1. YAZARLAR

  2. Op. Dr.Ahmet TANDOĞDU

  3. REFLÜ HASTALIĞI NEDİR?
Op. Dr.Ahmet TANDOĞDU

Op. Dr.Ahmet TANDOĞDU

KIBRIS 7/24
Yazarın Tüm Yazıları >

REFLÜ HASTALIĞI NEDİR?

A+A-

Halk arasında güncel bir konu haline gelmiş Reflü’nün ne olduğunun belirtileri, teşhis ve tedavisinin nasıl yapıldığı konusunda bilgi vermek üzere bu konuyu kaleme almaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim.

 Reflü bir yemek borusu hastalığıdır. Mide içerisindeki gıdaların yemek borusuna kaçması sonucu oluşan ve birçok bulguları da beraberinde getiren bir hastalıktır. Son yıllarda gelişmiş ülkelerin bir hastalığı olarak kabul edilmektedir. A.B.D’de halkın  %25’i ayda bir kez reflü hastalığını tanımlamaktadır. Hergün reflü tanımlayanların oranı ise %7 olarak belirtilmiştir. Yapılan çalışmalarda, üst sindirim sistemi endoskopisi olan hastaların %15’inde yemek borusu iltihapları görülmüştür. Endoskopik olarak özofajit ağırlık derecesine göre 1 den 4 e kadar derecelendirilmektedir.

 

Reflü Hastalığının Klinik bulguları nelerdir?

Midedeki gıda artıklarının yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü hastalığı’nın klasik belirtisi ‘Pirozis’ olarak tanımlanan yanmadır. Yanma genelde mide üst kısmında ve göğüste hissedilmektedir. Pozisyon değiştirmekle yanma artmaktadır. Bu hastalıkla birlikte ağıza asit gelmektedir. Bu asidin özelliği acı ve tuzlu olmasıdır. Yutma güçlüğü ve geğirti de diğer önemli bulgular arasında yer almaktadır. Reflü hastalığının bazen de göğüs ağrısı, astım, bronşit, solunum durması, ses kalınlaşması, kronik öksürük ve diş eti kaybı gibi beklenmeyen bulgulara sebep olabileceği görülmüştür. Reflü hastalığının kesin teşhisi hiç şüphesiz Endoskopi ile konmaktadır ve ilk tercih edilen yöntemdir. Endoskopik biyopsi yani parça alma yöntemi, reflü özofajiti(yemek borusu iltihaplanması) tanısı için altın standarttır.

Reflü hastalığı tedavi edilmediği takdirde hastalarda görülebilecek yan etkileri şöyle sıralayabiliriz:

1-Kanama

2-yemek borusunun delinmesi

3-Yemek borusunda darlık oluşması

4-Reflü sonrası gelişen ve yemek borusunun alt kısmında mide ile birleştiği yerdeki mukoza denilen içyapının değişmesi sonucu yemek borusu kanserlerinin gelişmesine zemin hazırladığı görülmüştür.

  Reflü hastalığının teşhisinden sonra tedavisi iki yöntemle yapılmaktadır.

  • İlaçla tedavi
  • Cerrahi tedavi seçenekleri olarak sıralanmaktadır.

 

 

 

 

 

Op. Dr.Ahmet TANDOĞDU

Özel Başkent Hastanesi

Genel Cerrahi Uzmanı ve Endoskobisti

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.