1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZORUNLU OLMADIKÇA SEZARYEN YAPTIRMAYIN!
ZORUNLU OLMADIKÇA SEZARYEN YAPTIRMAYIN!

ZORUNLU OLMADIKÇA SEZARYEN YAPTIRMAYIN!

Zorunlu olmadıkça Sezaryenden uzak durun!

A+A-

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Gardiyanoğlu, KKTC’de 10 doğumdan 7’sinin sezaryen olduğuna dikkat çekti. Gardiyanoğlu, 2014-2015 yıllarında sezaryen doğumun yüzde 65’lere yükseldiğini belirterek yaklaşan tehlikeye işaret etti

Özlem Çimendal

Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, ailelerin işin kolayına kaçmak için normal doğum yerine sezaryen doğum tercih ettiğine dikkat çekerek, zorunluluk dışında sezaryene yönelinmemesi uyarısında bulundu.

“Sezaryenin bir seçenek olmaması gerekmektedir” diyen Gardiyanoğlu,  ‘Normal mi istersiniz, yoksa sezaryen mi?’ gibi bir soru seçeneği olamaz ”dedi.  Çünkü normal ve sezaryen doğumun bir seçenek olmadığına işaret eden Gardiyanoğlu, “Eğer normal doğum tıbben mümkün değilse o zaman sezaryen doğum düşünülür” diye konuştu.

Sezaryende birçok komplikasyonun mevcut olduğuna vurgu yapan Gardiyanoğlu, “Sezaryen doğumla anestezi komplikasyonlarından birçok komplikasyona kadar sebep oluyor. Bir defa olayın fizyolojisinin tamamen dışına çıkılıyor.  Normal doğum 15 gün sonra olacakken bunun günleriyle oynuyorsunuz ve hastayı ameliyata alarak, tamamen işin fizyolojisini bozuyorsunuz” şeklinde konuştu.

Gardiyanoğlu, KKTC’de son yıllarda artış gösteren sezaryen doğum ile ilgili Yeni Bakış’a önemli açıklamalarda bulundu. Ülkede sezaryen doğumun oldukça fazla olduğunun altını çizen Gardiyanoğlu, 10 doğumdan 7’sinin sezaryen olduğunu ve 2014-2015 yıllarında ise sezaryen doğumun yüzde 65’lere yükseldiğini söyledi.

Ayrıca doğum verilerinin her yıl toplanması gerektiğine işaret eden Gardiyanoğlu, devletin istatistiki bilgileri rantabl tutmadığı için kanser gibi hastalıklarda bile istatistiki çalışma yapılamadığının da altını çizdi.

 “KKTC’de Döner Sermaye ve Performans Yasası’nın olmayışı eksiklik”

Gardiyanoğlu, Türkiye’de de sezaryen doğumda artış görüldüğünü ancak KKTC’den farklı olarak Sağlık Bakanlığı’nın ciddi adımlar atarak, Döner Sermaye ve Performans Yasası kapsamında normal doğuma teşviki ve farkındalığı artırmaya yönelik hem hekimler hem de ailelere yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. KKTC’de Döner Sermaye ve Performans Yasası’nın olmadığının altını çizen Gardiyanoğlu, normal-sezaryen doğumda asıl önemli noktanın hekim ve ailenin yaklaşımı olduğuna değindi.

‘Normal mi istersiniz, yoksa sezaryen mi?’ gibi bir soru seçeneği olamaz”

Zaman zaman ailelerin de işin kolayına kaçmak adına normal yerine bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmeyi tercih ettiklerini de ifade eden Gardiyanoğlu, “Çoğu aile işin kolayına kaçmak için sezaryene yönelebiliyor. Sezaryenin bir seçenek olmaması gerekmektedir. ‘Normal mi istersiniz, yoksa sezaryen mi?’ gibi bir soru seçeneği olamaz” şeklinde konuştu.

“Normal doğum tıbben mümkün değilse sezaryen düşünülür”

Sezaryen aile tarafından istense dahi eğer normal doğum şartlarına uygunsa yapılmaması gerekliliği üzerinde duran Gardiyanoğlu, “Hekimlerin ailelere, ‘Normal doğum mu yoksa sezaryen doğum mu?’ gibi bir soru kesinlikle sormaması gerekir. Böyle bir şey olamaz. Çünkü normal ve sezaryen doğum bir seçenek değildir. Eğer normal doğum tıbben mümkün değilse o zaman sezaryen doğum düşünülür” dedi.  

“10 doğumdan 7’si fizyolojikten çıkarılarak, cerrahi müdahale ile yapılıyor”

KKTC’de 10 doğumdan 7’sinin sezaryen doğum olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, “Doğum tamamen fizyolojik bir olaydır. Dünyanın birçok yerinde doğumlar ebeler vasıtası ile gerçekleştirilmektedir. Zaman zaman otobüste, takside ya da birçok farklı yerde doğum yapanları da duyabiliyoruz. Biz işin içine sezaryeni soktuğumuz zaman doğumu fizyolojiklikten çıkararak, cerrahi bir girişim yapıyoruz. Fizyolojik olacak bir işin içine tamamen cerrahi müdahaleyi sokarak, yola öyle devam ediyoruz bu şekilde” dedi.

“Sezaryende birçok komplikasyon mevcut, fizyolojinin dışına çıkılıyor”

Sezaryen doğumla anestezi komplikasyonlarından birçok komplikasyona kadar sebep olan birçok şeyin göğüslendiğine de dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Bir defa olayın fizyolojisinin tamamen dışına çıkılıyor. Sezaryen tarihine karar veriliyor. Normal doğum 15 gün sonra olacakken bunun günleriyle oynuyorsunuz ve hastayı ameliyata alarak, tamamen işin fizyolojisini bozuyorsunuz” şeklinde konuştu.

“Sezaryen bir doğum şeklidir ama asla seçenek değildir”

Sezaryenin bir doğum şekli olduğunu ancak bir seçenek şekli olmadığını vurgulayan Gardiyanoğlu, “Aile sezaryen istese dahi normal doğuma ikna etmeye çalışan hekimler de var. Çünkü adı zerinde normal olması gereken bir doğum normal doğum olarak gerçekleştirilmelidir. Toplumun da bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“İşin kolayına kaçarak sezaryen istemek yanlıştır”

Doğum yapacak anne adaylarının bazılarının da saatlerce sancı çekmek istemedikleri ve ağrı duymak istemedikleri için sezaryene yönelmelerinin yanlışlığına dikkat çeken Gardiyanoğlu, “İşte bu noktada her şey geri tepiyor” dedi.

“Hekimler anne ve aileleri bilgilendirmeli”

Sağlık Bakanlığı’nın hiçbir işin ucundan tutmadığı eleştirisinde de bulunan Gardiyanoğlu, hekimlerin birlik olarak aileleri ve anne adaylarını bilgilendirmeleri gerektiğini savundu.

“Devlet hastanelerinde de sezaryen doğum oldukça yüksek”

KKTC’de özel hastanelerde sezaryen yüksek, devlet hastanelerinde düşük gibi bir düşüncenin de yanlış olduğuna değinen Gardiyanoğlu, “Sezaryen doğum devlet hastanelerinde de oldukça yüksek” dedi.

“Tatile denk gelen bazı doğumlarda sezaryen kullanılıyor”

Gardiyanoğlu, “Hatta devlet hastanelerinde bayram ya da yılbaşı öncesi zaman zaman sezaryenle doğum yaptırıldıkları örnekler de mevcuttur. Bu durumda hem hekimler hem de aileler doğumun fizyolojisinin dışına çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Normal doğuma alternatif olamaz”

Sezaryeninin bir doğum seçeneği olduğunun ancak normal doğuma alternatif olmadığının altını çizen Gardiyanoğlu, “Normal doğum yapılamayacaksa, sebepler ve bulgular ortaya konarak sezaryenin neden gerekli olduğu ortaya konmalıdır ve aile ve anne adayları bilgilendirilmelidir” dedi.  

“Güven telkin etmesi gerekenler hekimlerdir”

Anne adayları ve ailelere doğum konusunda güven telkin etmesi gerekenlerin hekimler olduğunu dile getiren Gardiyanoğlu şu şekilde konuştu: “Aileleri normal doğuma teşvik etmemiz lazım. Ancak normal süreçte seyreden bir doğum son anda yolunda gitmeyen bazı nedenlerden dolayı sezaryene döne de bilir, burada bir sıkıntı yok ama siz baştan daha kapıdan girer girmez ‘normal mi, yoksa sezaryen mi?’ diye sorarsanız ya da ‘ben normal ya da sezaryen doğum yapmak isterim’ derseniz bu kesinlikle kabul edilemez.”

“Sağlık Bakanlığı denetleme, kontrol, veri noktasında eksik”

Sezaryenin maddi, cerrahi bir yük olduğuna da değinen Gardiyanoğlu, “Sezaryen tüm bunların dışında işgücü kaybı ve daha birçok şeyin kaybıdır aslında. Ve bir anda her şeyi yukarı çeker. Burada en büyük sorumluluk Sağlık Bakanlığı’nındır. Ülkede sezaryenin doğru zamanlarda ve şekillerde yapılıp yapılmadığı ve dünya standartlarının neresinde yapıldığı konularında gerekli denetlemeyi bakanlığın yapması gerekmektedir. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın bu verileri olmadığı için bunu da açıklamasını bekleyemiyoruz” dedi.

“Bebekle ilgili birçok sorun yaşanabiliyor”

Normal doğum ve sezaryen arasındaki farkı, avantaj ve dezavantajlarını da değerlendiren Gardiyanoğlu şu ifadeleri kullandı: “Normal doğumdan hemen sonra hatta 10 dakika içerisinde anne bebeği emzirebilir. Ertesi gün hastaneden taburcu olabilir. Sezaryende ise anestezi verildiği için annenin bebeği emzirmesi geciktiği gibi hastaneden de 3-4 günde taburcu oluyor. Bebekle ilgili birçok sıkıntı yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Bebeğin göğsündeki ve midesindeki salgılar dışarı atılıyor”

Gardiyanoğlu, normal doğumda bebeğin anne rahminden geçerken sıkışmasından dolayı göğsündeki ve midesindeki salgıların dışarı atılması mümkünken, sezaryende bebek direkt anne karnından alındığı için bunun mümkün olmadığını kaydetti.

“Normal doğumda hiç risk olmadığı algısı da yanlış”

Ayrıca normal doğumda hiçbir risk olmadığı algısının yerleşmesinin de yanlışlığına dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Eğer adı üstünde doğum normal seyrediyorsa cerrahi müdahale yapılmadan, normal yollardan geçekleşecektir. Doğanın fizyolojik bir olayıdır. Ancak bazı yolunda gitmeyen nedenlerin varlığı bunun seyrini değişe de bilir” ifadelerini kullandı.

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.