1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. APPLE’IN ÇALIŞTIĞI FABRİKALAR BİRBİRİNDEN BETER
APPLE’IN ÇALIŞTIĞI FABRİKALAR BİRBİRİNDEN BETER

APPLE’IN ÇALIŞTIĞI FABRİKALAR BİRBİRİNDEN BETER

Apple’ın ve birçok teknoloji devinin üreticisi olan Çinli Foxconn, daha önce işçi ölümleri ve insan haklarına aykırı derecede uzun çalışma saatleriyle gündeme gelmişti. Ancak beterin beteri varmış.

A+A-

Apple’ın ve birçok teknoloji devinin üreticisi olan Çinli Foxconn, daha önce işçi ölümleri ve insan haklarına aykırı derecede uzun çalışma saatleriyle gündeme gelmişti. Ancak beterin beteri varmış

Bu konuda en takdire şayan hamleyi Google yaptı. Moto X konusunda Foxconn ile çalışacak olan Google,  cihazın California’daki bir fabrikada üretilmesini şart koşuyor. Çünkü Çin’deki fabrikadan gelen haberler hiç de güzel değil.

Apple’ın yine Çin’de faaliyet gösteren tedarikçilerinden biri olan Pegatron Group’un fabrikalarının Foxconn’dan bile beter olduğu ortaya çıktı. Çin’de işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili faaliyet gösteren China Labor Watch örgütü, Pegatron’un üç farbrikasında hem Çin, hem de uluslararası kanun ve standartlara aykırı üretim yapıldığını açıkladı.

Pegatron’un yaptığı ihlaller arasında sözleşmeye aykırı davranmak, çok uzun çalışma saatleri ve çocuk işçi yer alıyor.

Yine aynı örgütün elde ettiği bilgilere göre, Pegatron’un üç fabrikasında işçiler haftalık 67 ile 69 saat arası çalıştırılıyor. İşe alınan her 110 kişiden 30′u zor şartlar nedeniyle iki hafta içerisinde işten ayrılıyor.

İddialar karşısında Pegatron ile Apple’ın farklı tutumları dikkatimizi çekti. Pegatron iddiaları araştıracaklarını ve gereğini yapacaklarını belirtirken, Apple tüm bu iddiaları reddetti ve fabrikaların çalışma saatlerini yakından izlediklerini açıkladı.

Akşam

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.