1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. ARAP MEDYASI 'GEZİ PARKI'NI TARTIŞIYOR
ARAP MEDYASI 'GEZİ PARKI'NI TARTIŞIYOR

ARAP MEDYASI 'GEZİ PARKI'NI TARTIŞIYOR

Türkiye'nin 'model ülke' imajı yara aldı mı?

A+A-

 Arap kanalları hiç vermedikleri kadar Türkiye görüntüleri yayınlıyor. Tahrir gösterileri sırasında bir anda ortaya çıkan çok sayıda Türk Ortadoğu uzmanının bir benzeri Türkiye uzmanı Arap akademisyenler, çoğu yanlış bilgilerle ekranlarda boy gösteriyor.

Kimi Türkiye'deki gösterilerin tıpatıp Tahrir gösterilerine benzediğini iddia ederken, bazıları Türkiye'nin Arapların gözündeki model ve örnek imajının tamamen bozulduğunu öne sürüyor. Amr Edib gibi Mısır'ın en önde gelen televizyoncusu ise Türkiye'deki gelişmeleri mizahi bir dille anlatarak, tüm olayların arkasında Mısır'ın ünlü işadamı Necip Saviris'in bulunduğunu söylüyor. Çok sayıda televizyon ve gazetenin Mısır'da görev yapan biz Türk gazetecilerden sürekli görüş almaya çalışmaları, Türkiye hakkında konuşacak uzman bulamadıklarını gösteriyor.

Sanal dünyada ise adeta Türkiye hakkında bir arbede yaşanıyor. Bazı aktivistler açtıkları Facebook adresleri ile 30 Haziran'da Türkiye, Mısır ve Tunus'ta aynı anda mevcut yönetimler aleyhine gösteriler tertipleyeceklerini duyururken, Türkiye karşıtı mesaj ve tweetlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Bazı tweetlerde Erdoğan'ın Osmanlı hayalinin sona erdiği belirtilirken, bazıları ise yaşananların Türkiye'nin Suriye politikasının sonucu olduğunu ileri sürüyor.

 

Arapça internet sitelerinin çoğunda Suriye lideri Beşşar Esed'in Suriyelilerden Türkiye'ye gitmemeleri uyarısında bulunmasının manşetlere taşınması ise ayrı bir ironi. Fakat Arap sokaklarında en fazla merak edilen konu şüphesiz Türkiye'de yaşananların Arap Baharı'nın bir devamı olup olmadığı. Bazı aktivistler Mısır'da başlayan dalganın Türkiye'ye ulaşmasının devrim ruhunun başarısı olduğunu söylerken, bazıları Erdoğan'ın tıpkı Müslüman Kardeşler gibi halkın taleplerine kulak tıkadığını belirtiyor. Bölgede ve özellikle de Mısır'da son aylarda adını hızla duyuran Anadolu Ajans ve Arap dünyasının en etkin televizyonuEl Cezire'nin olayları yeterince vermediğini belirten  medya kurumları ise olayları Batılı televizyonlardan izlediklerini, bunun ise gelişmeleri yanlış değerlendirmelerine sebebiyet verdiğini vurguluyor. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan küçük bir grup da Erdoğan aleyhine sloganlar attı.

Kaynak:Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.