1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZORLA EVLENDİRİLDİ, YILLARCA ŞİDDETE MARUZ KALDI!
ZORLA EVLENDİRİLDİ, YILLARCA ŞİDDETE MARUZ KALDI!

ZORLA EVLENDİRİLDİ, YILLARCA ŞİDDETE MARUZ KALDI!

Komşulara sığınarak kurtuldu!

A+A-

İstemediği biriyle zorla evlendirilen, yıllarca şiddete maruz kalan talihsiz kadının eşinden boşanmasına izin verilmiyor

Suna ERDEN

Kuzey Kıbrıs’ta, dizilerde görmeye alışık olduğumuz bir kadın dramı yaşanıyor… İstemediği biriyle zorla evlendirilen, yıllarca eşinin şiddetine maruz kalan şu anda 32 yaşında olan ve üç çocuğu bulunan H.T. isimli kadın, binlerce hem cinsiyle aynı kadersizliği paylaşıyor…
Acılarla dolu bir hikâyeye sahip olan, 20 yaşında başından bir evlilik geçen ve bu evlilikten bir erkek çocuğu sahibi olan H.T. 22 yaşına geldiğinde çocuğu ile birlikte ortada kaldı. Çocuğun babası ne H.T.’ye ne de çocuğuna sahip çıkmadı. Kucağında bir yaşında oğlu ile ortada kalan talihsiz kadın çaresiz ailesine sığınmak zorunda kaldı.  Aslen Türkiye’nin doğu illerinden biri olan ancak 20 yılı aşkındır burada yaşayan aile,  H.T.’yi zorla kendisinden 20 yaş büyük birisiyle evlendirdi.
H.T.’nin bahtsızlığı bu evlilikle devam etti. Yıllarca şiddete maruz kalan ve şimdi de boşanmak isteyen H.T. filmlere konu olacak bir dram yaşıyor. Ailesi, boşanacaksan kendini öldür derken eşi de tehditler savuruyor.  

Komşulara sığınarak kurtuldu
H.T.’nin yıllarca şiddete maruz kaldığı evlilik hikâyesi şöyle başladı: O zamanlar 20’li yaşların başında olan, eğitimi bulunmayan H.T. bir çocukla ortada kalınca ailesinin zoruyla çaresiz bu evliliği yapmak zorunda kaldı. Bu evlilikten de biri kız diğeri erkek iki çocuk sahibi olan H.T. zaman içerisinde iş bulup çalıştı ve ayaklarının üzerinde durmayı öğrendi. Evliliği boyunca eşinin gerek fiziki gerekse psikolojik şiddetine maruz kalan, defalarca darp edildiği için komşulara sığınan H.T. geçtiğimiz Cumartesi günü de bıçaklı saldırıya uğrayınca çocuklarını alıp evden kaçtı. Önce komşularına ardından iş yerinde bir tanıdığının vasıtası ile bulduğu bir eve sığınan H.T. artık şiddet dolu bu evliliğin bitmesini istiyor. Ailesi, “Eğer boşanırsan kendini öldür” şeklinde yaklaşımda bulunurken, eşi de tehditler savuruyor. Asgari ücretle bir yerde çalışan ve yıllardır gördüğü şiddete dayanamayan H.T. devlete sığınma yolunu da denedi. Kadın Sığınma Evi’ne başvuran H.T. yer olmadığı gerekçesiyle alınmadı. Sosyal Hizmetler ise sadece çocukların okul masrafları konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

Bıçakla üzerime yürüdü

Bir yandan hayatla mücadele eden bir yandan ailesi ve eşiyle savaş veren H.T.  “Devlet kadınlara sahip çıkmalı” dedi. Diyalog’a konuşan H.T. yaşadıklarını şöyle anlattı: Genç yaşta bir evlilik yaptım. Çok kısa sürdü ve bu evlilikten bir erkek çocuğum oldu. Eşim beni de çocuğu da terk etti. Çocukla ortada kalınca aileme sığındım. Ailem beni 20 yaş büyük biriyle evlendirdi. Kaderime razı olup hayatıma devam etmek istedim ancak bu da olmadı. Şimdiki eşim ilk evliliğimden olan çocuğumu her zaman dışladı ve evden atmak istedi. Çocuklarımızın yanında bana şiddet uyguladı. Çocuklarımın psikoloji alt üst oldu. Okulda masalara bıçak resmi çizmeye başladılar. Evliliğim süresince hep şiddete maruz kaldım. Geçtiğimiz Cumartesi günü eşim bıçakla üzerime yürüdü. Yalın ayak evden kaçtım ve komşulara sığındım. Daha sonra çocuklarımı alarak bir tanıdığın yanına sığındım. Polise mahkemeye gittim. Mahkemeden uzaklaştırma emri aldım.

Baba: Arada dayak normaldir
Kadın Sığınma Evine başvurdum yer olmadığı için beni kabul etmediler. Şimdi çocuklarımla yaşam savaşı verirken, bir yandan da eşim ve ailemle mücadele ediyorum. Babam, “Arada sırada dayak normaldir. Yüzüm gözün morarmamışsa sorun yoktur. Eğer boşanırsan kendini öldür” diyor. Eşim de tehditler yağdırıyor. Polisten de yeterince destek alamdım. Sığınacak bir yer bulamadım. Devlet ben ve benim gibi kadınlara sahip çıkmalı. Şiddetin kucağında bırakmamalı.

Haber Kaynağı: Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.