1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZİKA VİRÜSÜ SPERMDE 6 AY YAŞAYABİLİYOR
ZİKA VİRÜSÜ SPERMDE 6 AY YAŞAYABİLİYOR

ZİKA VİRÜSÜ SPERMDE 6 AY YAŞAYABİLİYOR

Zika virüsü spermde 6 ay yaşayabiliyor

A+A-

İtalya'nın başkenti Roma'daki Spallanzani Enfeksiyon Hastalıkları  Enstitüsünde yürütülen araştırmada Zika virüsünün spermde 6 ay yaşayabildiği  saptandı.
 
 
 Daha önceki araştırmalar virüsün spermde 3 ay kadar kalabileceğini  gösterirken, 30'lu yaşlarda olan bir İtalyan hastanın ilk belirtileri  göstermesinin 6 ay sonrasında sperminden Zika virüsüne rastlandığı belirtildi.
 
Haiti'yi ocak ayında ziyareti sırasında sivrisinek tarafından  ısırıldığını ifade eden İtalyan hastanın, aynı ay içerisinde ülkesine dönmesinin  akabinde yüksek ateş, halsizlik ve deride döküntü gibi belirtiler gösterdiği  vurgulandı. Yapılan testlerde, hastanın idrarı, tükürük ve sperminde ilk  belirtilerin görülmesinin 93 gün sonrasında Zika virüsünün bulunduğu bildirildi.
 
İlk belirtilerden 181 gün sonra yapılan testlerde hastanın sperminde  hala Zika virüsünün görüldüğünü kaydeden doktorlar, erkek üreme sisteminde  virüsün kendi kendine üreyebileceği ihtimaline işaret etti.
 
 Çalışmanın sonuçları, "Eurosurveillance" dergisinde yayımlandı.
 
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı  ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda  rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında  Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.
 
Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde  nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş,  gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri  bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.