1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ZEYTİN SİNEĞİ”YLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA
“ZEYTİN SİNEĞİ”YLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA

“ZEYTİN SİNEĞİ”YLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA

“ZEYTİN SİNEĞİ”YLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA

A+A-

ÜNİVERSİTE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRECEK

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Helvacı, KKTC’de zeytin üretiminde büyük sıkıntılar yaratan ve maddi zararlara neden olan “zeytin sineği” ile ilgili bilimsel bir çalışma yaptı. Üniversitenin önümüzdeki günlerde bu konuda üreticilerin bilgilendirileceği bildirildi.

LAÜ’den verilen bilgiye göre, çalışmasıyla ilgili bilgi veren Helvacı, zararlılarla mücadele konusunda bilinçli ve bilimsel önlemler alınmasının gerekli olduğunu belirtti.

KKTC’de bugüne kadar zeytin sineği konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade eden Helvacı, projesi kapsamında Güzelyurt ve Girne bölgesinde yapılan çalışmalar neticesinde zeytin sineğinin ilk çıkış zamanının ve diğer evrelerinin belirlenip, yapılabilecek mücadele konusunda üreticilerin bilgilendirileceğini kaydetti.

KKTC’de zeytin sineğinin zeytinin irileşme ve yağlanma zamanında kendini gösterdiği,  meyvelerin çürüyüp dökülmesine ve zeytinyağı miktarının azalmasına neden olduğunu anlatan Helvacı, normal yıllarda zarar oranının yüzde15-30, sinek salgınının olduğu yıllarda ise bu oranın yüzde 80’e kadar çıktığını belirtti.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.