi’ye ilettiğini yazdı.

Kıbrıs
  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.